Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány hebehurgyán kapkod a fiatalok bőrére

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok. Mindenkinek. Kitört a tavasz meg a tudatlanság.

Kак тебя зовут? Körülbelül ennyi maradt meg az orosz nyelvtudásomból. Pedig marha jól ment, csak hát nem kellett senkinek akkoriban. Nagyon jó nyelvtanárom volt. Nem úgy a németet tanító. Már akkor sem tudott senki semmit az osztályban. Kivéve az ikreket, akik otthonról hozták a német nyelvet és kultúrát. Meg az akaratot. Akkoriban nem kellett nyelvvizsga ahhoz, hogy menjünk tovább egyetemre, főiskolára. Felesleges bármiféle tósztot ragozni a nyelvtudásról. Annak lennie kellene. Főleg ma. Nincs, vagy csak azoknak, akik kifogtak jó pedagógust, vagy akiknek a szülei sok ezer forintot áldoznak különórákra. Különben még megeseik:

Felmérést tartanak, hogy ki szerint mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
Megkérdezik a tanyán élő Józsi bácsit:
– Hát, ha minden időm rá fordítom talán 4-5 év…
Aztán egy egyetemen tanító professzort:
– Véleményem szerint én 1-2 év alatt meg tudnám tanulni!
Majd a főiskolás diákot:
– Szerinted mennyi idő alatt lehet megtanulni kínaiul?
– Miért? Holnap ZH-t írunk?

Ja, követel a kormány, de feltételeket nem biztosít hozzá. Persze, hogy kiakadtak a diákok: „Elfogadhatatlan, hogy a kormány a hazai nyelvoktatás katasztrofális állapotának megváltoztatása helyett arra használja fel a problémát, hogy az egyetemi felvételin bevezetendő kötelező nyelvvizsga irreális elvárásával diákok tízezreit zárja ki a felsőoktatásból” – írják közleményükben a következő, április 26-ra időzített diáktüntetés szervezői. Arra kérik a kormányt, hogy az ország összes iskolájában biztosítson minőségi nyelvoktatást; és amíg a feltételek nem adottak minden egyes diák számára a középfokú nyelvtudás elsajátításához, addig halassza el a kötelező nyelvvizsga intézkedéseit.

Megjegyezném, éppen a nyelvtanárok sokasága hagyta ott a katedrát – jobb fizetésért, a szabadságért, mert tudjuk, az Orbán-kormánynak az iskola, a tudás arra való, hogy bábukat neveljenek maguknak, hűséges hazafiakat. Istenem! Ahhoz pedig minek egyetem, főiskola. Olyan nagyon rosszul állunk az Európai Unióban (ebben is), hogy szégyenszemre a sereghajtók között kullogunk.

Közben kipattant az agyukból egy homályos ötlet. Orbán Viktor évértékelő beszédében bejelentette: korszerűsítik a nyelvoktatást. A 9. és a 11. osztályban minden tanuló kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, a költségeket a kormány állja. A 2020/21-es tanévben induló programban évente 140 ezer diák mehet külföldre, mindez évi 90 milliárd forintba kerülne.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért – Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke szerint: Ha 140 ezer diákra 90 milliárd forint költséget veszünk alapul, az a kéthetes tanfolyamra nézve diákonként nagyjából 640 ezer forint. Negyedik osztálytól kötelező a nyelvóra az iskolákban – bár a többség ennél hamarabb elkezd tanulni –, tehát átlagosan körülbelül 9 éven át tanul előbb egy, majd két idegen nyelvet a diák. Mindez összesen nagyjából 700 ezer forintba kerül ez idő alatt.

Akkor? Megint a látvány, átgondolás nélkül, hátha hasra esnek tőle a diákok, a szülők, a pedagógusok. Nyelvturné állami módra. Említettem az ikreket, megkérdeztem tőlük, ők mit szólnak a tervhez?

