Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Csak nem Soros György szavazza le a parlamentben a gyermekes családok kilakoltatásának tilalmát?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Annyira elképesztően cuki az a „kisgyereket nevelők tiszteletére” állított szobor, hogy tényleg majdnem elsírtam magam a meghatottságtól, pedig se kisgyerek nem vagyok, se nevelő tisztelet, viszont örömömben azt találtam ki, hogy hálából itt válaszolom meg a Családvédelmi Nemzeti Inzultációt vagy mifenét, amit ülepem legnagyobb megelégedésére megint bepottyantottak a postaládába. Szóval:

Magyarország Kormánya hivatalba lépése óta kiemelten fontosnak tartja a gyermeket nevelő családok védelmét és támogatását. Ezért vezettük be a gyermekek után járó adókedvezményt, és emeltük kétszeresére 2010-hez képest a családoknak jutó támogatásokat. Most lehetőségünk van arra, hogy további intézkedésekkel támogassuk a magyar családokat.

Magyarország Orbánja a hivatalba lépése óta kiemelten… fontosnak tartja öt gyermeket nevelő családja védelmét, lásd még: Tiborcz szabadlábon, Ráhel sajátlábon, Viktátor minden ellenvéleménnyel hadilábon. Ami a családoknak járó támogatásokat illeti, a családi pótlék 2008 óra egyetlen forintot sem emelkedett, a megélhetés költségei annál inkább. Kérem, buktassanak meg matematikából visszamenőleg is, amiért a 0, azaz nulla emelkedést nem tudom unortodox értelmezéssel kétszeresre emelésnek tekinteni.

Európa és Magyarország jelentős problémája a népességfogyás. A brüsszeli bürokraták szerint a népességcsökkenést bevándorlók betelepítésével kell orvosolni. Brüsszel ezért akar állandó betelepítési mechanizmust és európai bevándorlási ügynökséget, amely menedzseli a folyamatos migrációt. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy bevándorlás helyett a gyermeket nevelő családok fokozott támogatására és a gyermekvállalás ösztönzésére van szükség.

Először hadd adjak egy mosolygós pluszpontot a „brüsszeli bürokraták” szófordulat kiötlőjének: máris annyira belopta magát a köztudatba, mint a „sötétben bujkáló ellenforradalmárok”. Brüsszel viszont nemigen akarhat semmit, tetszik tudni, Brüsszel ugyanis egy város, és hát az is milyen ostobán hangzana, hogy „Budapest állandóan uszít valaki, vagy valami ellen”. A gyermeket nevelő családok fokozott támogatására első lépésnek a teljes kilakoltatási tilalmat lehetne bevezetni, meg betartani a (még) meglévő törvényt, miszerint szegénység okán tilos a gyermeket állami gondozásba venni, ha egyéb kockázati tényező nem áll fenn.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?”

Egyetért –e ön azzal, hogy a menekültkérdést már az első Inzultációs pontba belecsöpögtetni nagyon kínos?

Jó, ha a gyermekek úgy nőnek fel, hogy látják a szüleiket munkába menni. Magyarországon ez nem mindig volt így. A kormány célja a munka és a család egyensúlyának megteremtése. A magyar állam ezért kötötte a családtámogatásokat munkavállaláshoz, ami hozzájárult ahhoz, hogy hazánkban 2010 óta javul a gyermekvállalási kedv, és ezzel párhuzamosan 12 százalékról 4 százalék alá csökkent a munkanéküliség.

2010-ben a népesség 10.014 000 volt, idén 9. 742 000. Meglehetősen unortodox bizonyítéka a gyermekvállalási kedv növekedésének (lásd még ITT és ITT). Cuki, hogy munkavállaláshoz kötik a családtámogatást, kár, hogy ebből a közmunkások, a vállalkozók és a nem bejelentett munkában dolgozni kénytelenek nem részesülhetnek, és a többiek közül is csak a magas keresetűeknél számottevő a családi adókedvezmény. A munkanélküliség csökkenéséért külön köszönet a Központi Statisztikai Hivatalnak, amiért azok a munkanélküliek, akik semmiféle ellátásra nem jogosultak (azaz 3 hónapon túl munkanélküliek már) kikerülnek a statisztikákból. Így könnyű…

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?”

Egyetért –e ön azzal, hogy ha a szülő nem dolgozik (bármilyen okból), a gyereke attól még ugyanúgy megéhezik, és kinövi a ruháját / cipőjét?

Kutatások szerint a magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, mint ahányat végül vállalni tudnak. A gyermekvállalás ideje is egyre későbbre tolódik. Sokak szerint ennek oka, hogy a fiatalok számára komoly anyagi kihívást jelent önálló életet kezdeni, és családot alapítani. A fiatalokat ezért jelentős összegű, akár 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönnel kell segíteni abban, hogy ha szeretnének, akkor korábban is vállalhassanak gyermeket.

