Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vége a pofátlanul magas végkielégítések időszakának!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Tegnap esti cikkemben foglalkoztam az oktatási rendszerrel, valamint azzal, hogy milyen szinten romlott le a hazai oktatás. A mai beszámolót is egy hasonló adattal kezdeném, az Átlátszó ugyanis grafikonra vitte a KSH korábban közölt adatait, ez pedig talán sokak számára nem meglepő, azonban annál elkeserítőbb képet mutat a hazai helyzetről.

Grafikon: Atlatszo.hu

A grafikonon jól látszik, hogy 2005 óta mélyrepülésben van a felsőoktatás, ugyanis több ezer hallgatóval kevesebben járnak a magyar egyetemekre. Ez nem fogható csak a demográfiai változásokra, arra viszont már inkább, hogy a fiatalok igen nagy százaléka hagyta el az országot a lehetetlen körülmények miatt. Még csak arról sincs szó, hogy lokális probléma lenne a dolog hátterében, hiszen szinte minden egyes megyében bezuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Fotó: Átlátszó.hu

A 2005-ös évhez képest nem kevesebb, mint 8 ezer hallgatóval kevesebb jelentkezik évente valamelyik hazai egyetem egyikébe. A magyar lakosság amúgy is igen kis százaléka rendelkezik diplomával, ami az uniós rangsorban is megmutatkozik, ezért is fájdalmas az a tény, hogy évről-évre egyre kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba. Egy ország jövőjét jelentik annak kiművelt fiataljai. Az ő hiányukban nincs túl sok ok a bizakodásra, különösen nem egy olyan, az oktatási rendszert szétbarmoló kormánnyal az élen, mint a Fidesz-féle.

Pécelen eközben lemondott az alpolgármester, Fazekas Barna, aki nem hagyta el üres kézzel hivatalát. Négy év munka után ugyanis a képviselő-testület 5,9 millió forint végkielégítést szavazott meg az egykori alpolgármesternek, ami a szabályzat szerint még csak nem is túlzó. A férfi havi fizetése ugyanis 628 200 forint volt – alpolgármesterként egy 15 ezres városban – melyhez hozzáadódott még a ki nem vett 77! szabadnapja valamint a közgyűlés által pluszban odaítélt pénzösszeg. Az önkormányzat szerint azonban ezzel nincs semmi baj, sőt, Fazekas Barna a város hőse, így minden neki adott forint jó helyre került:

A testület megtette, mert úgy ítélte meg, hogy Fazekas Barna alpolgármesterként az elmúlt nyolc év alatt erőn felül tett a városért. Legutóbb egy személyben ő vezényelte például azt a tárgyalássorozatot, amelynek eredményekén a sok jelentkező város közül végül Pécelen épít ipari csarnokot egy cég, amely iparűzési adó formájában éves szinten több mint 50 000 000 millió(sic!) forintnyi plusz bevételt jelent Pécelnek, amit fejlesztésekre fordíthat a város.

Ezek után már csak találgatni lehet, hogy a polgármester esetleges távozásával hány millió forint terhet jelentene az önkormányzat számára. Még jó, hogy a Fidesz kormányzása idején búcsút mondhattunk a „pofátlanul magas végkielégítésnek”.

A cikk végén pedig meg szeretném említeni azt a Főnix mozgalom által szervezett tüntetést, mely a Nemzeti Nyomozó Iroda épületénél lesz, holnap 17:30-kor. A szervezet azért tiltakozik, mert az ELIOS ügyet érdemben nem vizsgálta meg egyik hazai hatóság sem, ettől függetlenül sikerült a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntetni. A tüntetésről több információt a linken találnak.

Lássuk mai cikkeinket:

Márpedig a hergelés alapvető kormányzati stratégia

Ennél tényleg az is jobb lenne, ha vigyorogva szemenköpnének

Oldalak, táborok, miniszterelnökök

Perben és haragban

Nyilvános előadásokat tartanak, közönséget toboroznak, úgy terjesztik az ostobaságaikat, közben rémületes majompofákat vágva, rendőr meg sehol

Himnusz az emberhez

Ön szavazna az isteni törpékre?

A nap kommentje pedig Éváé:

Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül. Csodálkozik valaki, hogy itt tart ez az ország, hogy a nép egyszerű gyermeke aladja magát egy zsák krumpliért? Miért is? A parlametben ülő emberek közül tud valaki tisztességesen viselkedni?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.