Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyar akadémiák tudósokkal, keresztesekkel, és ész nélkül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Ha a családapa kilép tömbházuk bejárati ajtaján, merre indul? Balra, a kenyérboltba vagy jobbra a Magyar Iparművészet folyóiratért? Úgy általában. Nem lenne ez kérdés, ha nem nyavalyogna Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke. De nyavalyog. Megmondom miért, csak előbb még hadd osszam meg újabb Kossuth kakukk rádió élményeimet. Van egy műsoruk, Nagyok címmel, amolyan beszélgetős, zenével. Na most, 99,9 százalékban olyan vendéget hívnak meg, akinek van lánca vagy legalább egy kis- vagy nagy keresztje, sőt tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Ha egyik sem, akkor pap.

Azt nem tudom, miért zenés a műsor, mert a beszélgető, jó gondosan kiválasztott lovag vendég kedvenc zeneszámából nem sokat hallani, mert gyorsan lekeverik. Pedig az többet ér, mint a sok-sok szólam. Ezek közül az egyik igen tanulságos: többségüknek a gyerekei, unokái nem a magyar hazát építik. Külföldön élnek, dolgoznak – a nagyvilág boldogulására. De hát van remény, hogy hazajöjjenek, mint egy csomó orvos – ezt látta a Kásler. A betegek ugyan nem látják, pedig az lenne igazán szenzáció. Szóval, ebben a műsorban még nemigen volt vendég, mondjuk, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, vagy nem Fidesz-közeli művész, író, legyen kétszáz Kossuth-díja, akkor sem. De hát a kakukk rádió nem nekik kakukkol, a királyi közpénzláda parancsot szokott teljesíteni.

Hírlik, hogy az MTA korábbi elnöke, Vizi E. Szilveszter lehet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetője. Az ELKH veszi át a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózatot. Állítólag Vizi E. „konszenzusos jelölt”, aki mind Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, mind Lovász László MTA-elnök számára elfogadható. Vizi E. Szilveszter agykutató 2002-től 2008-ig vezette az Akadémiát.

Tegyük a kezünket a szívünkre vagy valahová, de egy 82 éves embert nem szokás már kinevezni semmilyen intézmény vezetésére, akármilyen okos és jó karban van. Pihenjen, vannak fiatalok még akkor is, ha nem születtek meg a CSOK-ra. Kérdezem, milyen konszenzus ez, miért van, volt szükség erre a kutyakomédiára? Lovász Lászlónak talán csak az lehet az egyetlen, de igen nyomós oka erre, hogy a kutatóknak mégis csak dolgozniuk kell valahol, ameddig nem mennek el külföldre. És a legnagyobb agyak is szoktak enni. A itthon maradók vagy megalkusznak, vagy kivárnak és tényleg keresnek más utat munkájukhoz, de Magyarországon kívül. A kormány pedig joggal mondhatja, na ugye, megmondtuk, nincs semmi megalázás és egyéb galádságok. Vizi E. akadémikussal talán nem lőnek nagyon mellé, de legalább legitimálják az egész cirkuszukat. Az orvos, farmakológus rendszeres résztvevője a kötcsei piknikeknek, és neve felmerült Áder János újraválasztása előtt mint lehetséges köztársasági elnöké. Jó lesz.

Nézzük, min picsog Fekete György. A Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke kétségbeesett levélben próbálja visszacsábítani az általa alapított lapnak, a Magyar Iparművészetnek az elpártoló olvasóit.

„Az évi előfizetők száma kritikus mértékben csökkent, veszélyeztetve ezzel a hazai iparművészeti szakirodalom számára nélkülözhetetlen folytonosságot” – írja „nehéz szívvel megírt kérő levélben”.

