Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Magyar trónok harca

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sajnos George R.R. Martin fantáziája túl szegényes ahhoz, hogy megközelítse azt, ami a magyar politikában az elmúlt évtizedben történt. Íme, egy rövid összefoglaló. Történetünkhöz 2009-ben csatlakozik a kedves olvasó.

Előszó

Gyurcsány Ferenc (a továbbiakban: Kisujj) 2009-ben látta, hogy a választásnak biztos vesztese az MSZP lesz. A gazdasági válság nem vicc, bármely kormányt képes bedönteni. Ezért, hogy a kényes döntéseket (például a 13. havi nyugdíj elvétele) ne neki kelljen meghoznia és ne bukjon be az MSZP-vel együtt, helyrehozhatatlanul benyújtotta távozási szándékát. Bajnai Gordon lett a bűnbak miniszterelnök. Ezt követően kidolgozta stratégiáját a következő évtizedre.

Arra senki sem számított, hogy Bajnai Gordon kormányozni fog. Méghozzá jól. Sikerült olyan stabilitást adnia az országnak, mely révén egy kisebb vállrándítással túléltük a válságot. Az euró kezdeti elszabadulását követően nagy ütemben elkezdett visszaerősödni, a GDP visszaállt a válság előtti szintre, Magyarország egy erős ország irányába indult. Ezért Bajnai Gordonnak mennie kellett. Túl veszélyessé vált mind Gyurcsány, mind Orbán számára.

Kisujj terve

Kisujj 2009 után elkezdett dolgozni az újra felemelkedésén, maga köré gyűjtötte feltétlen híveit, és megalapította a DK- t.  Pár évre rá létrejött az Együtt, hogy felszívja azon  baloldali szavazókat, akik sem a Gyurcsány, sem az MSZP brandet nem tudják magukénak.
A 2014- es választásokon Összefogásként indultak, innentől kezdve ez a modell az, ami ellehetetlenít bármely más pártot attól, hogy felemelkedjen. Mert aki nem az Összefogással van, az a Fidesszel van. Ezt a modellt vették elő ismételten 2018–ra is. Azonban a történethez kellett még egy fontos tényező, egy hírhozó, ez pedig Botka László volt. Botka Lászlót bábként mozgatta Kisujj, egyetlen célja volt, hogy megértessék a baloldali szavazókkal: Kisujj nélkül nincs összefogás.

Mivel azonban Kisujj még nem elég népszerű a szavazók körében, kellett egy arc, aki plakátképes. Így kaptuk meg a cuki Sansa Starkot (magyar hangja: Karácsony Gergely).

Kisujj kidolgozta közben a hatalomátvétel modelljét is. Mivel a DK ezúttal nem csatlakozott a koalícióhoz listán, hanem külön indult, az MSZP feladatává vált az, hogy begyűjtse azokat a pártokat, akik hajlandóak csatlakozni a koalícióhoz. Ez Sansa pártja a Párbeszéd, kiegészítve a megélhetési politikus szinonimájaként felfogató Fodorral.

Innentől kezdve két forgatókönyv van:

– Az összefogás megnyeri a választást. Kisujj félreállítja Sansát és átveszi a hatalmat.

– Az összefogás elbukja a választást: a DK erősebben kampányol, mint az MSZP, mindenképpen bejut a parlamentbe. Az MSZP csak akkor jut be a parlamentbe, ha az MSZP-P-MLP hármas legalább 15%-ot szerez. Innentől kezdve a Kisujj, mint az egyetlen baloldali parlamenti párt frakcióvezetője szép lassan maga mellé állítja a teljes baloldalt.

