Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Melyik értelmiségben tetszett csalódni, Pálinkás úr?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem lepődtem meg azon, hogy Pálinkás József csalódott a magyar értelmiségben. Először is azért nem, mert nem tudom értelmezni ezt a csoportot. Ki tartozik a magyar értelmiségbe oly módon, hogy bennük a Magyar Tudományos Akadémia régebbi elnöke villámcsapásként csalódott? Főleg oly módon, hogy egészen a közelmúltig maga is nagy erőkkel, különösebb lelkifurdalás nélkül tolta Orbán Viktor uniós pénzekkel, hazai forrásokkal, a jövő esélyével, a fejlődés lehetőségével, egy ország demokratikus átalakulásának reményével púposan megpakolt talicskáját.

Érdekes rácsodálkozni ezekre az Ürge-Vorsatz Diana-szindrómás emberekre, akiknek meglenne, eddig is meglett volna a lehetőségük arra, hogy sokkal jobban átlássák a rezsim veszélyeit mint egy saját nyomorába és kilátástalanságába falazott közmunkás és szót emeljenek ellene, de eszük ágában sem volt. Amikor még nem a személyes érdekeiket sértette az elszabadult hajóágyú pusztítása, akkor semmi baj nem volt ezzel, sőt, büszkén mesélgettek arról, hogy nem dolguk politizálni. Most meg hirtelen dolguk lett, nem is kell hozzá semmi más, minthogy a csecse irodájuk ajtaját is berúgja az a trágyás bakancs, amelyik eddig is ott taposott mások nyakán. Ez a kulcs. A mások. Az nem baj, csak az, amikor szembesül vele az ember, hogy ő lett a mások. Akkor már megy az óbégatás. És a szardobálás. Úgy tűnik, ez nem proli műfaj, lehet vígan csinálni mindenféle tudományos fokozatok büszke tulajdonosaként is.

Pálinkás József csalódott az értelmiségben. Tessék mondani, melyik értelmiségben? Sorolok néhány nevet, jó? Ángyán József, Esterházy Péter, Bródy János, Alföldi Róbert, Parti Nagy Lajos, Heller Ágnes és hosszasan lehetne sorolni a közismert, általánosságban értelmiséginek tekintett emberek neveit. Olyan ismert emberek neveit, akik mertek és mernek megszólalni akkor is, amikor ezzel a személyes karrierjüket kockáztatják, amikor a propagandagépezet napi mocskolódásának teszik ki magukat. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai és az ő volt elnökük ostobább, vagy gyávább, mint akiket felsoroltam és akiket nem soroltam fel?

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai és az ő volt elnökük ostobább, vagy gyávább, mint Sándor Mária, vagy mint az a sokszázezer ember, aki ki mer menni az utcára tüntetni, aki elég bátor szembefordulni a tulajdon személyes érdekei ellenére is a hatalommal? Pedagógusokról, darukezelőkről, bolti pénztárosokról, gyógyszerészekről, kőművesekről beszélek. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai és az ő volt elnökük ostobább, vagy gyávább azoknál az embereknél, akik hosszú évek óta látják, hogy mi zajlik ebben az országban és igyekeznek tenni ellene a maguk lehetőségei szerint?

Miféle pökhendi és főleg indokolatlan felsőbbrendűséget vélek kihallani Pálinkás úr szavaiból? Ő csalódott? Ó, de sajnálom, de tényleg! Elhiszem, csak éppen rosszul sikerült megfogalmaznia a dolgot, vagy rossz irányba célzott vele. Ő nem csalódhatott az értelmiségben, ugyanis rengetegen felismerték már régen a bajt és próbálnak is tenni ellene. Pálinkás úr egyetlen emberben csalódhatott. Önmagában. Minden egyes, a tudomány és a szellem háta mögött a saját pecsenyéjét sütögető, kizárólag a saját szaros érdekeit féltő, a társadalom egészét megvető és lenéző értelmiségi nyugodtan nézzen bele a tükörbe és bátran köpje le saját magát. Ne másokat, ha kérhetem. Önmagát.

Pálinkás úr szerint Palkovics zsarolja a Tudományos Akadémiát. Tényleg? Még most sem meri kimondani, hogy Palkovics csak végrehajtó, Orbán parancsát teljesíti? Hogy gondolja Pálinkás úr? Ha Orbán Viktor tudna róla, biztosan nem engedné? Az véletlenül nem zavarja a tudós urat (Pálinkás itt és most csak arcot és nevet ad egy egész gyáva csoportnak, de nem csak róla beszélek), hogy a drága kormány évek óta zsarolja, becsapja, kifosztja az egész társadalmat? Hogy zsarolják a tudós urakat, megőrülök! Azt a közmunkást nem zsarolják, aki csak akkor jut megélhetéshez, ha a megfelelő helyre szavaz és ezt igazolni is tudja? Azt az embert nem zsarolják, akinek attól függ a munkája, a családja megélhetése, az egész élete, hogy kinyitja a száját, vagy nem nyitja ki? Azt az embert nem zsarolják, aki kénytelen egyházi iskolába íratni a gyerekét, mert egyszerűen nincs más, vagy mert csak ott tud a gyerek esélyt kapni a minőségi oktatásra? Hány megzsarolt, megalázott, megfenyegetett csoportot soroljak még? Vagy ez nem probléma?

Évekkel ezelőtt is elmondtam, elmondom most is. Szart sem ér az olyan ember – lehet az professzor és lehet tehénpásztor, bár ez utóbbi számára találnék néhány mentő körülményt, a professzor mellett semmi nem szól -, akit elvakít a saját különlegességébe vetett hit, aki képtelen kilátni a tulajdon ketrecéből és aki a saját érdekein túl semmire nem kíváncsi, de amint őt érdeksérelem éri, azonnal megtalálja az évek óta a fogason lógó gerincét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.