Edina német nyelv szakos tanár, számos német nyelvű tankönyv írója: – Ha egy kupacban vannak, de legalább is nem egyedül, akkor semmit nem ér a világon a kéthetes turné. Megint az van, hogy a gyerekek egy része már jóval több országban járt, mint a tanára. A szegényebbje pedig nem megy ki, mert ennek még rengeteg járulékos költsége van. Ha egyenként családokhoz kerülnek, az talán jelentene valamit. De a legnagyobb baj a nyelvtanulásnál ott van, hogy egyrészt iszonyúan hiányzik a gyerekekből a motiváció, másrészt nagyon vegyes a tanári gárda. Itt is, mint minden területen. Ez is feltételez bizonyos képességeket. Semmi nem változik ettől. A szándék nem lenne rossz, csak sokat kell rajta finomítani. Kapcsolatokat kiépíteni, valamit követelni is cserébe. Ha csak buli lesz, akkor semmit nem ér. Sok ismeretlenes ez is, mint annyi minden más.

Ikertestvére Éva egy német nemzetiségi általános iskola volt igazgatója: – Annyit nem ér, mint amibe kerül. Csak úgy eredményes, ha egyedül van a diák a nyelvországbeliekkel, és rákényszerül, hogy beszéljen. Én voltam így Németországban, így eredményes volt. A nyelvvizsgához azért még jó pár év intenzív, hatékony kiscsoportos oktatás kellene. A fiaimnak még angol anyanyelvű amerikai tanáruk volt. Nem sok plusz óra kellett a nyelvvizsgához.

Zsófi angol fordító, nyelvtanár: – Két hét alatt egy icipicit belekóstolhatnak abba a kultúrába, amelyet a nyelv is hordoz. Tanulhatnak néhány új szót, de azt is inkább csak akkor, ha már van valamennyi alapjuk. Talán annyiban segíthet a diákoknak, hogy megtetszik nekik az adott ország, nyelv. Esetleg több kedvük lesz tanulni. Két hét az nem sok mindenre jó, minimum három hónap, ami már érdemben hat. Jó esetben egy kellemes kirándulás, szép élményekkel. A kirándulók egymás közt magyarul beszélnének; addig tanulnának valamit, amíg valami iskolába beültetik őket, esetleg közös programokat szerveznek anyanyelvűekkel. Nem több.

Úgy tűnik, nyelvtanulás címen államilag szponzorált kis kirándulás lesz Orbán ígérete. Megjegyzem, biztosan ő sem ennyi idő alatt tanult meg angolul. Őt a Soros segítette. Diákok akarnak tüntetni, kétségbe vannak esve, hogy kizárják őket a felsőoktatási tanulmányokból, mert ez a kormány rendszertelenül, hebehurgyán kapkod. A fiatalok bőrére kísérletezik. Szakértelem nélkül akarnak szakmájukat értő, képzett fiatalokat okítani. Tudatlanul, erőből ez sem megy.

Az önök véleménye.

Segítek Edgár. Pilsudski a Lengyel Koztársaság első államfője volt, belépett a Szocialista Pártba, majd a vezetője is lett, később 1926-1935 kozott a tekintélyuralmi rendszer irányítoja volt. II. János Pál pedig forog a sírjában az aláírobajnok nagy ho-ho-horgász kituntetése ota. (Transzporter)

Az sem kizárt, hogy már egyszerűen királyi többest használ a drága miniszterelnök úr! Elkezdett gyakorolni a jövőre! Milyen ez is már, hogy semmi „Kormány” meg „fidesz” csak úgy simán ov!? Végre beismerte, hogy mindkettő ő egy személyben! (Mariann)

Pilsduski marsall volt az első ” álamfő ” Skiccpalisan, az első világháború után, mikor a lengyelek ismét függetlenek lettek. Derék,fasiszta rendszert építtet ki, úgyhogy semmi gond, a mi bajszosunk éppen beleillik a sorba. A fidesznyikeket, fénylő csillagunk és a kultúrát egy mondatban említeni olyan képtelenség, mint az egyenes bumeráng. Pár éve pl Békesi László is úgy nyilatkozott, az országnak soha nem volt még ennyire műveletlen, tahó kormánya. (agador)

