Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sztrájkoljunk, már ha megengedik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Lássuk a mai nap kiemelt kommentjeit:

Egyre több embernek vált világossá,mindenki sorra kerül. A mostani nyugdíjkifizetési balhé,figyelmeztetés lehet a nyugdíjasoknak is…(Rozália)

Mindig találnak embert, aki elvégzi a ner munkáját. Nyilván idealisztikus vagyok, de nagy ívben szarok arra, hogy miért vállalja el a megítélésem szerint elvállalhatatlant, már csak azért is, mert nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy a gazemberséget meglássa az ember. Már ha egyáltalán meg akarja látni. Ezekkel semmi közös ügyem nincsen.(Tamás)

Azt kellene belatni az embereknek, hogy az utolso ket mondat igazsagaban van egy alapigazsag elrejtve: Kezunkben a valasztas, hogy leugrunk a toronybol, vagy leloknek. Ha ez utobbit varjuk, mindenkinel bekovetkezik. Ha az elso mellett maradnank, akkor van lehetosegunk kiparnazni az erkezest, mert a dontes a mienk, mikor ugrunk.(Coolounch)

Az első gondolatom az volt olvasva, hogy kirúgták, hogy mehet Pörzse Sándor mellé a Kötöttfogásba. Most, hogy olvastam ezt a cikket pont ugyanez a gondolatom. Sajnos az a baj, hogy az ellenzék töketlensége miatt nem sikerült elkergetni 2014-ben és 2018-ban sem a NER-t most meg szaporodnak ezek a fickók akiknek alapvetően semmi baja nem lenne O1G brigádjával sőt élvezték is a rendszert, de kitoltak velük és ismert emberek ezért élmegmondóemberként lépnek fel egy olyan dologban amiről senkinek sem lenne szabad kérdezni őket sőt inkább gúny tárgyává kellene őket tenni. Félek, hogy a következő „váltás” élemberei a hasonszőrű alakok közül kerülnek ki és megint kitermelnek maguk közül egy Orbánt aki diktátori babérokra tör.

Jussanak eszünkbe Nobel díjas tudósaink ! Eszünkbe jut egyáltalán, hogy a kivándorló fiataljaink között vajon hány olyan tehetség lehet, akik majd a Nobel díjasaink nyomdokaiba lépnek ? Ilyen gazdagok lennénk, hogy világnak eresztjük őket egy bűnös politika miatt ? Vagy csak buták és gyávák vagyunk ? (Márta)

Megalakult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottsága, melynek célja, hogy  a sztrájktörvény keretei között egyeztetésre kényszerítsék a kormányt. Azt a kormányt, amely eddig nem volt hajlandó egyeztetni az égvilágon senkivel, ugyanis ebben az országban minden a legnagyobb rendben van. A bérek hihetetlen mértékben emelkednek, a munkanélküliség és szegénység megszűnt, Magyarország pedig Európa legbiztonságosabb országává vált. Ezért sincs miről egyeztetnie senkivel, ugyanis ami tökéletes, azon mégis hogyan lehetne javítani? De a PDSZ nem adja fel és próbálkozik. Lássuk mik a követeléseik:

  • Vonják vissza a rabszolgatörvényt, legyen egyeztetés a munka törvénykönyvének munkavállalóbarát módosítása érdekében!
  • Rendezzék a közalkalmazotti illetménytáblát! Biztosítson valódi előmenetelt a közalkalmazottak számára!
  • Jogszabályban biztosítsák a járulékmentes béren kívüli juttatások lehetőségét!
  • A többletmunkáért járó ellenértéket minden esetben fizessék ki! Ez egyértelműen legyen szabályozott a munka törvénykönyvében, és egyéb, ágazati, valamint jogállási törvényekben, rendeletekben!
  • Legyen a minimálbérhez kötött, azaz a minimálbér meghatározott százalékával kifejezett diplomás bérminimum!
  • Követeljük a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságának biztosítását!
  • Korrekt érdekegyeztetést! Vegye komolyan a kormány a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat! Érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumokat kell létrehozni és működtetni!
  • A pedagógus-illetmények számítási alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen!
  • Állítsák vissza a pedagógusok közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámát, a helyettesítést, túlórákat pedig fizessék ki!
  • Csökkenjen a diákok és a pedagógusok munkaterhelése!
  • Kezdődjön meg a pedagógus-előmeneteli rendszer módosításáról szóló szakmai vita!
  • Állítsák vissza az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiáját!

