Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kit véd a Fogyasztóvédelem?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem akarom csigázni az olvasó kíváncsiságát, ezért rögtön az elején lelövöm a poént. Tehát, kit véd a Fogyasztóvédelem? A fogyasztót biztosan nem. Aki elolvassa az alábbi kis történetet, biztosan ugyanerre a következtetésre jut.

Fogyasztó vesz egy kombinált gáztűzhelyet, aminek az elektromos sütője nem süt egyenletesen. A tepsi hátulján már megégnek a sütemények, miközben az elején még félig nyersek. Sebaj, gondolja a fogyasztó, van rá garancia, majd a szerviz megjavítja.

Szerviz jön, középkorú, nagy tapasztalattal rendelkező úr, valamit bütyköl, de a sütő továbbra is egyenetlenül süt. Sebaj, gondolja a fogyasztó, kihívjuk a szervizt még egyszer, és csinálunk egy próbasütést. A próbasütés a fogyasztót igazolja, de szerviz kijelenti, hogy a készüléknek műszaki hibája nincs, az ő szerepe itt véget ér. Elismeri, hogy egyenetlenül süt, de a probléma kezelhető.

Mégis hogyan? – kérdezi a fogyasztó. Hát sütés közben időnként meg kell fordítani a tepsit, és a már megsült süteményeket ki kell venni – válaszolja szerviz. De a piskótánál nem lehet közben kinyitni a sütőt, mert összeesik, és ki lehet dobni – szól közbe a fogyasztó felesége. Ez sütési probléma, nem műszaki – válaszolja szerviz.

Sebaj, gondolja a fogyasztó, ha a szervízzel nem vergődünk zöld ágra, megyünk a Fogyasztóvédelemhez. Hiszen az internetről tudja, hogy a Fogyasztóvédelem ezért van. Íme:

 

Fogyasztó magabiztos, mert úgy látja, hogy az öt alapelvből legalább három vonatkoztatható az ő esetére: gazdasági érdekeinek védelme, kárigényének érvényesítése és a képviselete.

Fogyasztóvédelem viszonylag gyorsan válaszol, és a fogyasztó ezen a ponton elveszíti eddigi magabiztosságát és optimizmusát. Íme a válasz:

„Hatóságomnak sajnos nincs hatásköre eljárni minőségi kifogás érvényesítésének, mint polgári jogi igények érvényesítésének ügyében. Ebből kifolyólag polgári jogi vita esetén – összhangban a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi törvény 1:2 § (2) bekezdésével, mely szerint: „a polgári jogi viszonyokra vonatkozó jogszabályokat e törvénnyel összhangban kell értelmezni” a fogyasztóvédelmi hatóságok hatásköre nem terjed ki a bíróság hatáskörébe utalt polgári jogi igények érvényesítésére, igényét ennek megfelelően egyrészt polgári peres úton, bíróság előtt érvényesítheti.”

Fogyasztó érdeklődik, és előrángatja kósza ismereteit bíróságról és pereskedésről. Először is kiderül, hogy ő, mint egyszerű állampolgár, nem mehet perre, és ő maga nem képviselheti egyszerűen belátható álláspontját a bíróság előtt – ügyvédet kell fogadnia. Ez bizony pénzbe kerül.

De nem csak az ügyvéd kerül pénzbe, maga a bírósági eljárás is drága. Az első fokú illeték a pertárgyérték 6%-a, a fellebbezési illeték 8%-a. Ehhez jön még a szakértői díj, mert hivatalos szakértőnek kell megállapítania, hogy a hátsó sütemények megégnek. A perköltség meghaladhatja a pertárgy értékét, valószínűleg több gáztűzhelyet is lehetne belőle venni. A per megnyerése esetén ezt megtérítik a fogyasztónak, de meg kell előlegeznie.

De ki tudja, mikor ér véget a per, és kit talál a nehéz kő. Fogyasztó évek óta élénk figyelemmel kíséri a bírói gyakorlatot, és csak ámul és bámul a virágos rét sokszínűségét meghaladó változatosságán. Az egyik bíróság első fokon elítél valakit, a másodfok fölmenti, vagy fordítva. A kúria megint elítéli, Strasbourg fölmenti.

Mindezt megfontolva fogyasztó úgy dönt, hogy nem perel. Megfogadja szerviz tanácsát, és majd sütés közben rakosgatja a süteményeket. Piskótát pedig nem süt. Hát, Istenem, kicsit kényelmetlen lesz, de mennyit spórol rajta ahhoz képest, mintha megpróbálta volna tovább védeni az érdekeit. Ki van ez jól találva. Csak a Fogyasztóvédelmi Osztály nevét kellene Fogyasztóelhárítási Osztályra cserélni.

Fogyasztó megnyugvása azonban nem teljes, mert egy kérdés azért tovább motoszkál benne. Mi az istent csinál a 172 járási hivatal 172 Fogyasztóvédelmi Osztályán dolgozó rengeteg ember, ha a fogyasztók érdekeit nem védi. Ilyen sok NER-családtagot kellett bedugni valami hivatalba?

Andor Mihály