Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Olyan nehéz megérteni, hogy mit akarnak az emberek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A vasárnapi EP választások óta sokat változott a hazai ellenzéki pártok helyzete. A választások két győztese, a DK, valamint a Momentum a hírek középpontjába került, miközben a vesztesek egyszerűen eltűntek a napi hírekből. Nem hallunk a Jobbikról, az LMP-ről, de még az MSZP-ről sem igazán, amelynek persze többféle magyarázata is lehet. Előfordulhat az, hogy belátva a vereséget, végre átgondolják, hogyan tovább és nekiállnak a pártok átszervezésénék. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen a sebeiket nyalogatják azóta is, ezért a nagy csönd. Mindenesetre helyettük is hallat magáról a DK, valamint a Momentum, amely az elmúlt pár napban komoly döntéseket hozott. Ezek közül most egy olyat emelnék ki, amely megint csak azt mutatja, hogy lehet ám Gyurcsány Ferencet és pártját kétpofával köpködni, de neki legalább volt mersze beleállni valamibe, ami vélhetően a hazai szavazók igen nagy százalékát felháborítja. Mutatom:

A Nemzeti Választási Bizottság a tegnapi ülésén elfogadta a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélszavazatainak eredményének megállapításáról szóló határozatot. A bizottság annak ellenére döntött így, hogy a rendszer teljesen áttekinthetetlen, ellenőrizhetetlen. Nem tudni, hogy akik választóként regisztrálva lettek, élnek-e egyáltalán, illetve regisztrálásukat ők maguk kérték-e. Ugyanígy ellenőrizhetetlen, hogy a regisztráltak maguk adták-e le szavazatukat, vagy helyettük mások. Ezen túl teljesen zavaros bizonyos határon túli magyar szervezetek szerepe a folyamatban. 

Ezért a Demokratikus Koalíció a határozat ellen felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához. A választási csalás a népakarat meghamisítása, ezért nem szabad elfogadni egyetlen ellenőrizetlen eredetű levélszavazatot sem!

Ismerve persze a Kúria egyre szembetűnőbb kormánypártiasodását, nem érdemes csodát várni, vélhetően hónapokig fognak ülni a dolgon, aztán a végén majd valami nonszensz megállapítást hoznak. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a DK-nak volt mersze ebbe beleállni. Nem csak kimondta, hogy felháborító az, ami a levélszavazatok körül történik, hanem a Kúriához fordult. Ezzel nem tettek mást, mint bizonyíották, hogy nem csak beszélnek bele a nagyvilágba, hanem ha kell, cselekednek is. Nem csak populista társaikhoz hasonlóan hitegették azzal az embereket, hogy ők tenni is fognak valamit, hanem valóban meg is tették.

Ennek természetesen a szavazatszerzés volt az egyik oka, de kérdem én, mi baj van ezzel? A politika ilyen, ezt kár is lenne tagadni. Megtehette volna a Jobbik, vagy az MSZP-is, hogy utánamegy az EP választáson történt csalásoknak – ugyanis ilyenek bizonyítottan voltak -, de ilyen nem történt. Nem fordultak sem magyarországi, sem pedig uniós intézményhez annak érdekében, hogy ezek a gyanús ügyek kivizsgálásra kerüljenek. Senki nem tett feljelentést az Ukrajnából áthordott szavazókkal kapcsolatban, sem a pár ezer forintokért megvásárolt vidéki szavazatok esetében. Egy-két napig több hazai lap főoldalán volt, aztán idővel megfeledkezünk róla.

Ez történt 2018 áprilisát követően is, amikor választási csalásra utaló jelek tucatjairól érkeztek bejelentések országszerte, aztán az égvilágon semmi sem történt. Talán ezúttal más lesz a helyzet. Talán végre valaki rájött arra, hogy az ellenzéki pártok egyik feladata – akármekkorák is legyenek – hogy ellenőrizze a kormánypártot. Hogy előásson olyan ügyeket, amikhez csak és kizárólag nekik van hozzáférésük. Egy parlamenti képviselő munkája ugyanis nem merül ki annyiban, hogy beül a parlamentbe, belekezd mondandójába, Kövér László lekapcsolja a mikrofonját valami nevetséges indokkal, majd mint aki jól végezte dolgát, leül és csöndben marad. A DK – immár nem első alkalommal – áll bele valami olyanba, amit magyar szavazók százezrei, ha nem millió kértek évek óta, mégsem hallotta meg őket senki. Ha így haladunk, ne lepődjünk meg, ha a Demokratikus Koalíció még jobban megerősödik az őszi választásokra. Úgy tűnik, a Momentum mellett az egyeteln hazai párt, amely legalább valamilyen szinten, de hallgat a saját szavazóira. Olyan nagy dolog ez? Magyarországon, 2019-ben bizony az.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.