Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ma sincs válasz arra, hogy miért kellett meghalniuk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem sokkal több, mint egy évvel ezelőtt történt a veronai busztragédia. Egy baleset, mely a teljes országot sokkolta. A Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait szállító busz Veronától nem messze lesodródott az autópályáról, egy felüljáró tartóoszlopának rohant, majd kigyulladt. Az 56 utasból 17-en életüket vesztették. A helyi hatóságok pár hónappal később lezárták a nyomozást, amit a hazai hatóságok a mai napig képtelenek voltak megtenni. Egy évvel a tragédia után sem a hozzátartozók, sem a barátok nem kaptak tájékoztatást arról, hogy mi történt azon a szörnyű éjszakán.

A baleset után nem sokkal – teljes mértékben elvárhatóan – a hazai hatóságok mindenben segítették a hozzátartozókat. Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány, a sajtó a történtek felderítésével foglalkozott. Aztán kezdett elcsendesedni az ügy, a kormány pedig a háttérbe vonult. Megígérte a baleset körülményeinek pontos kivizsgálást és vele a felelősök felkutatását. Az ígéret ígéret maradt és noha szinte ma már tisztázottak a baleset körülményei, a magyar hatóságok mégsem zárták le a nyomozást.

Az olasz nyomozásból tudjuk – melyet már tavaly májuban lezártak az ottani hatóságok – hogy illegálisan beszerelt benzintank volt a buszon, valamint – szintén illegálisan – beszerelt ülések is voltak a járművön. Azt is tudni már, hogy a buszvezető súlyos alvászavarokkal küszködött, melyre gyógyszereket is szedett. Sőt, mindemellett a rengeteg szabálytalanság mellett a busz borzasztó műszaki állapotban volt.

a busz olyan állapotban volt, hogy egy közlekedési múzeumban is balesetet okozhatott volna. – 24.hu

Emellett az is bizonyított, hogy az üzemorvos meg sem vizsgálta a sofőrt, mielőtt lepecsételte volna az alkalmasságot igazoló papírt. Illetve az, hogy a hazai busztársaságok nagy többségénél a vizsgabiztos a saját alkalmazottjuk! Pontosan látszik, hogy a veronai tragédiáért nem egy ember, vagy hiba okolható, hanem hiányosságok és törvénysértések sora. A teljes rendszer – mely havonta gyermekek és felnőttek százaiért felelős – hibás és hiányos.

A magyar hatóságok ismét szánalmas munkát végeznek és sem a hozzátartozókat, sem a közvéleményt nem tájékoztatják sem az ügy menetéről, sem annak fejleményeiről. Ígérgetésen kívül az elmúlt egy évben semmi nem történt. A balesetben vétkes cég buszai a mai napig járják Európa útjait. Buszok tömkelege, illegálisan beépített üzemanyag tartályokkal és extra ülésekkel a fedélzetén szállítja emberek ezreit.

A magyar hatóságok semmilyen tényleges lépést nem tettek annak érdekében, hogy ne történhessen meg még egyszer egy, a veronaihoz hasonló tragédia. Nem kezdődtek meg országos méretű kivizsgálások, sem az üzemorvosok munkájának felülvizsgálata. Semmilyen valós, előremutató lépést nem tett a kormány, csak a száját jártatta. Miközben egy nem létező Soros-tervről már a teljes lakosságot sikerült több milliárd forintért tájékoztatni, addig egy baleset kivizsgálását nem sikerült lezárni több mint egy év alatt.

Miközben civil szervezetek tucatjait vegzálják és vizsgálják nap nap után, addig törvénytelenül működő cégek tucatjainak kivizsgálását mellőzik. Az olasz hatóságok munkája – valamint a hozzátartozók nyomozása – kellett ahhoz, hogy egyáltalán kiderüljenek a rendszer hiányosságai és törvénytelenségei. Ha a magyar hatóságokon múlna, a mai napig nem tudnánk semmit az egy éve történt tragédia körülményeiről.

Mi értelme olyan állami szervek és hatóságok fenntartásának, melyek képtelenek ellátni saját feladatukat? Ameddig a dolgukat elvégezni képtelen hatóságok közpénzen nem tesznek semmit, addig hozzátartozók tucatjai várják nap nap után, hogy végre legyen felelőse a tragédiának. Hogy végre lezárhassák magukban az akkor történteket. Hogy végre meggyászolhassák szeretteiket.

Miközben a mai napon emlékhelyet avattak Olaszországban, a tragédia melletti közparkban, addig itthon még egy tájékoztatásra sem futotta. A megemlékezésen és vele az emlékhely átadásán nem vett részt egyetlen kormánytag, vagy miniszter sem. Nem véletlen. Tartanak a már több mint egy éve fel nem tett kérdéstől. Miért kellett 17 embernek meghalnia azon az éjszakán?