Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Lehet, hogy már akkorát fordult a világ ebben a dicső emútnyócévben, hogy mi lettünk az amerikai nagybácsi?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Magyar Nemzet ecsetelte a napokban, hogy miként segítjük mimagyarok a hanyatló nyugat Kanadáját, mert mi azt is megtehetjük, hisz van itt pénz dögivel.

Én Torontóba sajnos még nem juthattam el, mert nem én nyertem a kétszemélyes repülőjegy sorsolásán, de bezzeg eljutott oda tavaly Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkáron kívül (2017. augusztus), Emmi néni Balog Zoli bácsija is. A Torontói Első Magyar Református Egyház egy tavaly júniusi istentiszteletén fontosnak tartotta ő, egy jó negyven perces győzelmi prédikáció mellett egy székely zászló megáldását is. Mivel a hallásom már nem a régi, a beszédet nem igazán hallottam vagy értettem, amellett hogy nem is akartam, de ennél nagyobb veszteség soha ne érjen. Akit viszont érdekel, az itt megtalálja.

Az van, hogy amint már volt szó róla, mi nagyon segítőkészek vagyunk a határon túli magyarokkal, de főleg az egyházakkal. Az a bizonyos 2016. decemberi kormányhatározat szerint az ún. diaszpóra ingatlanberuházási és eszközbeszerzési támogatására csupán egy egyszeri döntéssel összesen 2.680.790.000 forintot szánt a mi kormányunk. És ha netán megkérdezné valaki, hogy miért is, biztos az lenne a válasz, hogy mert mi magyar zemberek adtunk erre felhatalmazást még nyóc évvel ezelőtt, csak már elfelejtettük.   Ez az összeg így oszlott meg, a kormány döntése szerint:

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia     2.600.000.000

Torontói Első Magyar Baptista Gyülekezet     52.000.000

Noridge United Church of Christ                      28.790.000

Kíváncsi lettem, hogy az a nemtudommitőldiaszpóra  Magyar Katolikus Püspöki Konferencia összesen még mennyi magyar forintból élt és virult 2017-ben. Azt találtam, hogy az egyházak beszámolási feladatairól szóló 2013. júliusi kormányrendelet szerint nincs konkrétan előírt nyilvános beszámolási kötelezettség, csupán opcionálisan, ez biztosan az oly sokat emlegetett átláthatóság jegyében: 11.§ Az egyházi jogi személynek beszámolóját nem kell letétbe helyeznie, de azt a számviteli politikájában meghatározott módon közzéteheti. Akko’ jó van akkor.

A Norridge United Church of Christ beazonosítására ezúttal telefonos segítség helyett a guglit környékeztem meg. Kiderült, hogy ez az 1914-ben alapított chicagói (magyarul csík-ágói) református gyülekezet a 100 éves fennállását ingyenes rántott szelettel és petrezselymes burgonyával, emellett lángossal, kürtős kaláccsal és palacsintával ünnepelte 2014-ben. Örülhetek, hogy ha már nem volt módom támogatni az adóm (csak belföldi) egyházaknak juttatható 1%-ával, legalább annak a közel 29 milliónak a rám eső pár forintjával azért mégis hozzájárulhatok ennek az egyháznak is a szűkös költségvetéséhez.

Aztán 52 millió forintot valamiért  megérdemel a Torontói Első Magyar Baptista Gyülekezet is, mint ahogy mindezeken túlmenően a Torontói Első Magyar Református Egyház is félmilliárd, pontosabban 500.000.000 forintot, ahogy erről a 2018. február 28-i 1063/2018. Korm.határozattal  döntött az a bizonyos orgánum vagy szerv… vagy micsoda, illetve ennyivel támogatjuk idén és jövőre a torontói Magyar Diaszpóra Missziós Központ létrehozását. Biztos kell az is nekünk, mint egy falat kenyér annak, akinek aztán pont emiatt nem jut.

Lehet, hogy már akkorát fordult a világ ebben a dicső emútnyócévben, hogy mi lettünk az amerikai nagybácsi?

Róza néni