Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kéregetni tilos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Este hét, Moszkva (pardon, Széll Kálmán) téri metrómegálló. Hangosbemondó:

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy az állomás területén kéregetni tilos. Amennyiben nem utazik, kérjük, hagyja el az állomást. Köszönjük.

Hogy mi van?!?!?! Állandóan errefelé közlekedem, és igen, nincs olyan nap, hogy meg ne állítana valaki apróért, de még soha az életben nem hallottam ilyet bemondani. Ez valami vadonatúj kreténség, kifejezetten a jobbanteljesítés jegyében? Hangsúlyozom, hogy „kéregetni tilos”, azaz nem „ittas utastárs” vagy „szennyezett ruházatú utastárs” zavaró jelenlétét kifogásolták. Csak éppen ne kolduljon, elvégre az úri utazóközönség finnyás orrocskáját nem illik beleütni a valóságba. Kéregetni csendesen, a megszólítottaknak a szemébe sem nézve is olyannyira tilos, hogy dörgedelmes BKK felszólítás jár érte. Hogy ha esetleg a kéregető nem tartaná még eléggé megalázónak a helyzetét, akkor tegyük nyilvánosabbá, rúgjunk bele a maradék kis önérzetébe is, nehogy már embernek érezze magát. Miféle baromnak jut ez az eszébe? Ha valakinek ellenére van a kéregetés, akkor szerintem hangosbemondó nélkül is kiválóan megoldja: emberséges NEResztény módon levegőnek nézi a kéregetőt, és kész.Nem kötelező még annyit sem odavetni, hogy sajnálom, most nem tudok segíteni.

Egyébként lehet, hogy még örülhetnék, amiért legalább a metró hangosbemondóján nem muzsikál egyelőre a nyílt kormánypropaganda. Bemondhatnák itt is ötpercenként, hogy „Soros – migráncs- gazdasági fellendülés – nőnek a bérek – hanyatló Nyugat – illiberális csodatársadalom – Hajrámagyarország”. Elvégre költenie kell valamire az államnak a jegyre, bérletre kiadott pénzemből származó bevételt is, nehogy már csak az adóforintjaimmal járulhassak hozzá a narancsfesztiválhoz.

A kéregetési tilalomra visszatérve: nem lehetne a metróállomások területén káromkodási és szellentési tilalmat is bevezetni? Ha pedig valaki megszegi, akkor egy csilingelő női hang emlékeztethetné, hogy „Tisztelt utasaink, felhívjuk figyelmüket, hogy az állomás területén trágár nyelvezet használatából, illetve flatulenciából eredő ártalmaknak kitenni az utastársakat szigorúan tilos. Amennyiben nem utazik kulturáltan és szagmentesen, kérjük, hagyja el az állomást. Igen, maga ott, asszonyom, a szürke kabátban és sötétkék kalapban, látjuk ám, ahogy a körülötte állók diszkréten fintorognak. És maga is, csíkos pólós, tornacipős fiatalember! A szájáról leolvastuk a kamerán, hogy mit mondott.”

Mindenesetre várom már, amikor a Lokál terjesztésének kapcsán bemondják a hangosbemondón, minden metrómegállóban, hogy „Szennyirodalmat osztogatni az állomás területén tilos, kérjük, adományozza a paksamétákat a rászorulóknak, tüzelő céljából”. Sajnos azt hiszem, ez is olyan, mint a demokrácia. Hiába várom.

Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.