Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Czeglédy el fogja mondani, amit tud. El fogja mondani az igazságot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,209,341 forint, még hiányzik 790,659 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hogy lehetséges az, hogy ilyen súlyos vádakkal valaki benn ül hosszú hónapokig, nyolc hónapig, valakik ajánlásokat szednek neki, valaki támogatja, hogy elinduljon a választásokon? Majd kijön a börtönből, az első útja a Hír TV-be vezet, Kálmán Olgához, hogy elmondja az álláspontját. Találkozik Gyurcsány Ferenccel, tegnap szimpátiatüntetést szerveznek a számára, ahol volt MSZP-s és DK-s országos jelentőségű politikusok vállalnak szolidaritást Czeglédy Csaba mellett. Miért hízeleg neki az ellenzék, miért hízeleg neki Gyurcsány Ferenc? (…) Talán nem lehetséges, hogy azért, mert Czeglédy tud valamit? És attól tartanak, hogy Czeglédy el fogja mondani, amit tud, el fogja mondani az igazságot és akkor a sár nem a kerékig fog felfröccsenni, hanem a szélvédőig. Azt gondolom, az ellenzék van óriási bajban. Attól tartanak, hogy Czeglédy beszélni fog. És ez egy nagyon súlyos politikai helyzet. Emlékezzünk négy évvel ezelőttre, amikor Simon Gábor ügye volt aktuális téma éppen a baloldalon. Ugyanez a félelem uralkodott az ellenzék padsoraiban. Hogy vajon Simon Gábor kitálal-e és ki lesz sáros? Azt gondolom, hogy az ellenzék óriási bajban van. Attól retteg, azért hízeleg egyébként Czeglédynek, azért próbál minden szolidaritást megadni ennek az embernek, mert van félnivalója. És gondoljunk bele – azért mondtam a józan észt – egy kampányban, amikor egy ember besározódik, hát egy párt, amelyik elindul a választásokon, illetve az ellenzéki pártok, mint a forró krumplit úgy kellene ellökni magától ezt az embert. Ez lenne a logikus, hiszen a választási esélyeket kéne maximalizálni. Ehhez képest azt látjuk, hogy a forró krumplit ölelgetik magukhoz. Szerintem ez egyáltalán nem racionális, nem állja ki a józan ész próbáját, úgyhogy itt van okunk gyanakodni, hogy az ellenzéknek vannak sáros ügyei.

Ez a fenti dörgedelem a TV2 Mokka című műsorában hangzott el tegnap reggel, ahol is bizonyos háromnevű fideszes politológus, erkölcsi magasles és virtuális szennyfaliújság-főszerkesztő a józan észre hivatkozó színlelt értetlenkedés kíséretében beleborzongott a négy évvel ezelőtti Simon Gábor-ügyre kísértetiesen emlékeztető Czeglédy-ügybe. Ekkor, vagyis tegnap reggel még nem volt tudható, legfeljebb igencsak sejthető, hogy a Szegedi Járásbíróság 30 napra újra előzetes letartóztatásba helyezi Czeglédyt. Most már ezt is tudjuk. Javaslom mindenkinek, hogy tekintsen el a kormánypárti beszélő öltöny személyétől. Témánk szempontjából teljesen irreleváns, hogy éppen kinek a száját hagyta el a fenti, logikus érvelésnek álcázott nevetséges okoskodás. A kommunikáció parádésan feneketlen ostobaság-jellege a lényeg.

Az a jelenség a lényeg, aminek fentebb olvasható meg- és kimagyarázásán csak azért nem lehet ordítva röhögni, mert a lecsupaszított, szembenálló politikai érdekeken túlmenően itt elsősorban jogállami handabandákról van szó. Vagyis arról, amiről a barna nyelvéről elhíresült szakértő egy árva hangot nem szólt. Mondjuk, baromira nehéz is lenne, miután kizárólag a Párt iránti lojalitás határozza meg a szakmai-erkölcsi alapvetéseket, amelyeket a szájára vesz. Ezzel szemben nekem csak a saját lelkiismeretemhez lojálisnak lennem, úgyhogy elmondom, mi van.

