Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Van kiút a nyomorból is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rio De Janeiro: a város, amelynek nevét hallva szinte mindenki azonnal a karneválra gondol. A napokig tartó szambafesztiválra, amelyet évente emberek millió látogatnak. Riónak van azonban egy másik arca is, amely azt mutatja, hogy emberek százezreinek jelent problémát a napi betevő megszerzése. A város lakosságának legalább  20%-a nyomornegyedekben – favellákban – tengeti napjait, ahol nem egyszerű az élet. Csak a város leghíresebb nyomornegyedében, Roncinhában a becslések szerint 150 000 ember él, a létező legnehezebb körülmények között. Ria azonban nem az egyetlen brazil város, ahol hatalmas a szegénység, igaz ez a teljes országra, amennyiben Brazília az 50 millió nélkülöző országa.

2016 nyarán Rio adott otthont a 31. nyári olimpiának, amely nem sokat javított az ország helyzetén. A sok hátrány mellett volt azonban több pozitív hozadéka is a játékoknak. Ezek közül most egyet szeretnék kiemelni, amelyről bármely ország példát vehetne – többen meg is tették. Az olimpiai játékok kezdete előtt az olasz Massimo Bottura – a világ egyik legjobb séfje – valamint a szintén séf, brazil David Hertz gondolt egyet és egyesített erővel létrehozta a Refettorio Gastromotiva nevű helyet, amely az olimpia ideje alatt a kidobásra szánt élelmiszerek felhasználásával minden nap meleg ételt készített a leginkább rászorulók számára.

Massimo Bottura számára fontos volt, hogy tudatosítsa az emberekben, mekkora mennyiségű teljesen jó élelmiszert dobnak ki minden egyes olimpia alkalmával. Úgy éhezik több száz millió ember világszerte, hogy rendelkezünk elegendő élelmiszerrel mindenki számára. Ezen szeretett volna változtatni Bottura, akinek nem ez volt az első ilyen ötlete. Még a 2015-ös milánói világkiállításon egy használaton kívüli színházat átalakítva létrehozta a Refettorio Ambrosiano-t, mely a mai napig működik. Ebben a projektben maga Ferenc pápa (és az olasz Caritas) nyújtott segítséget, ugyanis az eredetileg tervezett helyszín helyett – amely a milánói központi pályaudvaron lett volna, ahol a Keletihez hasonlóan több százezer menekült utazott át – egy fenntarthatóbb ötletet javasolt.

Az olasz séfhez csatlakozó David Hertznek is régebbre nyúlik vissza a története. Ő már több mint egy évtizede képez nyomornegyedekből érkező férfiakat és nőket. Teszi ezt úgy, hogy ezért nem kér egy fillért sem – útiköltésgüket és étkeztetésüket is ő állja -, célja ugyanis az, hogy ezek az emberek a megszerzett tudásukkal  lehetőséget kapjanak. A Hertz által alapított Gastromotiva Brazília szerte 4 iskolát működtet, melynek ezidáig több mint 4500 diákja végzett sikeresen és helyezkedett el az ország valamely éttermében.

Ez a két ember – illetve Alexandra Forbes újságíró – fogott össze 2016-ban, hogy valami olyat hozzon létre, amit még senki korábban. Hertz meggyőzte a város polgármesterét, hogy kaphassanak egy üres területet, amely helyet adhat az éttermüknek. Bottura pedig megkezdte az akkor még lehetetlennek tűnő feladatot, 250 000 dollár összegyűjtését 9 hónap alatt.

Balról jobbra: David Hertz, Alexandra Forbes, Massimo Bottura (Fotó: Angelo Dal Bó / refettoriogastromotiva.org)

A lehetetlen brazil politikai helyzet miatt – nem sokkal jobb mint idehaza – alig akadt olyan cég, mely támogatni merte volna a kezdeményezést. Ez azonban nem gátolta meg a szervezőket abban, hogy létrehozzák azt, amit megálmodtak. Még akkor sem, amikor igen komolyra fordult a helyzet:

Voltak időszakok, amikor jöttek, fegyvert szorítottak a fejünkhöz és ellopták a számítógépeket és telefonokat. Ekkor tudtuk, hogy jó úton járunk.

A hely, melyet közösen álmodtak meg az olimpia kezdetére, készen állt a hajléktalanok és rászorulók fogadására. Séfek tucatjai érkeztek a világ minden tájáról, hogy önkéntesként segítsék a munkát. Azokból az alapanyagokból dolgoztak nap nap után, melyeket az olimpia étel beszállítói a szemétbe dobtak volna, vagy azért mert lejárt a szavatosságuk – ettől még fogyaszthatóak –, vagy pedig azért, mert nem néztek ki tökéletesen. A játékok befejeztével azonban nem zárt be a Reffetorio Gastromotiva, sőt, a mai napig készít meleg ételt a rászorulók számára. Ezzel bizonyítva, hogy Massimo Bottura, David Hertz és Alexandra Forbes számára valóban fontos az emberek megsegítése és az üzenet átadása, mely szerint mindenkinek jár még egy esély.

Fotó: Angelo Dal Bó / refettoriogastromotiva.org

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.