Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Jukas zokni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rögtön az elején öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé: az alább következő cikk egy vendégírás, amely egy tegnap kifejtett véleményünkre válaszul született. Azért, hogy lehetőleg senki ne hányja a szemünkre, hogy egyik nap ezt hazudunk, másnap meg a homlokegyenest ellenkezőjét, tisztázzuk: mindkettő vélemény, és mindkettőnek helye van ezen az oldalon. Ez az alapvetés pedig mindenre érvényes, és mindaddig érvényben is lesz, ameddig a fekete autó megáll a ház előtt, ameddig bezárják az internetet, vagy ameddig mindmeghalunk. 

Tessék nyugodtan belém foLYtani a szót, de én a magam száz százalékosan kormányellenes, emellett vállaltan nyelvtannáci agyával (igen, a nyelvtannácit most húzta alá a hejjesirásselenörzö) nem értem, hogy szállhat bele az ország nem fideszes kétharmada Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes produkciójába, kétségbeesetten elemezgetve, micsoda kárunk esett nekünk, „ellenzékieknek” attól a rettenetes helyesírási malőrtől, amin most Bayer Zsolttól  a kocsmapultot támasztó félanalfabéta Pista bácsiig mindenki a nyelvét köszörüli. Le van sz@rva, min köszörüli a barna nyelvét a kormánypárti akárhány harmad, amikor épp sikerül kihúznia a Vezér ülepéből. Köszörüljék.

Inkább azon kéne elgondolkodni, miért van az, hogy két képviselőnő kivételével nemigen érdekel senkit, hogy az ellenzékbe, meg az országban élő, a politikába esetleg már belefásult, de semmiképp nem Fidesz-szavazó emberekbe napi szinten van belefojtva a szó. Miért van az, hogy ahelyett, hogy ezerrel tiltakozunk tovább, és egy pillanatra sem hagyjuk abba a tüntetést, azon rágódunk, hogy milyen rossz fényt vet ránk pont az a kevés ellenzéki képviselő, akik talán a legaktívabban próbálnak ellenzéki képviselőként viselkedni (nem csak erre az esetre értem).

Jajistenem, mindmeghalunk, micsodaszégyen! Helyesírási hiba, előtte meg lyukas zokni… A jó qrvaéletbe (tudom, hogy nem így írják…), hányan vagyunk, akik még soha nem vétkeztek írásban szent Anyanyelvünk ellen, és még soha nem vettek fel lyukas (most írjam, hogy jukas?!) zoknit? Komolyan ezért kell szekunder szégyenben ázva bocsánatért esedeznünk, miközben újabb plakátszemetekkel árasztják el az országot, egyre szélsőségesebb propagandaáradatba foLYtanak (igen, tudom…) minket, és az EP-választások tétje már nem csak az, hogy kik fognak még ott is plusz fizetésért üldögélni, hanem az, hogy elnyomja–e az Európai Parlamentben is a józanság és a humanizmus még létező hangjait a gyűlölködő, bűnbakkereső populista üvöltés?

Nem az itt a baj, hogy akárhányan elolvasták előbb azt a két transzparenst, és mégis megLYelent úgy, ahogy volt. Hanem az, hogy egyáltalán fel kell, hogy merüljön az ellenzéki képviselők megszólalási, jelenléti jogainak kérdése, amióta Kövér László, az az édes, bajszos plüssmaci, a saját klozettjének tekinti a Parlamentet, ahová úgy büdösít be, ahogy neki tetszik, és úgy zár ki onnan bárkit, ahogy óhajtja.

Nem az a baj, ha véletlenül egy képviselő helyesírása kifogásolható, vagy a zoknija lyukas, hanem az, hogy az oktatást és a tudományt ellehetetlenítik (bezárt iskolák, beszántott Magyar Tudományos Akadémia, elüldözött vagy ellopott egyetemek), és a szegénységben, sőt, mélyszegénységben élők száma folyamatosan nő, amíg már nem marad majd senki, aki egyáltalán tud olvasni, és van zoknija.

Nem az a baj, hogy az ellenzék töketlen, vagy a kormány tökéletlen… hanem az, hogy nekünk már lassan tökmindegy.

Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.