Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


BARBÁROK

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Orbán rezsim jellemzésére sokan hozták már fel Móricz Zsigmond Rokonok című művét, itt az ideje, hogy mellé helyezzünk egy másik Móricz írást is, a Barbárokat.

Igen, eltalálták, a CEU kipenderítéséről, tönkretételéről, ellehetetlenítéséről van szó.

Olvasom a kommentárokat, a magyarázatokat, látom az igyekezetet sok okos emberen, újságírón, művészen, a tudomány képviselőjén, politikuson, hogy valami racionalitást az elmúlt időszak történéseiből kihámozzanak. Annyira nehéz egy racionális lénynek szembesülni a tökéletesen irracionálissal!

Igen, lehet, hogy Orbán csak ki akart zsarolni egy találkozót az amerikai elnökkel; igen, lehet, hogy csak valami alkupozíciót szeretett volna kialakítani magának valamire; lehet, nem tudhatjuk.

Azt azonban tudhatjuk, hogy a végén elpusztított egy értéket – nagybetűkkel: ÉRTÉKET – teljesen öncélúan, értelmetlenül, kéjes örömmel.

Ha valaki valamilyen célja érdekében azzal fenyegetőzik, hogy felgyújtja a Mona Lisát, Leonardo világhírű festményét, és aztán ezt meg is teszi, (ráadásul úgy, hogy a követeléseit egyébként teljesítették is!) kéjes örömmel, vigyorogva; akkor erre a közmegegyezés szerint nem használhatunk más szót, mint a „barbarizmus”. A CEU elüldözése pontosan ugyanaz a szint, mint az alexandriai könyvtár felgyújtása (ha az van bennük, ami a Koránban, akkor feleslegesek, ha nem, akkor veszélyesek…), vagy a tálibok eszetlen műemlékrombolásai voltak. Pontosan ugyanaz a szint!

Magyarországot jelenleg barbárok vezetik. Nem értik meg a világot, és amit nem értenek meg, attól félnek, azt veszélyesnek tartják. Nem értik meg Alföldi Róbertet, ezért zaklatják. Nem értik meg a Billy Elliot musicalt, levetetik a műsorról. Nem értik Prőhle Gergely munkáját, elüldözik. Nem is sorolom, bármelyik kedves Szalonna olvasó csípőből felsorol további tíz esetet.

Szellemi és fizikai barbarizmus. Épületek, szobrok, intézmények, emberek, gondolatok pusztulnak, és egyetlen mozgatórugó áll a háttérben: az önmagáért való pusztítás beteges élvezete.

Barbárok.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.