Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szavazatvásárlás határon túl?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

…mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a jövő évi, tavaszi választásokon a Fidesz–KDNP-nek legyen meg a parlamenti többsége. Azért, hogy kormányt tudjanak alakítani és hogy továbbvigyük az elkezdett folyamatot a nemzetépítés szempontjából.

A fenti sorok a VMSZ (Vajdasági Magyar Szövetség) elnökének, Pásztor Istvánnak a véleményét tükrözik az elkövetkező, tavaszi országgyűlési választások kapcsán. Mint azt egy, a Magyar Szónak adott interjújában kifejtette, megpróbálnak rávenni minden szavazati joggal rendelkező vajdasági magyart, hogy regisztráljanak a választási iroda honlapján, ezzel növelve a Fidesz-KDNP jövő évi szavzatainak számát. Az elnök szerint a 250 000 főt számláló vajdasági magyarság jóval több mint fele, 170 000 ember igényelte, majd kapta meg a magyar állampolgárságot, azonban regisztrálni csak jóval kevesebben regisztráltak. Mint mondta, a VMSZ célja ennek megváltoztatása.

Nem titkolt céljuk, hogy ezek a szavazatok a most is kormányon lévő Fidesz-KDNP-t erősítsék. Ezzel mindössze egy baj van: ezeket a szavazatokat a magyar kormány adófizetők pénzén vásárolta. Az általunk befizetett adókat átcsoportosítva kaptak támogatásokat a határon túli magyarok, hogy aztán később, ezt az orruk alá dörgölve buzdítsanak a mellettük való szavazásra. Ha valami undorító és gusztustalan, ez biztosan az. A párt elnöke még csak nem is titkolja.

Ez úgy néz ki most Szerbiában, hogy bennünket, vajdasági magyarokat mozgástér tekintetében megillet mindaz, ami megilleti az összes szerbiai polgárt, de emellett a magyar kormány támogatásának köszönhetően nekünk plusz forrásaink és lehetőségeink vannak. (…)  A VMSZ a Fidesznek stratégiai partnere, ebből építkezve nem elsősorban a VMSZ profitált az elmúlt csaknem 10 esztendőben, hanem azt gondolom, hogy a vajdasági magyar közösség is. Ha bennünket segítettek a nehéz pillanatokban, hogy megvonták a költségvetési forrásokat a magyarországi tartalékokból, és ideadták nekünk, mert úgy gondolták, hogy valóban szükségünk van rá, és ez így ment folyamatosan, akkor meggyőződésem, hogy amikor eljön a pillanat, hogy az ember ezt a partnerséget elősegítse fenntartani és tovább építeni, akkor nincs semmi kétely, hogy ebbe a történetbe be kell állni, úgyhogy mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a jövő évi, tavaszi választásokon a Fidesz–KDNP-nek legyen meg a parlamenti többsége. 

Nemes gesztus ez Orbán Viktortól és kormányától, csakhogy erre  nem kaptak felhatalmazást. Arra, hogy a mi pénzükből – gusztustalan módon, határon túli szavazatok megvásárlását célul tűzve ki -, erősítsék pozíciójukat az elkövetkezendő választásokon. Az, hogy egyezséget kötve a Vajdasági Magyarok Szövetségével határon túl is kampányoljanak és házról házra járva, emlékeztessék az ott élőket, ki is volt az, aki felújította a falu iskoláját, ki volt az, aki támogatta a helyi labdarúgó klubot. Orbán Viktor milliárdokat költött el az adófizetők pénzéből egy országhatárokon átívelő kampányra.

A VMSZ elnöke szerint 2010 óta nemzetépítés történik, azonban mi, ezt a határ másik oldalán igencsak másképp látjuk. Korábban nem tapasztalt ellentéteket szított a kormány bőkezűsége, egymásnak ugrasztva magyarok ezreit.

Tökéletes példa erre a DK aláírásgyűjtése, mely a határontúli magyarok szavazatának elvételére irányul. Mégha nincs is valós tétje az egésznek, hatalmas ellentétet szított a két fél között és megmutatta, a Fidesz által öntörvényűen megszavazott kettős állampolgárságot, pontosabban az ezzel járó szavazati jogot a magyarok többsége nem támogatja. Ez azonban kicsit sem érdekli a VMSZ elnökét, ugyanis számukra egy dolog fontos, a határon túli magyarok számára folyósított pénzek szünet nélküli utalása. Ha a pénz megérkezik, a szavazatok is jönni fognak, de legalábbis a VMSZ mindent meg fog tenni ennek érdekében.

Ezért is elemi érdekünk az is, hogy ne kerüljenek döntéshozatali pozícióba a magyarországi választásokat követően olyan politikai erők, amelyek akár az utóbbi napokban megpróbálták összeugrasztani az egyik magyart a másikkal, akár politikai analfabétaként élnek meg bennünket, azt feltételezve, hogy mi parancsra fogunk szavazni, és nem látjuk, hogy mi az érdekünk, s főleg nincs meg a magunkhoz való eszünk.

Önök számára mindössze a támogatások mennyisége a fontos, az, hogy ennek mi az ára, mely árat mi fizetünk, az már önöket nem érdekli. Már csak abban bízhatunk, hogy a VMSZ felfogása nem tükrözi a vajdasági magyarság egészének felfogását.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.