Akkor most olvassuk el ismét, figyelmesen az első három mondatot. És lepődjünk meg, hogy van egy ilyen kormánykommunikációs papírszemétben három hazugságmentes mondat. Gondoljuk még hozzá, hogy a magyar fiatalok igen jelentős része vagy kivándorolt már, vagy tervezi, és igen, pont megélhetési okokból, mert itt teljesen reménytelen pl. egy buszvezető bácsinak és egy pénztáros néninek a becsületes munkával keresett, bejelentett, adófizető tevékenységéből házikót venni, és kisbabákat nevelgetni benne. Ez az életkezdési kölcsön egyébként nem rossz ötlet. Be lehet lengetni mézesmadzagnak a következő választásokon… ha még lesznek.

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?”

Egyetért –e ön azzal, hogy alapból meg kellene teremteni azokat a feltételeket, ahol bérből és fizetésből meg lehet élni, és jövőt lehet tervezni?

Komoly feladat egy édesanya számára, hogy egyszerre teljesítsen otthon és a munkahelyén. Kiemelt figyelmet érdemelnek azok az édesanyák, akik több gyermeket is nevelnek, és emellett a munka világában is helytállnak. Sokak szerint érdemes megfontolni, hogy a legalább három gyermeket felnevelő, és emellett munkát is vállaló édesanyák erőfeszítéseit Magyarország életre szóló támogatásokkal ismerje el.

Ez is olyan, mint azok a nőnapi nárciszok, meg a lovagias kézcsókok. „Sokak szerint érdemes megfontolni…”, na ebből még nem vett kenyeret senki legalább három gyereknek, sőt, egynek sem. Persze attól még meg lehet fontolni. Megvalósítani sem lenne ördögtől való. Emellett azt is meg lehetne fontolni, hogy a munka világában is helytállni kénytelen, leendő (sok)gyerekes anyákat ne azzal fogadják egy állásinterjún, hogy „Mikor szándékozik szülni menni? (mert akkor fel se vesszük, ha szülőképes korú nő).

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?”

Egyetért –e ön azzal, hogy ez nem egy Nemzeti Inzultációba való „probléma”, hanem egy magától értetődő, ezáltal teljesen értelmetlen kérdés, és nem a csinnadrattát kellene csinálni körülötte, hanem meg kellene valósítani?

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?”

Akkor még egyszer ugyanaz: Egyetért –e ön azzal, hogy ez nem egy Nemzeti Inzultációba való „probléma”, hanem egy magától értetődő, ezáltal teljesen értelmetlen kérdés, és nem a csinnadrattát kellene csinálni körülötte, hanem meg kellene valósítani?

Magyarországon nagy számban élnek olyan édesanyák, akik a munkában töltött évek után négy, öt, vagy több gyermeket is nevelnek. Legalább négy gyermekről gondoskodni felér egy teljes állással. Éppen ezért megfontolandó, hogy ezen édesanyák esetében az állam magasabb anyagi juttatással is elismerje a főállású anyaság intézményét.

Anikó asszony esetében biztosan nem csak megfontolandó, hanem kivitelezni is sikerül(t). A többieknek marad, ami eddig: évtizede változatlan családi pótlék, mézesmadzag és esetleg újabban egy szép szobor.

  • „Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?”

Támogatja -e Ön azt, hogy a következő tervezett szobor költségén inkább néhány nagycsalád lakhatását kellene megoldani, ha már a kilakoltatási moratóriumot viharos sebességgel leszavazta megint a családbarát kormány?

Sokak szerint fontos, hogy a gyermekvállalást követően a szülők, ha szeretnének, mihamarabb visszatérhessenek a munkahelyükre. A kormány ezt vette figyelembe, amikor 2014 elején életbe léptette a gyed extrát. Ennek lényege, hogy a gyed és a gyes folyósítása mellett már korlátlanul lehet munkát vállalni. Sokak szerint további eszközökkel is támogatni kell a gyermeküket nevelő anyák munkavállalását.

Akkor most anyuka maradjon otthon, és nevelgesse az aprónépet, vagy húzzon vissza sürgősen dolgozni? Na mindegy, amíg a méltóságos kormánytagok eldöntik, mi a legújabb direktíva a női princípium zaklatására, említeném az egyetlen munkalehetőséget, ami korlátlanul áll rendelkezésre kis hazánkban: közmunka. Jó, igaz, ez sem korlátlan… mindenesetre megnyugtató, hogy gyed és gyes mellett is művelhető.

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők munkavállalását?”