A pénzhiány nem lehet oka a panaszkodásnak. Azért is furcsa, mert megnéztem a honlapját a lapnak, legalább tudjam, miért sír a művészkém. Nincsen azon semmi látnivaló, egyetlen friss hír, írás nincs. Egy archívumban lehet megnézni az eddig megjelent számokat. Ennyi. Semmi, ritka gagyi. Sok gondot nem fordítanak rá, az biztos, pedig a lapot kiadó Nemzeti Művészeti és Kulturális Kapcsolatok Alapítvány legutóbbi beszámolója szerint tavaly összesen több, mint 48 millió forint fölött rendelkeztek, ebből saját bevételük 11,6 millió forint volt, amit 36,6 millió forintos támogatás egészített ki. Kaptak pénzt egyebek mellett az MMA-tól, és a MMA dominálta Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) is, utóbbitól ötmillió forinttal kedveskedett az egykori MMA elnök által alapított lapnak. Az alapítvány stabil lábakon áll, 42 milliós saját tőkével rendelkezik, év végére még három milliós adózás előtti eredményt is  sikerült felmutatniuk.

Pénz van, csak senkinek sem kell a lap, annyira lecsökkenhetett a példányszáma, hogy az már értelmetlenné teszi a kiadását. Akkor viszont kár pumpálni, meg kell szüntetni. Ahogyan tették más irodalmi, művészeti folyóiratokkal, és akkor az egyéb újságokról nem is beszéltünk. Színházakról, irodalomról sem. Nem tudom, hogy kiknek ment a síró levél, de nagy szarban lehet valóban Fekete, ha már a sajátjai sem áldoznak rá figyelmet – a kimondottan bizonyos rétegnek, szakmának szóló újságra. Ebből is kiderülhet, hogy hiába van a NER-nek televíziója, rádiója, újságja, Fidesz-kedvelt kinevezett színház- és egyéb kulturális intézményvezetői, ami nem kell, azt nem veszik, eszik az emberek. A kormány által támogatott „művészet” nem egyenlő a közízléssel, nem is tudja megtartani a gondolkodó, az övéktől eltérő más értékrendű embereket. Hiába erőlködnek. A tehetségtelenség még soha nem szült színvonalat. A magukhoz – pénzzel is – ragadott értékrend nem tűri a kritikus gondolkodást, nem tűri a vitát.

Éppen Fekete osztotta meg a művészvilágot is. Meg magát is: az átkosban igen jól tudta, merre érdemes nyalni, aztán az MDF-ben okoskodott. „Egy rendkívül kellemetlen stílusban okoskodó, agresszíven tudálékoskodó figura volt” – emlékezett vissza rá egy MDF-alapító. Miután itt nem osztottak neki babért, belehuppant a  keresztény-nemzeti KDNP-be. Aztán az alkotmányellenesen megalakult művészeti akadémia hírhedt, diktatórikus vezetője lett. Akkor akadt meg rajta Orbán szeme, amikor Fekete felesége, Sunyovszky Szilvia, a Fidesz-elnök szóvivője lett. Tökéletes narancsosba csapó karrier. Pénzt, paripát, fegyvert megkapott az ellen-akadémia elnökeként. A Műcsarnokot, a Pesti Vigadót és a Hild-palotát a parlamenti kormánytöbbség térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémiának adta át az értékes ingatlanok tulajdonjogát.

Levélben nyöszörög az az ember, aki a nyolcvanadik születésnapján az Iparművészeti Múzeumban megnyitotta az iparművészeti életmű-kiállítást, az Aranykort. Miután senkinek sem jutott eszébe, hogy kiállítással köszöntsék őt, hát megrendezte maga – magának. Igen, neki az Orbán-éra valóban aranykor lett: Prima-díj, Kossuth-díj, Magyar Érdemrend nagykeresztje, a Nemzet Művésze. Utóbbi a maga vezette akadémia alapította díj. Fekete tökéletes kiszolgálója az Orbán-rezsimnek, amolyan fekete kultúrménkű szerepben. Még most is, akadémián túl. Ha csak – elnézést a szakmától – annyi vesztesége lenne magyar kultúrának, mint hogy többé nem jelenik meg a Magyar Iparművészet című folyóirat, már régen nem itt tartanánk.