A Lannister és Stark Házak

2010-ben a Lannisterek kerültek hatalomra. Köszönhették ezt többek közt annak, hogy korábban a Caster-hegy (Magyar hangja: Soros György) rengeteg pénzzel támogatta őket. Azonban kormányon lévőként egyrészt az ország tartalékaihoz, másrészt a Vasbank (EU) támogatásához is hozzáfértek, így szakíthattak a Caster-hegy kiaknázásával és egyetlen céljuk lett, a hatalmon maradás.
Ennek érdekében megváltoztatták a választási törvényeket, mert bármilyen igazi összefogás percek alatt elsodorta volna őket. Orbán Viktor látta, hogy a 2014-es választásnak ők a vesztesei, így átírta a szabályokat. Még így is megbuktak volna, ha bárki felteszi a kérdést, hogy miért ilyen rossz (a mai napig) az euró árfolyama annak ellenére, hogy a válságot minden gond nélkül átvészelte az ország. Ezt megelőzendő megmentették (?) a devizahiteleseket.

Viszont itt Orbán Viktor megijedt. Ugyanis a világpolitikában lévő tendenciák létre hívtak egy pártot, a Jobbikot (továbbiakban Starkok), ami  veszélyt jelentett a hatalmukra. Éppen ezért megszervezték a vörös nászt. Walder Frey ( mh: Simicska Lajos) belépett a Jobbik mögé, G napot kiáltva. Innentől a Stark ház bukásnak indult. Bár elvileg nagy támogatás áll a rendelkezésére, ezt valamiért nem tudja felsorakoztatni a hadszíntéren.  Megfelelő suttogásokkal elérték, hogy egy olyan plakátkampány kerüljön előtérbe – nem kampány időszakban, Stark színekben -, melyre ugyan szükség nem volt, de amelyért 2017 végén bekövetkezett a Vörös ÁSZ: 330 millió forintra büntették a Jobbikot, ezzel ellehetetlenítve működését.  Ennek az ügynek még nincs vége, nem kell aggódni. Útközben a Starkok elkezdték felszívni a baloldali szavazókat, miután a világpolitikai tendenciák irányváltásra késztették őket, ami szintén a Lannistereknek kedvez.

A Mások

A Lannisterek 2010- előtt látszólag a mások ellen harcoltak, azonban ez a harc, csak a hatalom megszerzéséig és bebiztosításáig tartott. Mióta ez biztosítva van már nem jelentenek problémák a mások. Az Éjkirály hazajár Magyarországra.

Tyrellek 

A Tyrellek bárkivel szövetkezve problémát jelenthettek volna. Épp ezért szükség volt ahhoz, hogy házassággal szövetségbe hívják őket. Mert az egyház nagy szervező tud lenni, a mai napig sokakhoz jut el a lelki vezetők szava. De nem fogják felemelni a hangjukat, amíg a Lannisterek szövetségesként tekintenek rájuk. Amikor pedig felemelik, lásd a címsorozatot.

A Caster- Hegy felégetése

Mindezek után egyetlen egy elvarratlan szál maradt hátra. Ha valaki megszerzi a Caster-hegyet, az veszélyezteti a hatalmat. Márpedig az LMP a Caster-hegy B terve volt arra nézve, ha a Lannisterek nem megfelelő gazdái a kincsnek. Az LMP nagyjából azokat az értékeket képviseli, amit a Fidesznek kellett volna. Más-ellenesség, jogállamiság, korrupcióellenesség, családtámogatás és egyéb filantróp értékrendeket.

Ezt a veszélyt mindenképpen el kellett hárítani. Mivel a Starkokat már rendezték, Kisujj pedig egyelőre veszélytelen a Lannisterek számára (azért üldözgetik, ha kell, nem kell aggódni) így teljes erővel beleálltak Soros Györgybe. Ezért született meg a Soros kampány és ezért a mai napig ez a legfőbb kampányeleme a Lannistereknek. Mert ez a vonal az, ahol megbukhat a kormány. Ha az emberek összefognak a másellenesség, a jogállamiság és a korrupcióellenesség mentén és nem a házak játékát játsszák, akkor a Lannisterek elvesztek.

A történet további részét mi is írjuk. Azt, hogy ki kinek szurkol, azt mindenki maga döntse el. Rebootként nem minden eleme egyezik meg az eredeti történettel.

Azt, hogy a többi szereplőt ki alakítja, a kedves olvasóra bízom. De abban szerintem egyetértünk, hogy Németh Szilárd a Hegy.

Morin Elan

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.