Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szájer József vajon pofára esik?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fidesz – annak ellenére, hogy a párt tagságát felfüggesztették a Néppártban – továbbra is úgy érzi, ők a mai napig tényezők Európában. Sőt, nem csak hogy tényezők, hanem fontos tagjai az EP-nek, ezért hát Szájer József korábbi bejelentése szerint megpályázzák az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának az elnöki tisztét. Őket teljes mértékben hidege hagyja az, hogy már a saját pártcsaládjuknak is elege van a ténykedésükből, abból, hogy az elmúlt években egyszerűen leépítették a jogállamot Magyarországon. A sajnálatos persze az, hogy a junckeres plakátokra volt szükség ahhoz, hogy végre lépjen is valamit a Néppárt, az még nem volt elegendő, hogy magyarok jogait tiporták sárba. A politika sajnos ilyen, akkor tesznek valamit – bár az, hogy a Fidesznek meghagyták azt a lehetőséget, hogy önfelfüggesztésről beszélhessenek, nevetségessé teszi az egészet – az egyes pártok és pártcsaládok képviselői, ha a saját házuk táján történnek visszaélések. Ezen azonban kár morfondírozni, hiszen ez mindig is így volt és vélhetően így lesz a közeljövőben is.

Úgy tűnik azonban, hogy a DK nem hagyja ennyiben a dolgot. Ameddig várunk a bölcsek tanácsának döntésére – még a vizsgálat sem keződött el, ezért ennek, ki tudja mikor lesz bármilyen eredménye is, már ha egyáltalán lesz valaha is – addig a Demokratikus Koalíció listavezetője, Dobrev Klára bejelentette,  mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne fideszes politikus vezesse az Európai Parlament külügyi bizottságá. Hogy mekkora szava lesz a DK-nak az Európai Parlamentben, azt egyelőre nehéz lenne felmérni, azonban a 4 megszerzett mandátum már elegendő lehet ahhoz, hogy legalább felhívják a figyelmet arra, hogy nincs minden rendben a Néppárt háza táján. Ha ugyanis a pártcsalád, amely a Fideszt is sorai között tudhatja nem tesz meg mindent az ellen, hogy egy általuk is felfüggesztett párt politikusa megszerezze az EP külügyi bizottságának vezető pozícióját, akkor valami nincs rendjén.

Az Európai Parlament külügyi bizottságát nem vezetheti egy olyan párt képviselője, ami rombolja a kontinens egységét, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök maximális kiszolgálására építi a politikáját, miközben az európai és a magyar érdekeket megpróbálja kiszolgáltatni Kínának – jelentette ki a megválasztott EP-képviselő.

A Fidesznek a nemrégiben megalakított Identitás és Demokrácia nevű EP frakcióban lenne a helye, amelyet az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés hozott létre. Ott a Fidesz kedvére rombolhatná az Európai Uniót és küzdhetne azért, hogy az ő hangjukat is meghallják Strasbourgban. A szélsőjobboldali eszméket valló frakció vélhetően szívesen látná a Fideszt, azonban addig nem csatlakozik a kormánypárt, ameddig lát bármekkora esélyt is arra, hogy maradhat a Néppárt teljes jogú tagja. A populisták tömörülésének ugyanis semmiféle beleszólása nem lenne az európai ügyekbe, ezt pedig Orbán pártja vélhetően soha nem fogadná el. Az ő céljuk ugyanis az, hogy megváltoztassák az Európai Uniót, méghozzá minden áron.

Egyelőre azonban többen vannak azok, akik ugyan az Unió megreformálása mellett vannak, azonban annak szétverése ellen küzdenek, márpedig a Salvini-Le Pen-Orbán féle trió erre válalkozott. Hiszen ha sikeresen szét tudnák verni az EU alapjait, annak romjaira felépíthetnék a saját ideológiájuk agyszüleményét. Hogy ezt az európai válaszótpolgárok többsége nem szeretné? Ez nem számít, hiszen ez nem érdekli egyik populista vezetőt sem, számukra csak is az a fontos, hogy az ő elképzeléseik szerint működjön az EU. Ez a terv az április végi választásokon befuccsolt, mégis képtelenek beismerni. Az való igaz, hogy a korábbi évekhez képest erősödött a populista pártok támogatottsága, azonban ez még mindig nem jelenti azt, hogy elsősorban erre lenne igény Strasbourgban. A populisták mellett ugyanis a liberálisok és a zöldek is megerősödtek, ami azt mutatja, hogy Európa polgárai valóban változást szeretnének, de nem úgy, ahogy azt Orbán elképzeli.

Amennyiben Dobrev Klára terve sikeres lesz, úgy fel lehet készülni arra, hogy a Fidesz a teljes propagandamédiáját arra fogja felhasználni, hogy lejárassa a DK vezetését. Szájer József kinevezésének kudarcát vélhetően egy sértődött óvodásként reagálnák le, ami annyit jelent, hogy a DK politikusait hazaárulónak és nemzetellenesnek neveznék. Azonban ha megszületett az EP döntése, onnan már nem lesz visszaút, azt még a fideszes kétharmad sem tudja megváltoztatni.