Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Valaki tudja esetleg, mi történt ebben az országban zárt ajtók mögött április 8-án?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elgondolkodtam kicsinyt ezen a parlamenti kutyakomédián a „rabszolgatörvény” és egyéb finomságok megszavazásakor. A részletek nyilván ismertek, ezért csak egy-két vonatkozását ragadnám ki a történteknek.

Erős a gyanúm, hogy az ellenzéki képviselők élő sorfala a házelnöki pulpitus előtt nem feltétlenül állná ki a jogszerűség próbáját. Bizony, a polgári engedetlenség nem más, mint hogy tudatosan nem tartunk be bizonyos törvényeket, jogszabályokat stb. És pontosan ezért a kormány másképp is dönthetett volna. Behívhatta volna a kormányőröket és eltávolíttathatta volna a renitens képviselőket a házelnöki emelvény környékéről, akár határozott fizikai konfrontációval is. Igen ám, de ennek roppant visszás optikája lett volna, hiszen az eseményekről az ellenzéki képviselők közül jó néhányan élő egyenesben közvetítettek a mobiljaikon keresztül. Ha a Fidesznek lett volna vér bármely lágy testrészében (tudom, képzavar), akkor ezt teszi, mert igaz, hogy vesztett volna valamennyit a respektusából – amit egyébként így is megtett –, viszont nyert volna egy formáljogilag kikezdhetetlen szavazást. Nem ez történt. A törvényeiket a házszabály többszöri felrúgásával verték át, nem törődve az esetleges, sőt szükségszerű következményekkel. Áder János aláírása tehát tökéletesen jogszerűtlen, hiszen egy olyan papírt írt alá, amely még csak az asztalára sem kerülhetett volna.

Az MTVA székházi fiaskó ugyanez a kategória. Tömören, az ott szolgáló fegyveres őrök nyilvánosan két lábbal tiporták a jogot, miképpen az országgyűlési képviselőket is, a magyar rendőrség passzív közreműködése mellett. És erre még az sem mentség, hogy az ott dolgozók egyike-másika megijedt, mitöbb félt Kunhalmi Ágnestől, amikor megpróbált kérdéseket feltenni. Csak zárójelben, én is megijedtem néha a rendőröktől tüntetéseken, de ez nem jelenti azt, hogy jogszerűtlenül jártak volna el. Továbbá, az ott dolgozóknak igenis tisztában kell lenniük azzal, hogy a közpénzből fenntartott közmédiának mi a törvény által megszabott feladata. Ha ezek az emberek akkor ijedeztek volna, amikor eldöntötték, hogy közreműködnek a közmédia kormányszócsővé züllesztésében, akkor most nyugodtak lehetnének. Ettől a pillanattól kezdve mindenkinek a magánügye, hogy kitől-mitől ijed meg, beleértve a tüntetőket, az ellenzéki képviselőket és a nagyhatalmú Fideszt is. Zárójel bezár.

Szóval, a fenti szócséplés eredményeképpen csak egyetlen kérdésem maradt. Van-e bárkinek ötlete, fogalma, érzése, kételye afelől, hogy mi történt ebben az országban zárt ajtók mögött április 8-án?

Zacharov Tivadar

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.