Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Belügyminisztériumnak, a Külügyminisztériumnak, a Jóistennek és Orbán Viktornak együttesen sincs annyi hatalma, hogy bármit ellenmondást nem tűrően leszögezzen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága 2018. november 20-án tartott zárt ülésén elhangzottakról az ellenzéki képviselőknek tulajdonított nyilatkozatokról a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrően leszögezi: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről. A tárca méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul. (Országos Sajtóiroda)

Mit lehet erre mondani? Ügyes próbálkozás! Ellentmondást nem tűrően leszögezte a Belügyminisztérium? Jó, szögezze le, aztán akkor mi van? Kinek tudja megtiltani az ellentmondást és milyen módon? Főleg: milyen alapon? Mi van, ha másnak más a véleménye és ellent mer mondani a leszögezőnek? Letartóztatják? Kitoloncolják az országból? Leragasztják a száját? A Belügyminisztériumnak, a Külügyminisztériumnak, a Jóistennek és Orbán Viktornak együttesen sincs annyi hatalma, hogy bármit ellenmondást nem tűrően leszögezzen. Törekedni persze lehet erre, betiltani azonban nem lehet mindaddig, ameddig egyetlen olyan bátor ember is van ebben az országban, aki ki meri mondani a véleményét.

A hírecskében megbújó másik szépség: a kategorikusan visszautasított kritika, amit a közlemény természetesen politikai támadásként címkéz fel. Ráadásként igyekszik a felelősséget a kormánytisztviselők egészére áttolni. Tegyük tisztába a dolgokat.

Egy jogerősen börtönbüntetésre ítélt korrupt politikus számára a magyar hatóságok megadták a politikai menekült státuszt. A macedón börtöntöltelék nem menekült. Egy európai ország, mely az Unió előszobájában várakozik a bebocsátásra és amelynek uniós tagságát Magyarország aktívan támogatja, nem háborús övezet, nem veszélyzóna. Európában (és mindenhol máshol) egy baloldali kormány semmivel nem rosszabb és nem jobb, mint egy jobboldali kormány. Az Orbán-rezsim évek óta azon dolgozik, hogy feszültséget, ellenségeskedést, gyűlöletet szítson országon belül – a baloldali, liberális gondolkodású, vagy önkényesen annak titulált emberek közpénzből, a kormánypártot szolgáló propagandamédia aktív és nyálcsorgató segédletével történő mocskolása bevett gyakorlat – és határokon túl. Miután Orbán Viktor kitalálta, hogy ő már kinőtte ezt a lepusztított kis országot, európai karrierre vágyakozik, ezért az őt szolgáló gépezet kiterjesztette a gyűlöletkeltést más országokra is.

Olyan nincs, hogy az ősmagyar elmebaj eldöntheti, Európa közepén egy baloldali kormány hatóságai elől menekülni indokolt, mert a menekülő – aki egyszerűen csak nem akarja leülni a bűncselekmény büntetését – az életét menti és valójában egy politikai üldözött. Ilyen alapon én kérhetnék politikai menedékjogot mondjuk Spanyolországtól, mert az önmagát jobboldalinak tituláló (semmi közük a jobboldalisághoz) magyar kormány engem üldöz és veszélyben az életem?

Orbán Viktor olyan iszonyatos rombolást visz véghez az Unión belül, amit felmérni is nehéz. Ezzel, hogy kijelenti: a baloldali kormányok lényegében olyan diktatúrát hoznak létre az adott országban, melyben a polgárok jogai megszűntek, sőt, az életükért futnak, egészen elképesztő. Az még ennél is elképesztőbb, hogy az Unió nem ismeri fel ennek a végtelenül aljas húzásnak a következményeit. Nem látják – vagy nem érdekli őket – hogy Orbán egy olyan viszály magvait vetegeti el minden következmény nélkül, mely nem csupán az Unió széteséséhez vezethet, de akár egy háborúnak is megágyazhat. Hiszen ha egy baloldali kormány veszélyes a saját polgáraira, akkor a jobboldali kormányok által vezetett országok erkölcsi kötelességüknek tekinthetik a baloldali kormányok legyőzését, mintegy fel- és megszabadítva az azokban az országokban sínylődő embereket.

Ha politikai menekültnek minősíthető egy potenciális uniós tagországból, a börtönbüntetése elől futó bűnöző, aki a saját rokonságával és baráti körével vette körbe magát (például a most letartóztatott Szaso Mijalkov, a kémelhárítás volt vezetője Gruevszki unokatestvére), akkor bármi megtörténhet. Bár a két figura – Orbán és Gruevszki – pályafutásában igen sok a hasonlatosság (a végkifejletet kivéve, mivel Orbán még nem jutott az út végére, de reméljük, hamarosan ez is megtörténik), de mindezekkel együtt sem gondolom, hogy a magyar miniszterek elnöke döntött ebben az ügyben. Sokkal valószínűbbnek gondolom, hogy parancsot teljesít. Ha valakinek, Putyinnak feltétlenül érdeke az Unió gyengítése – talán a szétverése nem, bár ebben nem vagyok biztos – és ehhez ez a Gruevszki-ügy tökéletes eszköz.

Az pedig szép próbálkozás a Belügyminisztérium részéről, hogy megpróbálja a lakosság és a kormánytisztviselők közötti konfliktusként feltüntetni ezt a nagyon súlyos ügyet. Végül is nem túl nagy ár a botrány elkenése érdekében, ha egy újabb szakadékot robbantanak a társadalom különféle csoportjai közé, tovább pusztítva a már most is romjaiban fetrengő országot. Orbánnak ez nem túl nagy ár, a Belügyminisztérium illetékese (mert ezt a közleményt nem a kormánytisztviselők adták ki közösen) szemrebbenés nélkül teszi, amire utasítást kapott. Csak szólok: a végén, amikor a jelenlegi rezsim igyekszik elinalni a felelősségrevonás elől, kevés lesz a bíróságon a parancsra tettem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.