Nem. Azzal értenék egyet, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők és férfiak lehetőségeit az emberhez méltó élet alapvető feltételeit illetően: lakhatás, orvosi ellátás, bejelentett és tisztességesen fizetett munka. Ez egyébként gyerek nélkül is megilletné az állampolgárt egy civilizált demokráciában, ahol az Alaptörvényből nem ebrudalják ki fejvesztve a fentebb felsoroltakat.

A beteg, önellátásra képtelen gyermekeke otthoni gondozása elismerésre méltó szolgálat. Szeretnénk megbecsülni azokat, akik tartósan beteg gyermeküket otthonukban ápolják, A kormány ezért döntött arról, hogy a gyermekek otthongondozási díja (gyod) januártól havi bruttó 100 ezer forintra nőjön. A cél az, hogy ez a támogatás 2022-re elérje az akkori minimálbér összegét.

Szerintem is elismerésre méltó szolgálat a beteg, önellátásra képtelen gyermekek otthoni gondozása. Ezért javasolnám, hogy a Felcsúti Akadémia teljes költségvetését osszák szét az érintett családok között. A focilabda kergetése ugyanis nem elismerésre méltó szolgálat amolyan világcsúfja-stílusban, amilyen a hazai futball.

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?”

Maximálisan. Javasolnám a fentebb ismertetett megoldást, és mellé egy kis miniszteri illetmény-átcsoportosítást: a gyermekek otthongondozási díja legyen a minimálbér legalább másfélszerese, ugyanakkor a parlamentben lebzselő jómadarak támogatása januártól maradjon a havi bruttó 100 ezer forintnál.

Gyermekeinkre egyre több veszély leselkedik, hiába tesznek meg mindent a szülők a védelmük érdekében. Magyarország Alaptörvénye szerint „minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz”. A kormány fontos feladatának tartja, hogy időről időre áttekintse a gyermekvédelem magyarországi helyzetét és szigorúan fellépjen a gyermekek egészségét, fejlődését veszélyeztető jelenségek ellen.

Na akkor most hányom el magam. Mielőtt elszaladok lavórért, gyorsan kulcsszavakban hápogok egy-két összefüggéstelen szót: gyermekszegénység, kilakoltatás, iskolabezárás, szegregáció… Ja, és mi az, hogy veszély leselkedik és a szülők hiába tesznek meg mindent a gyerekek védelmének érdekében? Csak nem a gonosz migráncsok szüntetik meg a kistérségek iskoláit? Csak nem Soros György szavazza le a parlamentben a gyermekes családok kilakoltatásának tilalmát?

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak is védenie kell?”

Egyetért –e ön azzal, hogy gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államTÓL  védeni kell?

A gyermek érdekei sokszor háttérbe szorulnak. Magyarország Alaptörvénye úgy rendelkezik, hogy „a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni”. Sokak szerint ezt ki kell egészíteni azzal, hogy a gyermeknek joga van családban, lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni.

Hát ezt magyarázza el valaki, mert én tényleg képtelen vagyok kihámozni, mit akarnak ezzel. Az nyilvánvaló, hogy a gyermek érdekei sokszor háttérbe szorulnak, elvégre a kormány háttérbe szorítja őket, és a siralmas közoktatás helyett stadionokba, a gyermekszegénység felszámolása helyett miniszterelnöki dolgozószobákba szórja az adóforintjainkat, de a hablaty többi részével mit csináljak? Képzeljem el, hogy a gyereket egyedül nevelő szülőt majd meglátogatja valami miniszteri biztos, és a gyereket sürgősségi anyai/apai szerető gondoskodásban részesíti?

  • „Egyetért-e Ön azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához?”

Hacsak nem a gólya hozta, akkor itt nem értem a kérdést…

Magyarországon a 2002-ben hatalomra jutott szocialista-liberális koalíció eltörölte a gyermekek után járó adókedvezményt és más családi támogatásokat. Sokak szerint a gyermekvállalás előfeltétele a kiszámíthatóság és a biztonság, ezért kétharmados védelemben kell részesíteni a gyermeket nevelő családoknak járó támogatásokat.

Pontosan milyen „más családi támogatásokat” töröltek még el, és kicsodák? És nem lehet, hogy a jelenlegi kiszámíthatóság és biztonság az oka a fiatalok tömeges kivándorlásának? Kétharmados védelemben meg inkább ne részesítsetek semmit, mert az már NER-szinoníma arra, hogy ellopjátok, megszüntetitek, betiltjátok. Megvédtétek ti a nyugdíjpénztárakat, a szólásszabadságot, a pedagógusbérek emelését is…

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermeket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?”

Egyetért –e Ön azzal, hogy a személyes névmás („Ön”) a magyar helyesírás szabályai szerint kisbetű, ha nem a mondat első szava? És azzal, hogy a legközelebbi Inzultációt inkább puha guriga formában tessék kiküldeni?

Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.