Különben pedig ákádémiát ész nélkül lehet alapítani ebben az országban, amíg Orbán a laposztó. Szó szerint, ész nélkül. Annak sincs sok, aki adja, annak sem, aki kapja a milliárdokat. Éppen a Birkózó Akadémia Alapítvány kap 2 milliót. Ez az alapítvány építteti a csepeli birkózó csarnokot. A főnök: Németh Szilárd fideszes politikus, rezsipapa, a hon őrzésével megbízott államtitkár. Csak bele ne haljunk. A kormány már az indulás után megsegítette a birkózó alapítványt egy kétmilliárdos támogatással, most ehhez érkezett az újabb kétmilliárdos kiegészítés. Közpénzből megint. Németh Szilárd:

Amit csinálok, az törvényes. Nemcsak, hogy törvényes: erkölcsös és tisztességes és jóhiszemű, amit csinálok. És jót akarok. És innentől kezdve mi a probléma? Semmi!”

SziklaSzilárd jellemtelenség. A legnagyobb baj, hogy még hiszi is, amit mond. Tudják, ma olyan ez az ország: ha a családapa kilép tömbházuk bejárati ajtaján, és elindul a kenyérboltba, olyan élhetetlen Fidesz-csúcsforgalomba kerül, hogy csak ámul, valóban itthon van-e. A pénzét meg viszik…

Miután feketéből, narancssárgából most egy kicsit elég, mi a fehéret választjuk: tegnap fehér cica, ma fehér kutyus, holnap (titok), az a fő, tiszta és szerethető legyen. Ilyenek az állatok.

Az önök véleménye

Az a puccos köz-magániskola olyan lesz, mint a puccos stadionok: pénznyelő. 3,8 milliárdból (+ némi alkotmányos költség, építőanyagok váratlan költségnövekedése, ugye, a végén súrolja az még a 10 milliárdot is), mennyi meglévő iskolában lehetne korszerűsíteni a fűtést, nyílászárókat, urambocsá lecserélni az ütött-kopott padokat, székeket? Tudom, nullában. Költői kérdés volt. Menjünk már ki az utcára és üvöltsünk, hogy meghallják!!!!! (Madárlátta)

Ezzel a vargajudittal (köpedelem) lesz még bajunk, mindenki meglássa. Minden gazemberségre képes. A ner nekik a tökéletes családi vállalkozás. (Tamas)

Ha iskolás korú gyerekem lenne, még akkor se íratnám be egy ilyen sznobképzőbe, ha ők fizetnének nekem, hogy tegyem meg. (Melinda)

Hogy mibe kerül egy gyerek óvodától az érettségiig való tanittatasa?… mikor a németeknél dolgoztam ( vagy 20 évvel ezelőtt ) mar akkor azt mondtak hogy egy Ferrari Testarossa árába kerül !! Úgyhogy az a 45milla csak a karosszériára, meg a futóműre lenne elég … és még a motor nincs is benne..(!)).. van még hova “fejlődni “…:( (Krisztina)

Nem mintha Trócsányi a szívem csücske lett volna, de az utódjával még lesz bajunk, attól tartok! Ezeknél az a kevés női politikus?, aki van, csak úgy kerülhet képbe, ha behódol a hímsovinizmusnak! Amit VJ előadott az isztambuli egyezmény kapcsán, tömény hányinger! (Mariann)

Nem az a kérdés, hogy Heller hol lenne, hanem az, hogy azok hol lennének, akik most baromira keresztények, meg konzervatívok. Levetették magukról az MSZMP tagkönyvek, KISZ tagkönyvek súlyos terhét. Vajon levetették volna akkor is ha ma is az lenne? Kb. az van. (Old Sátorhand)

Heller Ágnesbe mindig is belekötöttek, nem hiszem, hogy ez most újdonság volt számára. Teljesen igaza van, sőt én még rosszabbnak érzem a helyzetet mint ő. Magyarország ma olyan, mint egy középkori királyság volt, csak orbánnak nincs pallos joga, viszont azt, aki nem ért egyet a politikájával azt megpróbálja ellehetetleníteni. Néha nem sikerül, viszont mindent megtesz érte, hogy kicsinálja a vele egyet nem értőket. (Transzporter)

Aki még mindig kétségbe vonná, hogy a szélsőjobb uralja az országot, az nem lát tovább az orránál! (Mariann)

Tarlós eredményei kárba vesznek? Most pont töröm a fejem apró darabokra, mert egyet sem találtam. (N. Csabáné)

Akkor segítek.Tarlós sikerét bizonyítja pl. az UNESCO világörökség jelentésének minden kifogásolt pontja. Folytassam? (Rézfánfütyülő)

