Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A megélhetési pártokról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A másiknak is vannak szempontjai. Minél jobban megértjük, hogy mi mozgatja, annál inkább tudunk számunkra hatékonyan viszonyulni hozzá.

Az ellenzék jövőképét a változ(tat)ás ígérete mozgatja a felszínen, de tartalmilag nem. Az értékeket felülírják az érdekek. Hogy ez miért van így, ezt próbálom megfejteni. Itt van például egy olyan eset, amikor a szándékolt megújulás azért fullad a visszaesés kudarcába, mert az illető (szervezet, személy) nem tud túllépni saját árnyékán, érdekein, vagyis nem tud paradigmát váltani, megújulni. Az alábbiakban nem a személy a lényeges, hanem az általa képviselt szemlélet, ami ráadásul még egész árnyalt is a maga korlátain belül.

Azt mondja az egyik NER-kollaboráns ellenzéki párt egyik EP képviselője az ellenzéki pártok helyzetéről, jövőjéről:

Két versengő elmélet uralkodik: az összefogás és a hitelesség-teória. Az első azt jelenti, hogy az összefogással minden meg van oldva, a másik azt, hogy a 2010 előtti kormányokban érintett ellenzéki pártokat ki kell szorítani a politikai térből, és utána hitelesebb, új pártok átveszik a helyüket, és rájuk már szavaznának azok is, akik a régebbi baloldali pártokra amúgy nem. De szerintem önmagában mindkettő kudarcra van ítélve.

Szerintem egy harmadik lenne a működőképes – a hiteles összefogás stratégiája.

Ehhez pedig olyan szervezetek, pártok tartozhatnak, amelyek nem kompromittálódtak a NER-rel való együttműködésben. Azok a pártok, amelyek képtelenek voltak érdemben összefogni az áprilisi választásra, viszont képesek beülni az új NER-parlamentbe, kétszeresen is lejáratják magukat és válnak hiteltelenné. A harmadik szégyenrétegnek a frakciólétszámmal való trükközés okosba’ megoldását tartom. Még több júdáspénz, még több betokosodás a NER-be, még több NER-legitimitás elismerés – hülyének is megéri potom plusz 135 millióért.

Azt is mondja erre is vonatkoztathatóan a fenti idézett EP képviselő:

Lehet megélhetési politizálással vádolni a parlamentbe beülő pártok tagjait, de a politikát, ugyanúgy, mint mindent, erőforrásokból csinálják, és a szükséges munkának a legfontosabb forrása a parlamenti mandátum felvétele, frakció alakítása és az ebből fakadó pénz.

Hacsak úgy nem!

A jó hír, hogy ez nem így van. Kétségtelen, hogy könnyebb nagy(obb) forrásokat a központi költségvetésből szerezni, de a NER-en belül működve még a kétharmad hiányában is észrevétlen volt az ellenzéki pártok hatása az országos politikára, a friss, kétharmados kormány ideje alatt meg még annyi sem lesz. 2016-ban például az összesen 86 ellenzéki határozati javaslatból egyet sem fogadott el a parlament. Az ellenzéki pártok parlament elé vitt 132 javaslatából pedig összesen egy, a Jobbik korrupciós bűncselekmények elévülési idejét növelő indítványa kapott többséget. Kiváló teljesítmény, a NER várja az újabb négy évnyi, hasonló eredményekkel kecsegtető ellenzéki borsó falra hányását!

A szükséges munkának, amennyiben azon a NER-től való megszabadulást célzó politizálást értjük, nem szükségszerű forrása a központi forrás, viszont a hitelesség kifejezetten az.

Igen, vannak és lesznek nem költségvetési, hanem saját és támogatói forrásokból működő pártok és szervezetek, amelyekre nem lehet rásütni a megélhetési szégyenbélyeget, viszont erős esélyük van a hiteles működésre, fejlődésre, még akkor is, ha ez egy sokkal nehezebb pályát jelent számukra. Nem gondolom, hogy majd’ 30 évvel a rendszerváltozás után már véglegesedett is a magyarországi pártrendszer. Jönni és menni fognak pártok továbbra is.

Ha tehát megértjük, hogy mi mozgatja és miért válnak NER-kollaboráns megélhetési pártokká azok, akik beülnek a parlamentbe napokon belül, akkor az is megértjük, hogy miért nem lehet újabb esélyt adni nekik a hatékony NER elleni működésre. Legálisak, de nem legitimek és nem lehetnek hitelesek a társadalom felé, így önmagukat zárják ki a hiteles összefogást sürgető jövőképből.

másikszempont

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.