Jol latom, hogy Desikerult ul OV mellett? Eloszor azt hittem, azt kell nezni. Kezfogashoz folallunk. Noknek nem kell, de a ferfiaknak igen. Legalabbis, en igy tudom. (Sirius)

Mar sokszor leirtuk, nem o fujja a passzat szelet Europaban, barmennyire is azt kepzeli magarol, vagy a hivek kepzelik. (coollounch)

Én nagyon egyetértek a fenti gondolatmenettel. Igen, van egy réteg, amelyik a saját hasznára hajtotta a tudatlanságot. És van a másik réteg, amelyik úgy tesz, mintha tenne valamit. Azonban csak a szája jár. Bele a mikrofonokba, kamerákba. Tíz éve. (nem hagyjuk, nem engedjük) Én, egyszerűbb ember lévén mindig azt mondtam, hogy ez a nép még nem volt felnőve egy rendszerváltáshoz. (Márti)

„…ez a nép még nem volt felnőve egy rendszerváltáshoz.”
Ezért nem is történt semmiféle rendszerváltás. (Gábor)

Es a mostani ellenzeki partok? Jarnak falurol falura, telepulesrol telepulesre, tajekoztatni, felvilagositani az embereket? Ugy, ahogyan Ritaek mentek a Nyomtass te is papirokkal? Nem hallok ilyesmirol. Ez lenne az egyetlen modja a felvilagositasnak. 30 eve szukseg lenne ra. (Mormor)

Jogos a felvetés, de az utóbbi nagyobb HAZAÁRULÁS mivel 15 év alatt már látjuk az előnyöket-hátrányokat. A mérleg nyelve az előnyök felé billen, ezt a mostani kormány 9 éve gyakorolja,és meg is látszik az eredménye .Soha nem volt ennyi milliomos, sőt, milliárdos a Fideszben 9 év alatt mint most…….. (Barbara)

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de Olaszország mintha Dél-Európában lenne.. (György)

Igen, Olaszország délen van, nem nyugaton, de orbán nem égtájak szerint gondolkodik. Minden olyan ország nyugat-europai neki, amelyik nem akar úgy gondolkodni, ahogyan ő. Ha nem égtájakban gondolkodunk, akkor még románia is nyugatibb ország, mint mi. A V 4-ek lennének kozép-europai országok, de az is már lassan csak V-2 lesz. De ne aggodjunk nem maradunk magunkra, a lengyelek kitartanak mellettunk, hacsak nem fekszik le orbán még jobban az oroszoknak, de legalább addig, amig meg nem vétozza a lengyelek kipaterolását az EU-bol. Látványosan be van tojva, probál keresni egy nagyobb támogato országot, de nem hiszem, hogy találna. (Transzporter)

Kell a sok templom a stadionok mellé, mert ezek a mai focicsapatok csak úgy tudnak meccset nyerni, ha imádkozunk értük mint a güzü…. Meg hát ha a tízparancsolat jó a legtöbb betegség ellen, akkor bizony elkél az a k…. sok templom. (József)

Így írtunk mi.

De mitől undorodjon és rettegjen a rendesmagyar keresztesdemokrata?

Ott kullog a sor végén

Magyarország, a folyamatos harcok hazája

Hazaárulás

Magyarország nyugat-európai reputációja még soha nem volt ilyen rossz

Mesélek majd az unokáimnak az Egyre Jobban Érvényesülő Tehetségről

Haggyad má’ azt a köcsögöt

Kinek a nevében?

A patkó

A nap kommentje:

Hogy fénylő csillagunk sohasem akart Európa vezetője lenni, az ahhoz fogható beismerés, mint mikor azt mondta, még soha nem hazudott. Pár napja, még az egyik szolgája, talán a zseniális Mráz Ágoston hányta ki magából, hogy az volt a nagy terv, hogy belülről átveszi a néppártot, majd az Unió irányítását. (agador)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.