Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Én is adnék egy tanácsot Szijjártó Péternek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szijjártó Péter, mint a magyar diplomácia vicce képviselője, megmondta az EU vezetésének, mit és hogyan kellene csinálnia. Ugyanis, mint az kiderült a külügyminiszter beszédéből, mi, Közép-európaiak remekült teljesítettünk. Itt azonnal fel is merülhet a kérdés, hogy vajon mégis mi az, amiben olyan jók lennénk, ezért hát lássunk egy részletet az MTI beszámolójából:

Az Európai Uniónak (EU) ismét versenyképesnek és biztonságosnak kell lennie – jelentette ki Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, azon a sajtótájékoztatón, amelyet a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – V4) és Franciaország külügyminisztereinek találkozója után tartottak csütörtökön.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: a találkozón megvitatták az EU jövőjének kérdését is, tekintettel a közelgő EU-csúcstalálkozóra, s ennek során Magyarország szempontjából két fontos célra – a versenyképesség és biztonságának újrateremtésére – hívta fel tárgyalópartnerei figyelmét.

„Ebben a két tekintetben, mi közép-európaiak remekül teljesítettünk(…) ezért megalapozottan teszünk javaslatokat ezekben a kérdésekben” – szögezte le Szijjártó Péter. Rámutatott: a régió gazdasága bőven az EU növekedési átlaga felett növekszik, a polgárok biztonságát első helyre tévő politikának köszönhetően pedig sikerült meggátolni az illegális bevándorlók beáramlását.

Mi, Közép-európaiak tehát remekül teljesítettünk a versenyképesség, valamint a biztonság megteremtése kérdésében, ezért tehát megalapozottan javasoljuk az EU vezetésének, mit is kellene csinálni ahhoz, hogy Európa más országaiban is olyan gazdagok és boldogak legyenek az emberek, mint idehaza. Ugyanis amennyiben a versenyképesség valóban olyan jó, mint ahogy Szijjártó mondja, úgy vélhetően komoly, talán még európai szintű fizetésekről is beszélhetünk. Ez azonban nem is állhatna távolabb a valóságtól, az ugyanis, hogy magas az ország GDP-je, önmagában még nem sokat jelent, főleg úgy nem, hogy ennek egy nagy részét pont az Európai Unió támogatásának köszönhetünk, mivel – mint azt már korábban is többször elmondtuk -, Magyarország nettó kedvezményezett, ami annyit tesz, hogy több pénzt kapunk az Uniótól, mint amennyit befizetünk. Na de lássuk is a friss adatokat arról, hogy az EU tagországaiban mennyi a minimálbér:

Forrás: Eurostat

Tehát, mint az jól kivehető a statisztikákból, Magyarország továbbra is a futottak még kategóriában van. Vélhetően már nem kell sok idő ahhoz, hogy a most még mögöttünk található országok is megelőzzenek bennünket, hiszen ha megnézzük például Románia 2009-hez viszonyított minimálbér-emelkedésének ütemét, akkor tisztán láthatjuk, hogy az bőven lekörözi Magyarországét. Az pedig, hogy a nyugati országok mennyivel előttünk járnak, nem szorul magyarázatra. Ha Szijjártó versenyképesség alatt a magyar munkaerő külföldi multiknak való kiárusítását érti, akkor viszont még igazat is kell adjunk neki. Kevés olyan európai ország van, amely több külföldi összeszerelőüzemnek adna otthont, mint Magyarország. Az olcsó munkaerő, valamint a hihetetlen állami támogatások ugyanis ide vonzzák azokat a külföldi befektetőket, akiknek pont ezekre van szükségük ahhoz, hogy nyereséget termeljenek.

Azt már Orbán Krisztián, az Oriens partnere emelte ki, hogy a másik nagy nehézség hazánkban a vállalkozók számára, hogy kétpólusú gazdaság alakult ki. Egyrészről Magyarország a multik kiszolgálójává vált, a itteni cégek 50 százaléka külföldi, amelyek leginkább csak támogatói tevékenységüket helyezik ide, ahol valós döntéssel nem szembesülnek a magyar munkavállalók, így sikeres vállalkozókat sem nevelnek ki magukból.

A kettős gazdaságszerkezet másik oldalán a járadékvadász magyar cégek állnak, amelyeket az állam támogat, vagy úgy, hogy törvényileg segíti őket, vagy úgy, hogy félrenéz, ha törvényt szegnek, csak legyenek versenyképesek a külföldiekkel szemben. – részlet a G7 cikkéből

Na de térjünk is rá a Szijjártó által emlegetett másik fontos kérdésre a biztonságra, amellyel kapcsolatban ismét csak úgy érzi a külügyminiszter, hogy nekünk kellene tanácsot adnunk Európának. Nos az OECD felmérése szerint a magyarok 51%-a nem érzi magát biztonságban, ha sötétedés után, egyedül kell az utcán lennie. Ennél csak Mexikóban rosszabb a helyzet, tehát mint azt a példa is jól bizonyítja, badarság a külügyminiszter kijelentése. Hogy ezek az emberek a hazánkba egyébként 2015 óta csak elenyésző számban érkező menekültektől félnek, vagy valami egészen mástól, az a felmérésből sajnos nem derül ki. Az való igaz, hogy a kormány több milliárd forintból felhúzott egy kerítést a déli határra, amit egy további, több milliárd forintos sorozatos kampánnyal is megtoldott, azonban a menekültek nem ezért nem jönnek hazánkba, hanem azért, mert Olaszországtól, Görögországtól, vagy Spanyolországtól eltérően, nem rendelkezünk földközi tengeri területekkel.

Nem mellesleg az EU és Törökország közötti megegyezés sem elhanyagolható tény, amikor arra keressük a válaszokat, hogy vajon miért nem érkezik hasonló nagyságú menekültáradat, mint 2015-ben. Noha a kerítés felépült, annak mégis vajmi kevés köze volt ahhoz, hogy lelassítsa az Európa felé érkező menekültek áradatát. Tanácsokat ettől függetlenül persze adhat Szijjártó Péter, ha épp úgy érzi. Hülyeségeket azonban ettől még nem feltétlenül kellene beszélni. Különösképpen nem akkor, amikor vizsgálatok tucatjai indultak a magyar kormánnyal szemben, amiért az fokozatosan leépíti a jogállamot Magyarországon. Ha én is tanácsolhatnék valamit az egykori futsal sztárnak, akkor talán annyit mondanék: foglalkozzon inkább a sajtószabadság, a bíróságok függetlensége, vagy az alkotmány heti rendszerességgel történő jogtalan átírásának kérdésével, az ugyanis valóban érdekli a magyar embereket.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.