Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyomtatnak már neki külön újságot?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Semmilyen körülmények között nem javasolna miniszterelnöki vitát a választások előtt a Fidesz egyik prominense – tudta meg a Magyar Nemzet.

A prominens neve nem derül ki a cikkből, az viszont igen, hogy azért nem javasolja a vitát, mert Orbán Viktort senki meg sem közelítheti népszerűségben. Gyakorlatilag a Fidesznek nincs kihívója, senki nem méltó rá, hogy szóba álljon vele a miniszterek elnöke és amúgy sem érdeke a kormánypártnak az, hogy esetleg szakpolitikai kérdéseket kezdjen feszegetni a vitapartner.

Rendben, értem én ezt bizonyos szempontból. A kormánypárt politikusainak szempontjából. De választópolgárként nemhogy nem értem, hanem ki is kérem magamnak. A pártok nem egymásnak politizálnak, a politikusok nem egymás kedvéért vannak. Hanem – bár csak elméletileg – értünk, polgárokért. Nekik nem egymás felé kell bizonyítaniuk, hanem a társadalom irányába.

Ez persze csak az elmélet. Ugyanis az a társadalom, amely elfogadja, hogy a politika valami tőle független, távoli dolog, amihez neki kutya köze nincsen, ha elfogadja, hogy a politikusok valamiféle magasabbrendű lények, akik azt tehetnek, amit csak akarnak, akkor ez lesz a végeredmény.

Akkor akármelyik politikus elhajthatja az újságírót, amikor az kérdez akár szóban, akár írásban. Akkor a parlamentben a kormánypárt bármelyik közpénzből fizetett szolgálója válasz helyett mondhatja azt: ilyen kis szánalmas pártocska kérdéseire nem válaszolunk, az ellenzék felvetéseivel nem foglalkozunk és különben is, a másik párt vezetője szedi a szemöldökét, vagy Soros György utasításait teljesíti. De inkább egyszerre csinálja a kettőt.

Utoljára 2006-ban állt ki Orbán Viktor nyilvános vitára. Tehát azóta nem akadt méltó ellenfele. A Fidesznek dolgozó, az Orbán Viktort szolgáló, közpénzből fizetett megélhetési politikusok szempontjait értem, de nem fogadom el. És nem kellene elfogadnia a társadalomnak sem. A társadalom egyes tagjainak sem.

Szerintem alapvetően rossz szögből nézzük a dolgokat. A politikus nem az újságírót hajtja el, gúnyolja ki, dobatja ki, hanem mindannyiunkat. Minket, akiknek a nevében az újságíró kérdez. Olyankor a mi arcunkba röhög bele és nem érdemes túlságosan örülnie a fideszes tábornak sem, mert nem csak az ellenzékiek, hanem mindenki arcába beleröhögnek ilyenkor. Az övébe is.

Ha Orbán Viktor nyilvános vitát vállal egy másik párt vezetőjével, akkor ő azzal nem szívességet tesz. Nem leereszkedik, hanem teszi a dolgát. A dolga pedig az, hogy nekem, választópolgárnak bebizonyítsa: ő a jobb, neki vannak jobb tervei, meg tudja érvelni a döntéseit, képes cáfolni a kritikát. Ha kiáll vitázni, nekem, választópolgárnak bizonyítja be, hogy vitaképes, értelmes, méltó a szavazatomra, vagy ha arra nem is, a tiszteletemre.

De én például nem tudok olyan embert tisztelni, aki testőrök nélkül egy lépést sem mer tenni, akit hermetikusan el kell szigetelni a valóságtól és az emberektől – még a tulajdon támogatóitól is -, aki interjúnak nevezett prédikációkat tart a rádióban, de valódi interjút nem ad, aki a függöny mögött bujkál, aki egy értelmes választ nem képes adni a politikustársainak.

Bennem – mint választóban – felmerül ilyenkor a gyanú, hogy azért nem vitázik, azért nem ad interjút, mert teljesen szétcsúszott. A közvetlen környezete – akiknek a megélhetése Orbán Viktor személyétől függ – pontosan látja a bajt, látja, hogy egy kontrollálatlan szerepléskor kiderülhetne, hogy Orbán tökéletesen alkalmatlan az ország vezetésére mentálisan, ezért elzárják előle a valóságot, őt elzárják a valóság elől. Aztán jön valaki, egy névtelen prominens, aki gyönyörű érveket fabrikál a dologhoz.

Orbán Viktor (és kivétel nélkül minden politikus, aki az én adómból él) nem a másik politikusnak tartozik válasszal, érvekkel és számadással, hanem nekem tartozik ezzel. És mindenki másnak is, pártállástól függetlenül. Ezt kellene megérteni, hogy amikor két – öt, akárhány – politikus egymást köpködi, az a köpet kivétel nélkül mindig a polgárok arcán landol.

A Névtelen Prominenstől csak azt kérdezném: nyomtatnak már külön újságokat? Olyan egy példányosakat, amelyek kizárólag a vezér számára készülnek? Mert innen, kívülről, a fekete fóliával körbetekert porondon kívülről nagyon úgy fest a dolog.adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.