Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mészáros Lőrinc egyébként is akkor veszi meg mondjuk a SpaceX-et, amikor akarja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

* Egy Tesla sportkocsi száguld az űrben.

Nem csinálok belőle különösebb titkot, nehezen is tudnék: nekem meglehetősen bejön, amit Elon Musk csinál, úgy általában. Csak most, hogy pár napja a SpaceX, vállalkozásainak zászlóshajója sikeresen, természetesen irgalmatlan showkeretében felbocsátotta a Falcon Heavy-t, minden idők legrobusztusabb, legnagyobb kapacitású űrjárművét (s a három, egyébként korábbi kísérleteknél már használt rakétából kettő sikeresen, tökéletes szinkronban vissza is tért a tervezett helyre, a másik pedig hajtóműgondok miatt száz méterrel a kijelölt önvezető hajó mellett csapódott 450 km/órás sebességgel az óceánba), szóval csak most tudtam meg néhány cikkből, hogy kicsit szégyenkeznem illene amiatt, hogy kedvelem Muskot.

Én ugyanis azt gondoltam, az ember nagyjából, bizonyos határokon belül azt csinál a vagyonával, amit szeretne: jól tudjuk, van, aki elissza, van, aki eljátssza, mások vesznek belőle pár kastélyt, néhány száz autót, pár mázsa ékszert és egyéb vackokat – és akadnak olyan munkalkoholisták is, akiknek az a heppjük, hogy szeretnének nyomot hagyni a világban. Nem politikusokról beszélünk most, tehát nem vérre, verítékre és könnyekre gondolunk, mint nyom: sokkal inkább olyan emberekre gondolok, akik saját tehetségüknek, egyéb képességeiknek, egy vagy több jó ötletüknek köszönhetően sikeresen összehoztak pár száz millió vagy jó néhány milliárd dollárt, de nem valamelyik villájuk vagy föld alatti bunkerük hátsó traktusában számolgatják verítékezve, hogy is állnak épp, hanem a megszerzett pénzből újabb és újabb ötleteiket valósítják meg. Mindannyian fel tudunk sorolni pár ilyen, kétségtelenül és feltétlenül ellentmondásos személyiségű példányt a tech-guruk közül: csak akik így kapásból eszembe jutnak, mondjuk Sir Richard Branson, a Virgin birodalom feje; Mark Zuckerberg, a facebook alapítója; Jeff Bezos, az Amazon óriáscég alapítója, aki tavaly nyár óta a világ leggazdagabb emberének számít, miután megelőzte Bill Gates-t; Paul Allen, a Microsoft társalapítója; Mészáros Lőrinc polgármester barát.

Érdekes, hogy a felsoroltak közül szinte mind érdekeltek különféle űrbizniszekben – nanana, kérném nem mosolyogni, Mészáros úr sem kivétel, hadd emlékeztessek rá, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tavaly augusztusban épp Felcsúton avatott űrállomást, s hajtott végre sikeres rakétaindítást, és Mészáros Lőrinc egyébként is akkor veszi meg mondjuk a SpaceX-et vagy bármi mást ezen a kerek világon, amikor csak akarja – elboldogulna amúgy szépen azzal is ám, bojlerek terén meg nem veri senki, az egyszer fix. Nem véletlen amúgy, hogy mindenki felfelé kacsingat: azt beszélik az okosok, hogy míg a nyolcvanas években a személyi számítógépek elterjedése mozgatta meg a világot, a kilencvenes években az internet áttörése forradalmasított számos ágazatot, a kétezres éveket pedig az okostelefonok uralták, a jövő nagy bizniszei kétségkívül a világűrrel lesznek kapcsolatosak – erről alighanem épp Musk mesélhetne, aki már korábban is tízmilliárd dolláros nagyságrendben teljesített úgy hetven űrszállítmányozási küldetést, igaz, akadtak azért komoly fiaskók is a rakétacég életében, hiszen az elmúlt években több járművük is felrobbant, az egyik Falcon 9-es még a földön, rakománnyal, egyebek mellett több, pályára állítandó műholddal (egyebek mellett épp Zuckerbergé volt az egyik…) együtt…

A jelen viszont elég fényesnek tűnik, hiszen a Falcon Heavy tesztje szinte teljes sikert hozott. Természetesen szép számmal voltak és vannak, akik nem lelkesednek sem Muskért, sem azért, amit csinál: sokaknál láthatólag az verte ki a biztosítékot most épp, hogy a végül Nap körüli elliptikus pályára állított űrkapszulához Musk egy meggypiros Tesla Roadstert erősített, amiben ráadásul egy szkafanderes bábu, bizonyos Starman utazik, pillanatnyilag másodpercenként 3.6 kilométert megtéve: körülbelül júliusban érik majd el a Mars pályáját (az autó hollétét itt tudjátok követni).

Több kommentelő rótta meg Muskot, hogy miközben a világ gazdasága (leszámítva persze a szárnyaló magyart) a vesztébe rohan, ő méregdrága cuccokat dobál ki az ablakon… és volt felvilágosult hölgy, aki nem érte be kevesebbel: simán a kapuzárási pánik kivetüléseként értelmezte a (szerintem) tagadhatatlanul egyedi autó/rakétareklámot… Én viszont változatlanul azt gondolom, Elon Musk ezzel a kísérlettel egyértelműen bizonyította, hogy nagy víziója – belátható időn belül, elfogadható költséggel elérni a Marsot, aztán esetleg kolóniát is létesíteni a vörös bolygón – nem holmi fantazmagória: s miközben persze nyugodtan skatulyázhatja bárki a hóbortos és excentrikus milliárdosok közé őt is, nekem valami mégis azt súgja, elég sokakat érint majd előbb-utóbb mindaz, ami február 6-án Floridában, hatalmas lángcsóvák és porfelhők között elkezdődött…

Bonda András

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.