Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán Viktor szavait felkent bibliamagyarázók értelmezik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azon már meg sem lepődik a magyar illiberalizmuson edződött polgár, hogy Orbán Viktor szavait felkent bibliamagyarázók értelmezik. Mert azt mondta, de ezen nem azt kell érteni, hanem azt. Vagy amazt. Az azonban újdonság – na, nem nagyon, de egy kicsit mégis – amikor az Orbán Viktorhoz intézett, neki címzett mondatokhoz is szakemberek szükségeltetnek. Valami ilyesmi történik most Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével is. A pártcsalád tagja a Fidesz és már jó ideje felröppent a hír, hogy kezd a családnak elege lenni a mi illiberális világmegváltónkból és az ő telhetetlen zsebéből. És a pofátlanságából. Mondjuk vagyunk még egy páran, akik így érzünk, csak nekünk nincs szükségünk a fideszesek szavazatára, ezért kevésbé óvatosan fogalmazunk. Nagy dolog nem történik, legfeljebb egyikünk-másikunk elveszíti az állását, megfenyegetik, ilyesmi.

De tekeredjünk vissza Manfred Weber úrhoz. Azt mondta ő, hogy Orbán Viktor jól csinálja a határvédelmet, mert először meg kell védeni a határokat, aztán pedig emberségesen gondoskodni kell a menekültekről. A mondat második felét inkább szánhatta üzenetnek, mint dicséretnek szerintem. Ugyanez az ember ugyanazzal a szájával azt is mondta, hogy:

Vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiság, a joguralom, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről. Ha Orbán nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol.

Erre a kijelentésre a propaganda-üzemegység kétféle módon reagált. Az Origo például úgy, hogy sehogy nem reagált. Lehozták az Orbán határvédelmét dicsérő mondatokat, a többiről lelkesen kussoltak, mintha a kritika el sem hangzott volna.

A PestiSrácok nagyobb pacalpörköltbe vágta a bugylit, mert ők a dicséretet és a kritikát is lehozták, de mindjárt meg is magyarázták a címben, mi ezzel a baj. Merthogy:

Kettős beszéddel üti és simogatja Orbánt Weber

Tudom, hogy méltatlanul sokat foglalkozom Stefka István színes, valamint vonalas lapjával, de szerintem nem egészséges szó nélkül elmenni az ilyen népnemzeti torzítások mellet. Az a nagy büdös helyzet, hogy ez nem kettős beszéd. Weber azt csinálta, ami a fideszes univerzumban elképzelhetetlen. Nem az embert, nem Orbán Viktort támadta személyeskedő alpárisággal – ahogy azt megszoktuk illiberáliséktól -, hanem annak tetteit kritizálta. Az egyik ténykedését helyeselte, a másikat meg nem. Normáliséknál ez így szokott lenni.

Attól, hogy valaki csinál valamit, amit másvalaki helyesel, másvalakinek nem kutya kötelessége az illető minden tettét boldogan megtapsolni. Sőt, ha az illető baromságot csinál szerinte, akkor a baromságot kritizálja. Valakinek a helyes, vagy helyesnek vélt cselekedetei nem annulálják a baromságait. Ahogy a baromságai ellenére meg lehet emlékezni arról is, ha kivételesen nem csinál baromságot. Ha Manfred Weber egyetért Orbán határvédelmi törekvéseivel, akkor azt megmondja. És azt is, hogy mivel nem ért egyet. A helyesnek vélt dolgok elismerése nem teszi rajongóvá azt, aki ezt elismeri.

Az csak a magyar közbeszédben megszokott, hogy vannak rajongók és ellenségek, a rajongók a legnagyobb kreténséget is kötelesek üvöltve ünnepelni, az ellenségek pedig mindent szidnak. És ez oda-vissza érvényes. Weber úgy viselkedett, ahogy a világ normálisabb felén általában viselkednek az emberek. Tudom, hogy ez nálunk nehezen feldolgozható, főleg a közpénzből hívőknek, de az a helyzet, hogy még most sem a Fidesz a világegyetem ura, pláne nem Orbán Viktor, ezért a saját híveiken kívül még nem sikerült átmosni a szögesdróton kívül rekedt politikusok és polgárok agyát. Remélem, ez így is marad.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.