Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ismét épül, szépül az ország, kár hogy nem idehaza

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerbiát nem hagyjuk magára! Annak birkózóit legalábbis biztosan nem, kiderült ugyanis, hogy közel 1 milliárd forintból a szerbiai Magyarkanizsán birkózóakadémiát épít a kormány. Persze nem a saját pénzéből, hisz olyan nincs neki, a magyar adófizetők befizetéseiből állják a szerbiai birkózócsarnok költségeit. A namrégiben újra megválaszttott rezsiszilárd el is mondta, hogy fontos a határon túli magyar területeken is a sportág népszerűsítése. Csak, mint hülye laikus kérdem, mégis miért olyan fontos? A szerbiai magyarok nem tudnak létezni egy közel 1 milliárd forintos birkózócsarnok nélkül? Megdrágul a tej, vagy a kenyér a boltban, ha nem épül fel a létesítmény? Csak azért kérdem, mert határon belül lenne még mire költeni ezt a pénzösszeget, aminek vélhetően nagyobb haszna lenne.

Ezt a közel 1 milliárd forintot persze a magyarországi sportlétesítményekre szánt keretből csoportosították át, tehát ezt egyébként sem tervezték kórházakra, esetleg a szociális ellátásra fordítani. Mióta Orbán Viktor az ország miniszterelnöke, a sportnál nincs fontosabb dolog ebben az országban. Már követni sem lehet, hány milliárd forintot égettek el azért, hogy olyan stadionok tucatjait húzzák fel, ahova alapvetően ember nem jár. A soha meg nem térülő beruházások a költségvetést megterhelik, nem csak most, de vélhetően még 10-15 év múlva is, amikor Orbán jó esetben már nem a várban fog lakni.

A kérdés, miszerint miért támogatjuk milliárdokkal a határon túli magyarokat olyan kérdésekben, amelyek egyáltalán nem égetően szükségesek számukra, már jó ideje megválaszolatlan. Ez persze gond nélkül – és mint az EP választások alkalmával ismét kiderült – sikeresen szerez szavazókat a Fidesznek, a gond már csak az, hogy a párt közpénzből vásárol szavazókat magának. Ha valami törvénytelen, ez bizony az, arról már nem is beszélve, hogy a magyarokat megint nem kérdezte meg a kutya sem arról, hogy támogatják-e egy határon túli birkózócsarnok létrehozását. Ennél vannak fontosabb dolgok határon innen és túl is egyaránt, amelyekkel érdemesebb lenne foglalkozni.

Évtizedek óta kritikus a magyar lakosság egészségügyi állapota, azonnal intézkedésekre volna szükség, hogy a negatív folyamatok megállíthatóak és megfordíthatóak legyenek.

…A GDP és az egészségügyre fordított összegek aránya, tehát az egészségügy helyzete a Magyarországhoz hasonló méretű és lehetőségű országok esetében egyfajta morális dokumentum.

Valamint

A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Ezek a fenti sorok nem évtizedekkel ezelőtt születtek, hanem pontosan egy héttel ezelőtt. A magyar egészségügyben egyszerűen nincs elegendő pénz ahhoz, hogy a biztonságos betegellátást meg tudják oldani. Az orvosok menekülnek külföldre, ahol egy új esélyt kapnak az életre, miközben a hazai alulfinanszírozott egészségügy egyszerűen romokban hever. Nincs pénz a szükséges beszerzésekre, nem biztosítottak az alapvető tárgyi eszközök, nevetségesen alacsonyak a fizetések, a rendszer pedig a teljesítőképessége határán van. Csak azért nem kellett még egészségügyi válsághelyzetet elrendelni, mert orvosok, nővérek és szakápolók ezrei vették a vállukra az összeomló rendszert, ezzel saját egészségüket kockáztatva.

Ők vajon miért nem fontosak a kormány számára? Vajon miért fontosabb egy szerbiai birkózócsarnok felhúzása, mint az, hogy nővéreink és szakápolóink emberi fizetéseket kapjanak az emberfeletti munkájukért? Róluk megfeledkeztek, mint ahogy a kisvárosok és falvak lakóiról is, akik sokszor már csak a helyi templomba vagy stadionba mehetnek el imádkozni azért, hogy ne vigye el őket egy tüdőgyulladás, hiszen sem háziorvos, sem pedig gyógyszertár nincs a településen. Számukra maradnak az igéretek és az, hogy ha nem is élnek túl egy egyszerű fertőzést egészségügyi ellátás hiányában, legalább Orbán Viktor megvédte őket a migránsoktól. Ezek ma a prioritások, ezt már csak a vak nem látja.