Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Balaton elesett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miután a Mészáros-Tiborcz duó megszerezte a Club Aligát – egykori pártüdülő Balatonvilágoson – elkezdték kitiltani azokat, akik ingyen szeretnék használni a Balatont. Ők ugyanis az egykori üdülő felvásárlásával pénzt kívánnak generálni, az meg nem megy úgy, hogy egyes helyi lakosok oda lejárnak ingyen fürdeni, vagy épp horgászni. Ha kell, az egész tavat felvásárolják, csak hogy még jobban meggazdagodhassanak. Ha ennek eredményeként az emberektől elzárják a teljes partterületet, annak minden szabadstrandjával, akkor gond nélkül megteszik, hiszen a profit az első. Ha a Pestről, Győrből, vagy Pécsről a Balatonhoz érkező családok nem akarnak fizetni azért, hogy Tiborcz, vagy Mészáros a rendelkezésükre bocsássa a magyar tengert, akkor keressenek maguknak valami más helyszínt. Az üzenet ennyire egyszerű.

Az Aligai Fürdőegyesület arról tájékoztatta a HVG-t, hogy a Club Aliga új tulajdonosai máris korlátozzák a település egyetlen part menti területének használatát a Balatonvilágoshoz tartozó üdülőhely lakosai és nyaralói számára. A civilek attól tartanak, hogy az Appeninn Holding, amely január végén került birtokon belülre, a továbbiakban is sérteni fogja a helybéliek érdekeit. – HVG

Hogy ez valakit meglepett-e? Szinte kizártnak tartom, hiszen a múltban már jó pár alkalommal bizonyította ez a két felkapaszkodott senki, hogy a közvagyonból pillanatok alatt képesek magánvagyont formálni, a közterületeket pedig kerítéssel, ugyan sokszor törvénytelenül, de mindenféle következmény nélkül elzárják. Elég csak Lázár Jánosra és vadászkastélyára gondolni, ahol úgy kerített le egy közutat saját felhasználásra, hogy arra még csak engedélyt sem kért. A felsőbb körökben mozgóknak ugyanis evidencia lehet az, hogy nekik bármit lehet, majd elsimítják úgyis. Törvényt sértettem? Intézd már el nekem Béla, találj ki valami mondvacsinált indokot, meg kérd már meg Józsit, hogy valamelyik lapban terelje már el a figyelmet a történetről. Köszi.

Az elmúlt évek során elkészült az ingatlan Balaton-törvényből fakadó szabályozási terve, ki lett jelölve mi számít közterületnek (szabad parti sétánynak, strandnak), és ezt bejegyezte a földhivatal is. Úgy véljük, akárki a tulajdonos, ezt figyelembe kell vennie” – mondta az Aligai Fürdőegyesület alapítója, Veres Lászlóné a hirbalaton.hu-nak 

Lehet, hogy figyelembe kell vennie a tulajdonosnak a törvényből fakadó szabályozást, de az is lehet, hogy nem. Mint utóbb kiderült, pontosan ez történt, vagyis hogy nem vették figyelembe az ott lakók érdekeit, hiszen a saját gazdasági érdekeik nem ezt diktálták. Hogy mi volt az indok arra, hogy lezárják még a kikötőt is az odalátogatók elől? Szemetelnek a horgászok, ezért azt a Mészáros-Tiborcz féle vállalkozás elzárja előlük, véleményük szerint ugyanis ez ehhez bőven elegendő indok. Ugyan a város független polgármestere, Fekete Barnabás küzd az ellen, hogy oligarchák egy csoportja kisajátítsa a Balaton-parti területet, harca mégis a Dávid és Góliát közöttire hasonlít. A helyi lakosok érdekei ugyanis szinte minden komolyabb beruházás esetén csorbulnak, a gazdasági érdekek minden mást felülírnak, amire számos példa hozható fel az elmúlt évekből.

Lázár János akkori kancelláriaminiszter a 2017. december 4-i kormányinfón úgy fogalmazott: „A kormány szándékai szerint a Balaton mindenkié, személyes üzleti szempontok nem írhatják felül a közösség szempontjait…” – Magyar Narancs

A “mindenki” pedig – mint tudjuk – a NER-t jelenti, nem pedig a magyar embereket, hiszen ha ez így lenne, nem árusították volna ki a fél országot egy csapat oligarchának és csalátagnak. A Balaton ma már Tiborcz Istváné és Mészáros Lőrincé, aki pedig valóban nyaralni szeretne menni, jobban teszi, ha elautózik a horvát tengerpartra, bár már ott is elkezdte megvetni a lábát Mészáros. Kezdenek ugyanis elfogyni azok a helyek és szolgáltatások Magyarországon, amik még nem az ő kezében vannak, ezért a határon túli terjeszkedés volt a következő lépés. Hogy akkor mégis merre érdemes menekülni a NER elől? Biztos válaszunk sajnos már nekünk sincs.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.