Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A többieknek elég a biztos alamizsna

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A győri Audi gyár dolgozóinak sztrájkja miatt leállt az ingolstadti központ termelése, mert nem kapták meg a Győrben készülő motorokat. Néhány nap múlva egy másik németországi gyár is kényszerpihenőre készül, mert ott is elfogynak a Győrből várt motorok. Az Audi gyár béremelési ajánlata nem egyezik a szakszervezet elvárásaival. A leállás már most több kárt okozott a tulajdonosoknak, mintha megadták volna a bérkövetelést. És még nincs vége. Tudom, most sokan legyintenek, hiszen mit érdekli a pedagógust vagy a közmunkást ez az egész? Egyébként is mit akarnak az Audi dolgozói, hiszen jóval többet keresnek, mint egy tűzoltó. Akik most legyintenek, azok azzal a lendülettel tudomásul is vehetik: éppen azért tart ott ez  az ország, ahol tart.

Mi többiek, akik nem legyintgetünk, gondoljuk végig közösen, hogy miért lenne nagyon fontos odafigyelni erre a sztrájkra. Először is azért, mert az a szakszervezet teszi a dolgát. Úgy, ahogy egyetlen másik magyar szakszervezet sem. Kiáll a dolgozók érdekeiért. Nekik nem az a feladatuk, hogy a pedagógusok, a közmunkások vagy a tűzoltók bérét feltornásszák egy normális szintre, hanem az, hogy az Audi gyár munkavállalóinak kiharcolják a magasabb bért. A szakszervezet kiáll a munkavállalók érdekeiért, a munkavállalók pedig felsorakoznak a szakszervezet mögött. Sztrájkolnak. Nem sunnyognak, nem törik meg a sztrájkot azért, mert mi lesz holnap, mi lesz, ha kirúgják. Ők megértették azt, amit az ország többsége nem ért meg: együtt, közösen el lehet érni valamit. De csak úgy, sehogy máshogy.

A sztrájk azért kezdődött, mert a magyar munkások nem hajlandóak tudomásul venni, hogy kevesebbet érnek, mint a más országokban ugyanezt a munkát végző kollégáik. Ismétlem: nem a pedagógusok bérével, nem a közmunkások alamizsnájával és nem a tűzoltók fizetésével hasonlítják össze a keresetüket, hanem a cseh, lengyel, szlovák vagy éppen a belga gyárakban dolgozó kollégáikéval. Annak lehet alapja, hogy egy kevésbé termelékeny, elavult technológiával működő gyár kevesebb nyereséget képes előállítani, így alacsonyabb béreket tud fizetni. Annak azonban semmi reális indoka nem lehet, ha egy cégen belül, az adott cég által létrehozott gyárban, a cég által kiépített technológiával – valószínűtlen, hogy az Audi érdekében állna elavult technológia telepítése bármely országban -, tehát azonos termelékenység mellett egy cseh munkás 25 százalékkal, egy szlovák 28 százalékkal, egy lengyel 39 százalékkal és egy belga 360 százalékkal keressen többet, mint egy magyar munkás.

Van még valami, ami nagyon fontos ebben a győri sztrájkban. Az egész ország szempontjából fontos. Rávilágít arra, hogy mi történik évek óta, hogy miért lett Magyarország éllovasból sereghajtó és megmutatja a jelenlegi rezsim sunyi kis hazugságainak a hátterét.

A kilencedik éve regnáló banda soha nem felejti el a társadalom arcába üvölteni, hogy mennyi munkahelyet hoztak létre, mennyivel csökkent a munkanélküliség és hogy ezt bizony nekik lehet megköszönni. A hívek szokták is köszöngetni, de a reálisan gondolkodók már jó ideje jelzik, hogy nem lesz ez így jó. Mi is elmondtuk igen sokszor, hogy a látványos statisztikák mögött rohad a rendszer. Az Audi most világosan megmutatja, miért.

Pontosan erről beszélünk, amikor szóvá tesszük, hogy nem összeszerelőüzemekkel kellene telerakni az országot, hanem valós piaci munkahelyeket kellene létrehozni. Az Orbán-rezsim nem csupán nem támogatja az ilyen gazdaság kialakítását, hanem minden erejükkel eltapossák még a lehetőségét is annak. Ezért életveszélyes a Simicskához és Mészároshoz hasonló istenverése, mert teljesen lehetetlenné teszi a piaci versenyt. Sem ők, sem más rokon, cimbora és stróman nem azért viszik el a nagyobb megbízásokat és fejlesztési forrásokat, mert jobbak, okosabbak bárki másnál. Egyszerűen lefölözik az erőforrásokat, ezzel gyakorlatilag megölik azokat a vállalkozásokat, melyek munkahelyeket hoznának létre, fejlesztenének, kiépítenék a piacképes magyar gazdaságot. Orbánéknak nem ez az érdeke. Hanem az, hogy statisztikailag alá tudják támasztani a hazugságaikat, kendőzni tudják az országrombolást.

Csökkent a munkanélküliség! Hurrá. A külföldi tulajdonban lévő vállalatok ide telepítették az üzemegységeiket. Nem azért, mert a magyar melós szebb, okosabb és vonzóbb, mint a belga. Hanem azért, mert a magyar melós olcsóbb. Ugyanazt a szaktudást megkapják töredék áron. Sőt, a magyar kormány – azért, hogy ide jöjjenek ezek az összeszerelőüzemek – annyi támogatást ad nekik, amiből vidáman fedezni tudják a munkások bérét évekig. Tehát gyakorlatilag a magyar melós a munkáltatónak ingyen van 2-3 évig. Mert mi fizetjük a bérüket az adónkból. Még a munkás is a saját adójából fedezi a saját bérének rá eső százalékát.

Ez pont az a helyzet, amikor sehonnan sehová nem jut a gazdaság. Az országnak nem jó, mert nincs gazdasági fejlődés, még csak piacgazdaság sincs. A munkásnak nem jó, mert a folyamatosan emelkedő bérek ellenére is Európa legkevesebbet kereső országai közé tartozunk. Alig van magyar ipar, nincs valódi fejlődés. Ez így csak a külföldi tulajdonosoknak jó és persze az Orbán-rezsimnek. Hiszen ameddig a kormány ilyen bőkezűen támogatja a mi adónkból a multikat, hogy azok ingyen jutnak munkaerőhöz, addig miért is lenne érdeke például a német kormánynak a sarkára állni az EP-ben és szigorúbban ellenőrizni az uniós támogatások felhasználását? Jut is, marad is. Mindenkinek jó, csak a magyar melósnak és az országnak rossz. De semmi baj, mi így szeretjük. Ha nem szeretnénk, már régen tettünk volna ellene. Úgy tűnik, az Audi dolgozói nem szeretik így, ők megküzdenek a jogaikért. A többieknek elég a biztos alamizsna. Mindez most nagyon világosan látható. Csak meg kellene érteni. Ha lenne mivel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.