Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Végre bosszút állhat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét mindenkinek! A tegnapi napon nagyot ment Orbán Viktor és kormánya, hiszen a Stop Soros nevű izét sikerült nagy büszkén áttolni a Parlamenten, valamint több alkotmánymódosítási javaslatot is eszközöltek. Ennek pedig egyik legfontosabb pontja – noha több ilyen is van – az, hogy a Kúriát meggyengítendő, egy új bírósági fórum, a közigazgatási bírósági rendszer létrehozása mellett döntött a kormány. Vagyis inkább maga Orbán Viktor. Hisz jól tudjuk, ha ilyen szintű döntést hoznak, az biztosan tőle származik. Noha ez a változtatás korábban is tervben volt, ezt parlamenti kétharmad hiányában még nem tudták megszavaztatni. Azonban idén elérkezett ennek is az ideje, így Orbán végre bosszút állhat azon a Kúrián, mely véleménye szerint egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba.

Az új bírósági fórum létrehozásával sok esetben elvennék a végső döntés jogát a Kúriától, mely az elmúlt hónapokban több esetben is a kormánynak nem tetsző döntéseket hozott. Ez pedig – az hogy nem hódolt be minden esetben a hatalomnak – a kormány szemében árulásnak minősül, így büntetést érdemel. Noha még nem tudott minden részlet, abban legyünk szinte biztosak, hogy a kormány a saját kádereivel fogja feltölteni ezt a bírósági rendszert is, mely sok megyei vagy városi bírósághoz hasonlóan, szintén a Fidesz-KDNP hatalmi eszközévé fog válni. Korrupciós ügyek és csalások sikkadnak majd el, miközben mindenki (aki nem talpig idióta) tisztában lesz azzal, hogy az ítélethirdetés elmaradásának oka a bíróságok kézi vezéreltsége.

Vincze Balázs közben interjút adott a 24.hu hírportálnak, ahol megmagyarázta, hogy mégis miért törölte indok nélkül Alföldi Róbert pécsi előadását. Noha a válasz szerintem senkit nem fog meglepni, azért érdemes felidézni, mit is mondott a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője:

Nézze, nem véletlenül nem nyilatkoztam eddig a sajtónak, ugyanis nem érzem úgy, hogy különösebben magyarázkodnom kellene azért, hogy az intézményt nem engedem át egy politikai aktivistának.

Ennyike, ahogy Deutschtamás mondaná. Vincze szerint tehát Alföldi egy politikai aktivista, így semmi keresnivalója Pécsen. Ez a valami, kérem szépen. Tehát ha valakinek politikai véleménye van művész létére, akkor az onnantól aktivistának számít, akit nem látnak szívesen a KÖZ számára fenntartott intézményekben. Az interjúból úgy tűnik, Vincze Balázs saját elhatározásból döntött így, még az sem kellett hozzá, hogy fentről leszóljanak neki. Ez ám az önjáróvá fejlődött szervilizmus!

Az Európai Bizottság 56 milliárd forinttal kívánja támogatni az uniós pénzek szétlopása ellen küzdő tagállamok erőfeszítéseit. A tervek szerint ebből a pénzből új technikai eszközöket vásárolnának, valamint képzéseket tartanának a jogszabályok alkalmazóinak. A kérdés már csak az, hogy a magyar kormány a csalás elleni uniós pénzekből mennyit képes ellopni. Ez lesz aztán az igazi kihívás, mert ilyen pénzek korábban még nem érkeztek Magyarországra, így az eddig megszokott közbeszerzési rendszerek kialakítása helyett talán valami mást kell kitalálni. Reméljük azért, hogy sikerül valamit kiagyalnia a kormánynak és sikerül ellopni a csalás és korrupció elleni pénz nagyrészét is. Mi szurkolunk! (Ja, nem.)

Már tegnap kiderült, de ma is érvényes, hogy Róna Péter közgazdász, az LMP programírója is otthagyja a pártot. Indoklása szerint ugyanis teljesen jogszerűtlen volt Ábrahám Júlia és Hadházy Ákos volt társelnök eltiltása, valamint szerinte elfogadhatatlan az az irány, amerre az LMP tart. Részlet a Klubrádióban elhangzott beszélgetésből:

Folyamatban van egy hatalmi koncentráció, ugye az egész elnökséget lecserélték, kivéve Szél Bernadettet. Feladják ez eddigi struktúrákat és egy teljesen másfajta szerkezet felé haladnak, ami sokkal jobban hasonlít a Fidesz hatalmi szerkezetéhez.

Továbbá hozzátette, hogy a párt szellemi tartalma az utóbbi időben elsekélyesedett, kiüresedett. Az mindenestre biztos, hogy ez a lépés hatalmas érvágást jelenthet a pártnak, jóval nagyobbat, mint Schiffer András pár évvel ezelőtti kilépése. Hogy a jövőben mi várható a párt háza táján még kérdéses, de az elmúlt heteket figyelembe véve, nem sok jóra számíthat az egykor még hatalmas álmokat dédelgető párt.

Voltak azért apróbb hírecskék is a nap folyamán, melyeket ennek ellenére fontosnak tartok megemlíteni. Az Index 7 éves jogi vitájának eredményeként kiderült, hogy a tüntetéseken részt vevő rendőrök arcát ezentúl nem kell kitakarni. A Kúria döntése immár végleges.

Kiderült az is, hogy Orbán papa kicsi lányának, Ráhelnek adományozta a hazai divatipart. Pontosabban a kormány összesen 2 milliárd forintot irányzott elő a magyar divat- és dizájnipar fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok ellátására, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) fennhatósága alatt, melynek – számomra ismeretlen okokból – egyik legbefolyásosabb személyisége, és ahol az immár kétszeres anyuka ismeretségi köréből érkezőkkel töltötték fel a szakmai stábot. Az időközben államosított divatipar tehát ezentúl a saját lábán áll. Örüljünk hát együtt, ahogy szoktunk!

Búcsúzóul egy, a Magyar Narancsban megjelent Vekerdy Tamás cikket ajánlanék olvasásra.

Lássuk mai cikkeinket:

A csapágyasra zsibbaszott agyú populáció önként, dalolva, tapsolva adja fel a szabadságát 

Valósághajlító

Minden kedves állampolgárt köszöntünk Európa legszabadabb országában!

Mi kerül ezen hatmillió forintba?

A struccot kell, a Nemzeti Elnyomó Rendszeri Turizmus logójának kinevezni

Fideszes faék

Béke, borzalom

A nap kommentje pedig Istváné:

A régi vicc már nem is vicces. Szabad országban szabad ember azt mond amit szabad

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.