Úgy tűnik, Polt látványos munkába lendülésének szánalmassága mellett kénytelenek az egyetlen kommunikációs hadművelethez nyúlni, amit fennállásuk óta tökélyre fejlesztettek: mindent a visszájára kell fordítani. A maffiakormány eltussolása érdekében maffiabaloldalról kell pofázni, Czeglédyt pedig – figyelmen kívül hagyva azt, amit ő maga állított – azzal gyanúsítani, hogy dehogy a kormányról, hanem az ellenzékről tud valamit, ami bűzlik, nem is a Fidesznek, hanem az ellenzéknek van félnivalója attól, hogy beszélni fog. Hát persze. Végül is az sem igaz, hogy az Elios-ügy eddig ismeretlen vonatkozásaival kapcsolatos dokumentációt kívánt átadni a sajtónak. Vagy mégis? Az Elios-ügyben kinek van félnivalója, tisztelt fideszes fekália-elhárító szócső úr?

Brilliáns, parádés, lenyűgöző szellemi muníció. Akkor tehát az ellenzék azért áll ki Czeglédy mellett, azért tiltakozik a vele szemben alkalmazott, a törvénysértéssel határos kényszerintézkedések ellen, azért ítéli el a fogvatartását, mert attól félnek, hogy ha börtönben marad, akkor beszélni fog? Vagy akkor fog beszélni, ha kijön? Mert ha nyolc hónapig nem beszélt, noha saját bevallása szerint nagyon is megpróbálták szóra bírni Gyurcsánnyal kapcsolatban, akkor majd most fog beszélni. Amire nyolc hónap kevés volt, az majd most mind a felszínre tör. Hát hogyne: baromira kiállja a józan ész próbáját.

Most akkor tehát e pengeéles logika alapján a Fidesz tulajdonképpen mit állít, azon kívül, hogy a valósághoz fűződő kapcsolatot már megint elveszítették félúton? Czeglédy akkor fogja lebuktatni az ellenzéket, ha bent marad, vagy ha kiengedik? És ha ez a célja neki, akkor miért nem tette meg eddig? Hát hiszen a kormánypárti mizériasajtó ellen minden pert megnyert. Ennyi erővel már lebuktathatta volna az ellenzéket is, nem igaz? Dehogynem. Úgyhogy szerintem egyetlen kérdés van itt: a pártállam utasítására működő hatóságok a látványos időhúzáson túl milyen bizonyítékokkal tudják alátámasztani Czeglédy meghurcolásának szükségességét? Milyen bizonyítékok azok, amelyeket nyolc hónap alatt, ilyen felhajtás mellett sem sikerült begyűjteni?

Változatlanul nem tudom, hogy Czeglédy Csaba bűnös-e, vagy sem, és a háromnevű fideszes művésszel ellentétben azt sem tudom, hogy pontosan mi az az igazság, aminek ki kell derülnie, amitől a sár majd a szélvédőre fröccsen. Azt viszont látom, hogy az állítólag hatmilliárdos költségvetési csalás mellé rendelt meghurcoláson és annak izzadságszagú kimagyarázási kísérletein túl egyetlen lépés nem történt az országot sötétbe borító miniszterelnöki vej messziről bűzlő korrupciós ügyeinek felgöngyölítése érdekében. Ez viszont legalább annyira rossz fényt vet a Fideszre, mint ez a keserves, hajánál fogva rángatott dadogás arról, hogy Czeglédy tud valamit, és az ellenzék nagy szarban van.

A helyzet az, hogy az adófizetők megkárosításának, a korrupciónak változatlanul nincsen politikai színezete. Nem aszerint üldözendő, hogy a vélt elövetőjét Czeglédynek hívják, avagy Tiborcznak. Ez pedig akkor is így van, ha a háromnevű megondóemberek szerint a korrupt gecik kizárólag odaát vannak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.