Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki az? Drágább, mint a gombás csirkepörkölt, és kiveri a biztosítékot az emberekben. Tisztelettel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek!

Ó, mennyi teljesítmény nélküli, sértődött ember van ebben az országban! Önérzetes csávók, akik azt sem tudják eldönteni, mikor kéne lapítani, hallgatni. Mi itthon szoktunk hülyéskedni, mondjuk egy ebédnél. – Mit kérsz még? – Köszi semmit, ja, több tiszteletet! Nahát, mégis csak olcsóbb, mint a gombás csirkepörkölt. Hangulatilag pedig egészen jó.

Mi az, ami drágább a gombás csirkepörköltnél, és még ki is veri a biztosítékot nagyon sok emberben? Megmondom, a Videoton. Kiestek az Európa-Ligából, nagy maflást kaptak a liechensteni Vaduztól. Rohadt nehéz lehet elbújni szégyenükben, nem is teszik, hanem megsértődnek. Azon is, hogy a szerényebb lehetőségű és képességű kis csapat edzője azt nyilatkozta a továbbjutást eredményező győztes meccs után, hogy a Videoton játékosai lenézték őket, és sznobként viselkedtek velük szemben. Ha ő így érezte, miért ne adott volna hangot véleményének, pláne örömében.

Ezért duzzogott ma a Videoton játékosa, Kovács István, a DigiSporton:

Én nem fedeztem fel olyan nyilatkozatot, hogy bárki azt mondta volna, hogy a Vaduz nem jó társaság. Egy kicsit lehet, ő úgy érezte, hogy a pályán tiszteletlenek voltunk, de talán ugyanez elmondható az ellenfél edzőjéről is, hogy ő is tiszteletlen volt ezzel a nyilatkozattal. Győztes meccs után könnyű nyilatkozni, kíváncsi vagyok, mi történt volna, ha adott esetben ők esnek ki. Ettől függetlenül ez semmit nem von le az érdemeikből, megérdemelten jutottak tovább. Hogy ilyen nyilatkozatot tett, az ő privilégiuma, nekünk ezzel nem kell foglalkozni, mi a jövőben nem fogunk úgy szerepelni, hogy ezt lehessen ránk mondani.

Ajjaj, tetszik oktatni másokat, és ráadásul elég bután. Talán mégis csak akkor hangzott volna hülyén a Vaduz edzőjének véleménye, ha kikapnak, és elkezdenek magyarázkodni. Kovács magyarázkodik. Ahelyett, hogy csöndben maradna. Megmondanám, hogy mifelénk csak azokat az embereket szokták tisztelni, akik megérdemlik: produkciójukkal, munkájukkal, emberi tartásukkal. Valahogy így járja mifelénk: valami értékteremtés miatt fölfelé néz az egyik ember a másikra. Mert megérdemli. 

Mennyi? A legutóbbi bajnoki találkozót a Kaposvár ellen 2880 néző látta a 14 ezer nézőre tervezett és 14,4 milliárdért épült Videoton stadionban

Ja, úgy van, hogy a vaduzi emberek nem szeretik a kultúránkat – már szinte hallom sisteregni Orbánt, Szijjártót. Azt nem tudom, ki lopott kitől, de nagyon tanulékony a Vidi játékosa. Talán mégiscsak úgy lehetne, Kovács, hogy a magyar focisták, köztük a vidisek is, megtisztelnék a focibarát szurkolókat azzal, hogy nagy elkényeztetettségükben legalább csináljanak úgy, mintha értenének a játékhoz. A legutóbbi bajnokit a Kaposvár ellen 2880 néző látta a 14 ezer nézőre tervezett és 14,4 milliárdért épült stadionjukban. Azért rohadt megalázó lehet egy sportolónak, pláne focistának, ha alig-alig kíváncsiak a csapatra. Mondhatnám azt is, hogy minek törjék magukat, ha úgyis megkapják a nem kevés pénzüket. De ilyet nem mondok, mert igazi sportember azért küzd, hogy minél eredményesebb legyen.

És akkor itt függ össze az egész Orbán megalomániájával, esztelen költekezésével a focira, a sportra. Ha a nemrég lezajlott budapesti vívó világbajnokságon az egyik magyar érdekeltségű döntőn teltház volt, 3 ezren szurkoltak, akkor kérdezem, hogy a Magyarország sportnemzet duma nézőszámban hogyan aránylik a nem egészen 10 millió lakoshoz. De erről máskor.

Visszatérve a focira, vajon hány néző ül a meccseken, akiknek úgy kedvezett Orbán, mint a labdarúgóknak: választhatják az ekho (egyszerűsített köztehervisélés) szerinti adózást, így a játékosok, az edzők a fizetésük minimálbér feletti része után csak 15 százalékot adóznak. Azt, hogy ki mennyiért focizik idehaza, titokként őrzik az együttesek, de sokatmondó az, hogy tavaly decemberben az élsportolóknál 250 millió forintról 500 millióra emelte az ekhós bevételi határt a parlament. Ez a lépés abba az irányba mutat, hogy vannak vagy lesznek olyan labdarúgók, akik valóban akár 20 millió felett is kereshetnek havonta. A Nemzeti Sport szerint:

Egészen pontos adatot nem lehet leszűrni (hiszen nem publikus, hogy az UEFA hány játékossal számolt a magyar bajnokságban), de az tűnik reálisnak, hogy az NB I-es nettó átlagfizetés 1.6-1.9 millió forint között mozog a munkaadói járulékok levonása után.Tegyük hozzá: a magas átlag annak is köszönhető, hogy a legjobban fizetett NB I-es labdarúgók (a hírek 8 millió forint körüli összegről szólnak) alaposan »elhúzzák« felfelé azt.

