Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Küldjed a szerződést, Viktor! Aláírom

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az elmúlt években, éppen az Európai Unióhoz való csatlakozást követő években, a magyar politikai életben megjelent valami más. Valami más, ami nem Európa, ami idegen az európai gondolattól és idegen az európai egyezségek kultúrájától. És épp azért, mert nem európai, mert nem egyezségekre épül, hanem éppen ellenkezőleg, bármikor felrúg, semmibe vesz bármilyen korábbi egyezséget, ahogy a pillanatnyi érdekek diktálják, nos, talán kudarcaink mélyén ez a tény húzódik meg.

Nem tartom európai politikának azt, amikor nem lehet hitelt adni egymás szavának. Nem tartom európai politikának, amikor meghamisítják a mindannyiunk életét befolyásoló alapvető adatokat. Nem tartom Európának, amikor megverik a szabadságjogukkal élő békésen demonstráló embereket. Nem tartom európai politikának, amikor utána mindezt nem hagyják kivizsgálni. Nem tartom európai politikának azt, amikor egy kormány társadalmi és parlamenti felhatalmazás nélkül kormányoz. És nem tartom európai politikának azt, amikor egy kormánynak már programja sincs, mert nem meri beterjeszteni a Ház elé, hátha leszavazzák. Ez nem egyszerűen csak nem európai politika, ez nem európai kultúra. Ez valami más, ami a múltba húz bennünket vissza.

Tisztelt hölgyeim és uraim, ez nem Magyarország útja, ez nem egy európai nemzet útja, ez nem a mi utunk. Ez nem kifelé vezet a válságból, hanem befelé, és nem Európához, hanem Európából kifelé visz bennünket. Amit ma élünk, az út, amin ma járunk, a kudarc útja. Tisztelt hölgyeim és uraim, ha ez a kudarc útja, akkor vajon mi lehet a jövőé? Mi kell ahhoz, hogy a kudarcok után visszatérjünk a sikerek útjára, és utolsókból ismét élen járókká válhassunk? Nos, meggyőződésem, hogy ha a bajt az okozta, az vezetett minket a kudarcok világába, hogy magunk mögött hagytuk az európai kultúrát, és a hatalom fölrúgta azokat az egyezségeket, amelyeken minden európai politikai kultúra nyugszik, akkor a megoldás is világos. Az egyezségeket kell újrakötni. Új egyezségekre van szüksége Magyarországnak. Új egyezségekre az országon kívül, és új egyezségekre elsősorban az országon belül. Az új egyezségnek, mint minden tisztességes és becsületes egyezségnek a kölcsönös bizalomra, tiszteletre és az azt megkötők felelősségvállalására kell épülnie.

A jövő útja az egyezségekre épülő, nyugati típusú demokrácia, az egyezségekre épülő szociális piacgazdaság, és az annak eredményeként létrejövő európai életminőség. Új egyezségre van szükség, amelynek tartalma kimondja, hogy nem állítjuk, mert nem állíthatók szembe egymással a szociális biztonság és a versenyképesség. Új egyezségre van szükség, amely világosan beszél az állam szerepéről, amely elmondja, hogy az állam nem avatkozik bele a piac működésébe, de kötelessége az államnak távol tartani a piaci és profit szempontokat az élet olyan területeitől, ahol azoknak nincs helyük, nem érvényesek és nem alkalmazhatóak.

Új egyezséget kell kötnünk a politikusok és a választott vezetők felelősségének és elszámoltathatóságának kérdésében is. Magyarország, ha európai ország akar lenni, a jövőben nem lehet következmények nélküli ország. Mert az nem fér össze sem Európával, sem a magyar ember természetével, reményeim szerint igazságérzetével és erkölcsi érzékével sem. (Orbán Viktor, 2008. május 9.)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.