Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Van mitől tartani

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, Orbán Viktor örülhet. Na nem azért, mert vélhetően pártja kénytelen lesz kivonulni a Néppártból – már ha előbb ki nem vágják onnan őket –, hanem azért, mert akkor sem maradnak majd egyedül a kegyetlen baromságaikkal és összeesküvés-elméleteikkel. Ezt persze eddig is lehetett tudni, hiszen lengyel barátaink, pontosabban a PiS, több jobboldali párttal egyetemben tárt karokkal várja drága Viktorunkat. Bejelentkezett azonban egy új párt is nemrégiben a feladatra, amelynek vezére még tavaly „Európa új vezetőjének nevezte” Orbán Viktort. Ez a párt pedig nem más, mint a vélhetően hamarosan az Európai Parlamentbe is bekerülő VOX, amely Franco diktátor halála óta az első olyan szélsőjobboldali csoportosulás Spanyolországban, amely újra bekerül a parlamentbe.

A spanyolországi előrehozott választások – a 2019-es költségvetés elfogadásának meghiúsulása miatt – ugyan csak április végén lesznek, azonban az előrejelzések szerint a VOX 40-46 képviselővel könnyedén be fog kerülni a parlamentbe. A katalán függetlenségpártiak szigorú büntetését kilátásba helyező párt spanyol szavazók százezreinek kínál alternatívát, ezért is kár lenne azt hinni, hogy nincs komoly veszélye annak, hogy a szélsőjobb közel 50 év után újra bekerül a spanyol parlamentbe. Az országos választásokat követően tartják az európai parlamenti voksolást, ahol az előrejelzések szerint szintén több helyet is megszerezhetnek.

A szerdai napon a PiS egyik EP-képviselője, Kosma Złotowski valamilyen oknál fogva meghívta a VOX második számú emberét, Javier Ortega Smith-t Brüsszelbe. A szélsőjobboldali párt politikusa pedig élve a lehetőséggel pár percben összefoglalta a már Orbán Viktor és több párttársa által szajkózott elméletet, miszerint: Soros György, migránsok és muszlim invázió. Véleménye szerint továbbá a multikulturalizmus „széttépi Európa lelkét”, amelynek oka, hogy a „kontinens nyitott kapukkal várja a migráns inváziót”. Ezenkívül azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a lepantói és a Las Navas de Tolosa-i csata, valamint V. Károly közbenjárása nélkül „a teremben ülő nők mind burkát viselnének”. Ortega Smith történelmi párhuzamai kísértetiesen emlékeztetnek Orbán Viktor igen gyakori agymenéseihez, amelyekben a magyarok Európa, sőt talán az egész civilizáció megmentői.

A választásokhoz közeledve egyre inkább tűnik úgy, hogy az Európai Parlamenten belül kialakulhat egy nagyobb vagy több kisebb olyan csoportosulás, amely helyet adhat a hasonlóan gondolkodó, papíron konzervatív, keresztény hagyományokra hivatkozó, a valóságban azonban rossz értelemben vett nacionalista, szélsőjobboldali pártoknak. Még ha ki is vágják a Fidesz-KDNP-t a Néppártból, messze nem kell attól tartaniuk, hogy árván maradnak. Az európai szélsőjobb egyre hangosabban ordibálva érzi azt, hogy a kontinens szavazóinak millióit tudja maga mögött. Hamarosan nem marad olyan európai ország, ahol egy-egy szélsőjobboldali párt ne küzdötte volna még be magát a nemzeti parlamentbe és ne állna készen arra, hogy ugyanezt megtegye az európai szintéren is.

A saját szemünkkel látjuk mindannyian, mire képes egy hazug, populista vezető Európa szívében. Mi már tudjuk – már aki képes átlátni a kormány hazug propagandáján –, mit jelent a „nemzeti” és mit jelent a „nép nevében” egy populista vezető értelmezése szerint. Sokan azonban, akik még nem látták ezt élesben, azt hiszik, hogy ezek az összeesküvés-elméletekben hívő, elmondásuk szerint a nemzeti érdekeket szem előtt tartó vezetők valóban olyanoknak adnak végre hangot, akik eddig némának érezhették magukat. Talán ez az egyik legnagyobb veszélye az egyre közeledő EP-választásoknak, ahol talán nem túlzást azt állítani, hogy Európa sorsa dőlhet el. Ha ugyanis olyanok szerzik meg a többséget, mint Orbán, Salvini vagy Le Pen, búcsút mondhatunk a ma ismert Európának. Egy mindenben és mindenkiben az ellenséget vizionáló koalíció háborúba fogja vezetni a kontinenst.

A kérdés tehát nem az, hogy bevándorláspárti, vagy bevándorlást ellenző erők kerülnek-e hatalomra, hanem az, hogy Európa újra színtere lesz-e egy véres háborúnak, vagy sem. Nagyon ideje lenne már tanulni a múltból addig, ameddig nem késő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.