Az lenne a szép világ, ha nem ismernénk a cigány szót, amikor minősítenek; de én ezt úgy értem, hogy mindenkire azt mondanák, hogy ember és akiknek egyenlők az esélyeik. (anima)

Nincs egyedül Anna. Én is irtózom a csótányoktól és nekem mindegy hány lába van. Ez miatt nem érdemes orvoshoz menni, ezt a kis irtózást hagyjuk meg magunknak. Inkább munkálkodjunk azon, hogy az irtózatunk tárgyát, hogyan likvidáljuk. ( Gyerekkorom óta pánik betegséggel kűzdök, de rovaroktól nem pánikolok, csak irtózom, de az emberek idéztek már elő pánik rohamot nálam.) (N. Csabáné)

Kac. Tarlós utolsó megkísértéséhez és megválasztásához azért vastagon kellett az ellenzék bénázása is, amiről nem nagyon tudom elhinni, hogy csak szimpla ügyetlenség volt. Kampányoltak a szerencsétlen Falus Ferenccel és ejtették. Még így is szép volt, amennyi szavazatot a maradék pár hétben Bokros összeszedett. A prostisrácoknak és „olvasó” közönségüknek a világon mindenről megvan a véleménye, akkora határozottsággal tudnak az Akadémia és a CEU ügyéhez hozzászólni, hogy egy saját gondolatot sem villantanak fel, csak a propagandát, de az elég is nekik. (agador)

Valamelyik hozzászólásomban említettem tegnap, hogy olvasom Jonh Lukacs: Budapest, 1900 című könyvét, amelynek egyik fejezetében említi, hogy kizárólag az írni-olvasni tudó nagykorú férfiaknak volt szavazati joguk.Ezen elmerengtem fél éjszaka, nálunk hogyan szavaznak az analfabéták, valamint a magyarul nem tudó bérmagyarok? (Zebike)

Hát igen, dolgozni, túlórázni, szülni, pofát befogni még mindig szabad. Tisztességesen élni, mindenkinek lakni, mindenkinek enni már nem. Magyarnak lenni is csak akkor, ha behódolsz a hatalomnak. Nincs itt semmi látnivaló, se diktatúra, lehet oszolni. Ha magadtól nem megy, akkor oszlat a TEK. Ha két ember az utcán politikáról beszél, már be kell/ene/ jelenteni, engedélyt kell/ene/ kérni. Minden egy „embertől” függ, még akkor is ha nem jól vasalt öltönyben, hanem trottyos gatyában van. De diktatúra az nincs. (Transzporter)

Hozzáfűzném, hogy sem Sztálin, sem Rákosi, sem Ceausescu, de még Kádár sem gazdagodott abból, amit csinált. Igaz, jól éltek a környezetükhöz viszonyítva, de nem gazdagodtak. (kolozsi)

Így írtunk mi

Az uralkodó klán zsebeiben eltűnő adófizetői pénzek hogyan hasznosulnak a közösség érdekében?

Orbán zsarnoksága

Az 56-os menekülteknek egyetlen szerencséjük volt: fehér európaiaknak születtek

Szupercsótányok

Megválasztották az egysejtűek

Tarlós István, Budapest megmentője

Fehéren fekete, feketén fehér

A jognak asztalánál…

Talán belülről bomlasztják a rendszert

Alkonyi elégia

Még hogy diktatúra! Orbánnak van olyan szépen vasalt drapp öltönye, mint Kim Dzsongunnak? Nincs. Nahát akkor

Ha eddig nem, majd most értelmet nyer az elszigetelődés

A nap kommentje:

Az uralkodó klán zsebeiben eltűnő adófizetői pénzek úgy hasznosulnak a közösség érdekében, hogy – hiába tagadják egyesek – a magyar gyorsnaszád hasít. Kastélyok, fél Balaton, a világ legokosabb gázszerelőjének jachtja formájában. Nemzetáruló az, akinek nem dobban meg a szíve, amikor látja, hogy az Adrián magyar lobogó alatt hasít egy csodás jacht és a parkolóban magyar szaros pelenkát lebegtet a szél Zrínyi népének földjén. (kolozsi)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.