Az a baj, hogy az Orbán-rendszer kirakata, a labdarúgás is a teljesítmény nélküli gazdagodás példája. Dolgozni tessék, urak, aztán a tisztelet vagy jön, vagy nem.

A hét törpe köszöni, jól van. Maria Sophia von Erthal bárónő inspirálta a Grimm fivéreket a Hófehérke és a hét törpe megírására

Mese az életből. A szakértők úgy tartják, hogy Maria Sophia von Erthal bárónő inspirálta a Grimm fivéreket a Hófehérke és a hét törpe megírására. A bárónő sírkövét a bambergi Egyházmegyei Múzeumban kiállítják – írja a BBC. A bárónő a Bambergtől mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Lohr am Main kastélyában nőtt fel, és 1796-ban halt meg. A Grimm fivérek által írt Hófehérke és a hét törpe 1812-ben jelent meg, a szerzők egyéb meséihez hasonlóan ennek alapjait is helyi történetek jelentették. Karlheinz Bartels történész az 1980-as években több párhuzamot is talált Hófehérke története és a bárónő élete között. Von Erthal és mostohaanyja kapcsolata igencsak problémás volt, a család egy veszélyes erdő közelében élt. A közelben volt egy bánya, ahol törpe növésűek vagy gyermekek is dolgozhattak.

Nekünk maradt a mese, és a fiúk azóta is a bányában dolgoznak. Ahol még van bánya, és olyan országban, ahol még szoktak dolgozni, rend és fegyelem van. Nálunk kicsit kifordulhat a mese is: – Ki ült a székecskémen? – Ki evett a tányérkámból? – Ki ivott a poharamból! – Ki fekszik az ágyacskámban? – Ki aludt a… Kialudt a lámpa. Elios volt. Tisztelettel?

Az önök véleménye

Persze, végülis lehetett frissen csomagolt a szendvics. A csomagolás volt egydül friss rajta, amit beleraktak, az már kicsit állott, de igazat nyilatkozott a brfk. (agador)

„Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, Hogy melegednének az emberek.”- írja József Attila Kezdjük a felcsúti stadionnal, már jó szárazak a tartógerendái. Az a zugépítész Makovecz meg az ízlésficamos „alkotása”. A kisvasútnak pedig felszedni a sínjeit és beolvasztani. (delarmin)

“Az elmúlt kilenc évben két olyan terület volt, amire a kormányzat határozottan felhívta a figyelmünket. Egyik a roma ügy, a másik pedig orvosi kamaráé volt.“ És mindkettőben a kormánynak megfelelően alakult a vizsgálat. Ez mindent elmond. Van még miről beszélni? (Baracka)

Szelíd módon nyilván nem lehet, semmi pereskedés, több mázsa perirat és a többi, csak valami általános cselekedettel, mindenki, aki részese volt ennek a mostani hatalomnak, azonnal veszítse el mindenét, rangot, vagyont, kiváltságokat, nincs jóvátétel, nincs kárpótlás. Ez lenne az alap. Szerintem. (Melinda)

Nem akarok ünneprontó lenni, de 2022-t megelőzi a 2020-as és 2021-es évek mélyrepülése, amit orbán a tusványosi haknin jelentett be. Ezt spékeli hogy csappan az EU támogatások összege, ráadásul az autóipart is épp most épitik le – tehát alighanem a töredékét se tudnák egy aréna felújítására fordítani, de ugyan ez lesz a helyzet az új építésekkel is.. (Pal)

Így írtunk mi

Beszélni kell róla újra és újra

Reméljük egy nap kiderül, mi volt igaz abból, amit állítottatok

Így termelődik újra meg újra a szélsőséges, radikális, háborús pszichózis

Csak a csodára várás

A megújulás korlátai (3)

Túl drága lenne, ezt is megértük

Büszkének lenni a hülyeségre

Pedig tényleg szórakoztató lenne, ha egy távoli galaxisból figyelnénk

Végrendelet

Erzsike néni és a huszonegyedik század

Patkányeffektus

A nap kommentje:

Az ókori görögöknél senki nem ütközött meg rajta, ha valaki a saját neméhez vonzódott, de a középkori Japánban sem. Mennyivel normálisabb hozzáállás volt!? Európában meg kifejezetten életveszéllyel járt, ha valakiről kiderült, nagyon sokáig. Üldözte az egyház, a szent inkvizíció, de a náciknál is koncentrációs tábort, halálos ítéletet jelentett, ha valakiről kiderült, vagy ha ráfogták. A Szovjetunióban dettó. (agador)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.