Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


HARDtalk, avagy bibibá

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő. Mondta Hofi néhány évvel ezelőtt. Azóta Magyarország jobban teljesít, így ez a szám is növekedett. Egyes politikusaink körében, akik felelősek ezért a jobb teljesítményért, ami a végtelen felé közelít.

Békésen vacsorázgatunk a minap barátokkal, a háttérben a BBC szól halkan. Elfogult vagyok, az egyik kedvenc médiám – lenyűgöz a tényszerű, objektív, nem részrehajló tájékoztatásnak ez a magasiskolája.

És egyszer csak beüt a mennykő vagy a ménkű vagy valamelyik. Meghallom kicsiny hazánk külügyekért felelős nagyminiszterének nevét – a falat megakad a torkomon, a bor beledermed a pohárba. A barátaim ijedten néznek rám, de egyikük azért készségesen nyúl a távmicsodáért, hogy felhangosítsa a TV-t. Nem kis dolog, amikor főműsoridőben, az egyik legkeményebb kérdezlek–felelj játékban a honfitársad bájos arca jelenik meg. Ez mégis csak egy nemzetközi, nagy hírű sajtóorgánum, melynek adásait több tízmillió ember nézi. Sok alanyt láttam már verítékezni és majdnem elvérezni ebben a műsorban.

Rossz előérzetem támad, de a katasztrófára mégsem sikerül kellőképpen felkészülnöm. Az nem lehet, hogy jön a soros, migráncs, támad minket az EU szenthármas, amely mindig napirenden van kiváló vezéreink „érv”rendszerében.

ÉS DE!

Szétterpesztett lábakkal, fölényesen nagyképű és ostoba arckifejezéssel folyatja a szót magából külügyérünk. Elmondja mindazt a sületlenséget, ami otthon óránként folyik a nerrenszenderhű sajtóból – és a szeme sem rebben, bár idegesen ficereg. A kérdések egyenessége és egyértelműsége nem ok arra, hogy ugyanúgy válaszoljon. Semmitmondó, elcsépelt frázisok és lózungok hangzanak el, egész odáig, hogy: az EU hazudik. Meg a CEU elnöke is. Meg az ENSZ képviselői, akiket nem engedtek be a tranzitzónába (igaz, Petike nem volt ott, nem tudja biztosan, így történt-e…). Hazudik a Helsinki Bizottság, és mindenki más. Csak így, egyszerűen és nagyszerűen mondja. A rutinos riporter, akik nagyobb halakat is két vállra fektetett már nem egyszer – hú, micsoda képzavar! – mosolyogva hallgatja egy darabig, majd nyugodtan megjegyzi:

Maguk (a magyar kormány) egy párhuzamos Univerzumban élnek….Petike frappáns válasza pedig az, hogy nem ők, hanem mindenki más él ott. Bibibá! Az én Apukám erősebb! Nekünk meg van toalettkacsánk, bibibá!

Nem hergelek tovább senkit, a műsor megtalálható a BBC archívumában és a YouTube-on is. Néhány felest és/vagy nyugtatót azért mindenkinek ajánlok, mielőtt rászánja magát, hogy megnézi. Ha még nem tette.

Nem csak az a baj ezzel, hogy Petike, országunkat képviselve a nagyvilág előtt, kulturáltan viselkedni sem tud. Nem csak az a baj, hogy veszi a bátorságot, és oda mer ülni profikkal és kamerákkal szembe – ökörségeket mondani. Sok hasonló ember trumplizott már be szabad világunkban a közéletbe, ettől még nem lettek politikusok. Nem is csak az a baj, hogy lejárat minket – remélem, csak a nagyszerű kormányát látják benne, nem mindannyiunkat. Sok baj van ezzel a demagóg, populista maszlaggal, amely uralomra akarja juttatni magát Európában és az EU Parlamentjében. De ez majd egy másik írás témája lesz, megér egy pár leütést.

Azt gondolom, a diplomácia a tejszínhab a politika tortáján. Diplomataként képviselni az országodat és népedet (nem a főnöködet) – megtiszteltetés.

Ezen az óvodás szinten – szégyen.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.