Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kilopják még a szemünket is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mészáros Lőrinc újabb tendert nyert, így hát megindulhat egy újabb több milliárdos projekt. Jelen esetben az Érdet Érd-alsóval összekötő vágány és a hozzá kapcsolódó létesítmények kivitelezése került az ő kezébe, vagyis pontosabban a V-Híd Építő Zrt. és a Mészáros-féle R-KORD Kft. alkotta VR 3040 Konzorcium kezébe. Ezzel a sok kesze-kusza konzorciummal és különböző cégnévvel az a cél, hogy ne lehessen olyan könnyen Mészáros Lőrinchez kötni a több milliárdos beruházások tucatjait. Mégis csak jobb az, ha az átlagszavazó nem érti, mi is folyik itt. Akkor egyszerűbb azt bemagyarázni, hogy minden korrupciós vád mögött a mocskos liberálisok állnak.

Na de visszatérve az újabb beruházásra: ki merné megtippelni, hogy egy 1,35 km-es vasúti pálya kiépítése mégis mennyibe kerülhet? A pályázat kiírói szerint valahol 3,8 milliárd forint körül volt a reális építési költség, azonban Mészárosék ezt kevésnek találhatták, ugyanis 8,6! milliárd forintért, vagyis bőven több mint kétszer annyiért voltak csak hajlandóak azt elvállalni. Ez egy irgalmatlanul nagy összeg, nem csak Kelet-Európában, de még Nyugaton is. Ugyanis nem egy szupervasút kiépítéséről beszélünk, hanem két, már meglévő helyi vonal összekötéséről.

Csak példának okáért az Edinburgh és Tweedbank közötti 31 mérföldes vasúti pálya mérföldenként – ami ugye még több is mint 1,35 km – 4 milliárd forintba került. Aki már járt az Egyesült Királyságban és közlekedett bármely helyi vasúttal, az pontosan tisztában van vele, hogy ezért a pénzért ott minőség jár. A vonat nem ugrál a vágányokon, nincs kilométerenként sebességkorlátozás és nem rázza szét az ember belét az egyenetlen vasúti pálya sem. Skóciában is pontosan ez a helyzet, a helyi vasút vonatai szinte hangtalanul – belső térről beszélek persze – suhannak a kiépített sínpályán. Teszik mindezt kevesebb mint a fele összegért.

A Mészáros-féle építkezésnél persze minőséget várni teljesen felesleges. Az építésre szánt pénz valószínűleg jó része külföldi számlák tucatjaira fog elvándorolni, amelyet az Európa Unió polgárai már soha nem fognak viszontlátni. Ugyanis ezt a beruházást is az EU finanszírozza, mint oly sok más korrupciógyanús beruházást is, melyek Orbán haveri, esetleg családi köreinél landoltak.

A MÁV és vele a magyar vasút helyzete már évtizedek óta kilátástalan. Magyarországon már csak az használja a MÁV-ot, akinek nem maradt más opciója az utazásra. Ugyanis annál lassabb közlekedési forma talán nincs is. A hazai vasúti közlekedés megrekedt a 60-as, 70-es években. A pályaudvarok, a vasúti pályák és a vonatszerelvények állapota egyre romlik, miközben a jegyárak emelésével próbálják kompenzálni a veszteséget. Míg 60 évvel ezelőtt évi 400 millió utassal számolhatott a MÁV, addig ez a szám a mai napra egészen 140 millióra csökkent. Ez pedig nem véletlen.

Az, hogy Mészáros Lőrinc és cége 8,6 milliárd forintért építhet meg egy 1,3 km-es vasúti szakaszt, pontosan megmutatja a rendszer hibáit. Ebből a pénzösszegből – feltéve, hogy a teljes összeget a vasúti pálya felépítésére használják fel – egy sokkal hosszabb és komolyabb szakasz is kiépíthető volna. Azonban a kormány és holdudvara vállalkozóinak érdeke nem az, hogy minél színvonalasabb munkát hozzanak létre, hanem az, hogy minél több pénzt lophassanak el. Az pedig már csak részletkérdés, hogy épp a magyar adófizetőket, vagy pedig az Európai Unió állampolgárait lopja meg Orbán Viktor valamelyik haverja, esetleg családtagja.

Ameddig azonban az Európai Unió asszisztál ehhez az egészhez, addig bizony elég nehéz gátat szabni a milliárdos mértékű korrupciónak. A Fidesz-kormány ugyanis nem fogja lejjebb adni, főleg akkor nem, ha az Unió még csak valós szankciókat sem hoz egy renitens kormánnyal szemben. Úgy tűnnek el milliárdok az uniós kasszából, hogy azzal pontosan tisztában vannak Brüsszelben is, mégsem tudnak tenni semmit ez ellen. Hogy mégis miért nem?

Leszavazták a kormánypárti képviselők kedden délelőtt, hogy tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló javaslatot. Az előterjeszést 53 országgyűlési képviselő támogatta, míg 115 nem. 

Ezzel pedig nem tett mást a Fidesz, mint hogy sárba tiporta a magyar emberek véleményét. Ugyanis a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából készített október végi felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 79%-a támogatta azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A Fidesz kiépített egy olyan rendszert, amely uniós pénzek lenyúlásán alapszik és amely rendszert megítélésük szerint örökre fent lehet tartani. Ha nem akarjuk, hogy továbbra is ezt gondolják, akkor – aki még nem tette meg – az írja alá Hadházy Ákos kezdeményezését, melynek sikerességéhez 1 millió aláírás szükséges. Ha nem szeretnénk azt, hogy uniós tagságunkat megkérdőjelezzék azért, mert egy tolvaj kormányunk van, akkor csatlakozzunk mindannyian!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.