Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A modernkori orbáni fasizmus

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Állítom, sőt teljesen biztos vagyok benne, hogy Orbán egy a fasizmusra húzott országot épít.

A fasizmus radikális, tekintélyuralmi. Orbán a nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekszik a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben. A Fidesz az állam fontosságát hangsúlyozza, minden előtag a „nemzeti” szóval kezdődik, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái, a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett hitben nyilvánul meg. Orbán fasizmusa a politika erőből való alkalmazásával, eszközeivel keresi a nemzeti megújulást.

A fasizmus ideológiája következetesen hangoztatja az állam elsődlegességének elvét. Orbán is pontosan ezt teszi. Benito Mussolini és Adolf Hitler egyaránt maguk személyesítették meg az államot és ennek alapján megkérdőjelezhetetlen hatalmat igényeltek és gyakoroltak. A fasizmus bizonyos elméleteket és terminológiát a szocializmustól kölcsönzött, de azzal ellentétben az emberi társadalmon belüli fő ellentéteket nem az osztályok között találta meg, hanem a nemzetek és az emberi „fajok” között. A gazdasági életben a vegyes gazdaság mellett szállt síkra, amelyben jelentős állami tulajdon és állami beavatkozás mellett nagy teret kapott a nemzeti tőke, beleértve a nagytőkét is. Jól látható ez, az uniós pénzen felhizlalt új nagytőkés osztály kiépítésére való törekvésnél, melynek legjobb példája Mészáros Lőrinc és az Orbánhoz közel álló nagy vállalkozók állami megrendelésekkel való felhizlalása.

Roger Griffin oxfordi fasizmus-kutató meghatározása szerint a fasizmus olyan politikai ideológia, amelynek fő elemei a nemzeti újjászületés mítosza, a populista ultra-nacionalizmus és a dekadencia mítosza. A két háború közötti időszakban ez az ideológia egy elit-vezetésű, de populista, felfegyverzett tömegpárt formájában manifesztálódott, amely a szocializmus és a liberalizmus ellenében határozta meg magát és céljául tűzte ki a nemzet megmentését a dekadenciától.
Az egyik legegyszerűbb használható definíciót Umberto Eco alkotta meg, aki szerint a fasizmus a nacionalista autoriter rezsimek gyűjtőneve. Ehhez szorosan kötődik a tömegmanipuláció, vezérkultusz, idegenellenesség, nacionalizmus, hatalomkoncentráció, az igazságszolgáltatás és sajtó központi irányítása, a tudományok megvetése.

„A fasizmus diktatúrának számított ugyan, de nem teljes mértékben totalitáriusnak, nem azért, mert elnéző volt, hanem mert ideológiája gyenge filozófiai lábakon nyugodott. A közhiedelemmel ellentétben, az olasz fasizmusnak nem volt filozófiája.” (Umberto Eco: A mindenkori fasizmus)

Orbán 8 év alatt lebontott minden féket és ellensúlyt ami akadályozta. Saját Alkotmányt írt, minden állami hivatal élére a saját embereit ültette, rövid idő alatt magáévá tette a média majd 90%-át, a saját szabályai szerint és irányítása alatt működik az NVI, a Számvevőszék, az Ügyészség, és lassan majd a bíróságok is. Minden döntést ő hoz meg, és kimondható, hogy élet és halál ura, hiszen ha kell még saját csapattársát is képes levadászni ha nem ért vele egyet, vagy kritizálni meri. Lásd Simicska pl. Most épp a tudományos életet végzi ki. Minden eszközzel megtorolja azt, ami kritikus hangot üt meg a rendszerével szemben. Mindent uralni akar még a legkisebb egérlyuk is az ő irányítása alatt kell hogy legyen. Hatalommániája nem ismer határokat.

Tehát végre nevezzük nevén a gyereket, hiszen a 9. éve épülő rezsim majd minden eleme tökéletesen visszaköszön a fasizmusban. És ha valami úgy néz ki mint egy kacsa, úgy hápog mint egy kacsa, az bizony kacsa. Azért nagyon fontos végre kimondani a valót mert amíg ezt nem tesszük meg, nem is vagyunk képesek harcolni ellene. Amíg elhitetjük magunkkal, hogy ez itt még mindig demokrácia vagy annak valami autorider rendszer felé hajló formája, addig tévúton járunk, minek révén a megoldást sem fogjuk megtalálni a megszüntetésére. Ez abból is tökéletesen látszik, hogy az ellenzéki pártok nem találják a rendszer leváltásának az ellenszerét.

Nyugodt szívvel kimondható, hogy Orbán kiépítette a modernkori fasiszta államát, és csak rajta fog múlni, mikor akarja az i-re feltenni majd a pontot.

Czotter József

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.