Ez ugyan egy szép kis lista, de valaki még komolyan gondolja, hogy a kormány szóba fog állni a pedagógusokkal? Érdemi sztrájkot úgy lehetne véghezvinni, ha a sztrájktörvényt figyelmenkívül hagyva – azt ugyanis Orbánék pont azért írták, hogy ne lehessen sztrájkolni – egyszerűen nem vennék fel a munkát az emberek. Mi értelme van figyelembe venni egy olyan törvényt, amelynek puszta léte ellehetetlenít egy országos sztrájkot? A játékszabályokat Orbán Viktor írta, jó lenne már ezt végre felfogni. Amennyiben érdemi változásokat akarunk, ezeket a játékszabályokat el kell felejteni. Amint ez megtörténik, végre valós ellenállásról és valós követelésekről beszélhetünk.

Olyan gazdasági fellendülést produkált a kormány – viccelek persze – hogy a lakásárak az egekbe emelkedtek, miközben a bérek emelkedése ezt még csak nyomokban sem követte. Az Mfor számításai szerint van olyan lakótelep, ahol 3 év alatt megduplázódtak a lakásárak. Annak persze, aki lakástualjdonos – különösképpen ezen lakótelepek egyikén – annak ez egy jó hír, annak viszont, aki nem ilyen szerencsés, annak már kevésbé. Magyarországon ugyanis az elmúlt évtizedekben eljutottunk oda, hogy a fiatalok nagy többsége még csak álmodni sem mer arról, hogy egy napon nemhogy ház, de akár lakástulajdonos is legyen. A hazai bérekhez viszonyítva ugyanis elképesztő mértékben drágultak meg a hazai lakások és házak.

Egy sárbogárdi férfi, Orosvári Zsolt elvégzi azt, ami jobb esetben az állam feladata lenne. Összecsukható ágyakat adományoz olyan kórházaknak, ahol előfordulhat, hogy a beteg gyermekükkel érkező anyukák – apukák is természetesen – kénytelenek egy székben, vagy épp a kórterem padlóján aludni, ha gyermekük mellett szeretnének maradni a legnehezebb időszakban. A sárbogárdi férfi kampánya, mely az Ágyat az Anyukáknak nevet viseli azután indult, hogy ő maga is kénytelen volt megtapasztalni, milyen az, ha a földön fekve kell virrasztania beteg gyermeke mellett. A terv az volt, hogy országszerte 250 ágyat adományozzanak különböző kórházaknak, de mivel ennél sokkal többre van igény, ezért a 250. ágy átadása után sem ért véget az akció.

A Szeretlek Magyarország cikke alapján már legalább 400 ágy megvásárlására elegendő pénz érkezett be civilektől, ezért sem állhat le az akció. A férfi összefogott a Anyák az Anyákért Alapítvánnyal, valamint a Social Point Alapítvánnyal is egyaránt, hogy az ország minnél több kórházába juttathassanak el adományaikat. A gyűjtés tehát nem állt le, aki pedig úgy gondolja, hogy támogatni szeretné ezt a kezdeményezést, az itt teheti meg.

Lássuk mai cikkeinket:

NER, ahol a géniuszok csinálódnak

Nyugdíjig kibekkeljük valahogy, vagy felállunk mielőtt belénk rógnának?

A feszültség nem szűnik

Vagy kilépnek, vagy nem

Marika néni hiába csodálkozik

Hammelni legenda nyomán

Amit ezzel az országgal tettetek az elmúlt 8 év során, azt nem fogjátok büntetlenül megúszni

A nap kommentje pedig Zsolté:

Sztem meg ki mint vet… Ha csak akkor érzi a gerincét, mikor tapossák, megérdemli, hogy ugráljanak rajta. Ennyi.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.