Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Jó szavazást! Mindenkinek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pár napja látott napvilágot az openDemocracy tanulmánya azokról a választási csalásokról, amelyeket bizonyítottnak látnak a 2018-as magyar parlamenti választáson. Az írás címe egyértelműen arra utal, hogy a kutatók ismét csalásra számítanak a május 26-ai választásokon.

Szó szerint idézem a legfontosabb megállapításokat. Hozzáteszem előtte, hogy mindezektől függetlenül el kell menni szavazni. Szerintem.

Tiszaújlak (ukrajnai határ menti település) volt polgármestere, Kilb József egy felvételen elmondta, hogy több száz embert fuvarozott buszokkal Magyarországra, hogy azok a Fideszre szavazzanak. 450-500 embert szállíttatott, több fordulóban. Később jelentette a fideszes miniszter barátjának telefonon, hogy „mindent megoldottam”. A felvételt a HírTv készítette. Később a polgármestert arra utasították, semmilyen megkeresésre ne válaszoljon mindezzel kapcsolatban.

Következő.

Szabolcs-Szatmár- Bereg megye egyik helyi sajtóorgánumának munkatársai felfedezték és nyilvánosságra hozták, hogy egy kétszobás házba 110 állandó külföldi lakos van bejelentve, egy üres raktárépületbe pedig 200. A körzet ellenzéki, Jobbikos jelöltje, Adorján Béla utánanézett a választásra jogosultak számának. A helyi lakosságon belül ez 5 000-el csökkent, szerinte, miközben ugyanennyi ukrán szavazót „hoztak” helyettük.

Következő.

Egy közép-magyarországi szavazat-számláló biztos elmondása szerint a helyi pap áthozatta az egész családját Ukrajnából, hogy a Fideszre szavazzanak. „Nem értettem, miért nem teszik lehetővé, hogy megnézzem az okmányaikat. Szinte mindenkit ismerek a községben – de nagyon sok teljesen ismeretlen személy jött szavazni. Sokan azt mondták, ők a lelkész rokonai, Ukrajnából”.

A választásokat követően mind a magyar Legfelsőbb Bíróság, mind az Ügyészség megállapította, hogy szervezett, illegális buszoztatás volt a választások napján a magyar-ukrán határon. Ugyanakkor arra a megállapításra jutottak, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy új választásokat kelljen kiírni.

A tanulmány következő része a levélben való szavazással és az azzal kapcsolatban felmerülő bármilyen visszaélésekkel foglalkozik.

Ne maradjon ki  Jász-Nagykun-Szolnok megye sem, ahol egy ellenzéki képviselő-jelöltnek néhány szavazó elismerte, 5 000 forintot, kb. 16 eurót kapott azért, hogy a Fideszre szavazzon (És én vagyok a hazaáruló… – a szerző megjegyzése.)

Nógrád megyében azt nyilatkozta egy roma szavazó a kutatóknak, hogy megmondták neki, hova kell húzni az X-et, ha továbbra is közmunkás akar maradni, vagy megvonnak tőle minden jövedelmet.

És így tovább, sok konkrét esettel alátámasztva.

A külföldön élő magyarok, akik ott dolgoznak vagy tanulnak, csak személyesen adhatják le voksukat a helyi külképviseleteken (uniós tagországokban.) A tanulmány szerint ezekből a szavazatokból sok „későn érkezett be”, vagy egyszerűen eltűnt, bár a Választási Iroda szerint mindegyik szavazatot feldolgozták. (Nem sok fideszes volt közöttük, borítékolom. Mint ahogy azt is, hogy ezek a voksok a kukában végezték.)

Ezeken kívül sok másról is beszámol a tanulmány. A nem működő szoftverekről, amelyek csak annyi időre állnak le, ameddig pár nem valódi adatot lehet regisztrálni. Az NVI szerint, a szavazók soha nem éltek panasszal a nem megfelelően működő internetes felülettel kapcsolatban. (Biztosan így is van, és tollas a hátam is.)

Elnézés kérek mindenkitől, egyszerűen belefáradtam. Többször végigolvastam a hosszú tanulmányt, mert nem akarok beletörődni abba, hogy semmi értelme nincs annak, hogy elmenjek vasárnap szavazni.

A tanulmány (angolul) megtalálható az opendemocracy.net oldalon.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.