Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nemzet a nemzet ellen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Katalónia a mai napon függetlenségéről dönt. Az, hogy ez egy törvényes, vagy törvényellenes cselekedet, az tartozzon a spanyol bírákra. Spanyolország szerte elítélik a szavazást, pökhendi, önző katalánokat hangoztatva. Én ebben dönteni nyilván nem dönthetek, életemben egyszer voltam katalán földön. Annyi biztos, hogy az emberek felfogása teljesen más, mint akár a madridi, akár az andalúziai spanyolok felfogása. A mai cikk azonban nem ezt fogja kivesézni, ugyanis nem szeretnék igazságot tenni, ez nem az én dolgom. Az azonban, ami ma Katalóniában folyik jelen pillanatban is, az valami olyan, melyet semmilyen uniós ország területén sem szabadna elfogadni. Nem lehet olyan politikai ügy egy ország területén, amely saját országa lakóit fordítja egymás ellen.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Madrid napokkal ezelőtt kijelentette: a mai katalán népszavazást minden erejével meg fogja akadályozni, azonban arra, ami reggel óta történik, talán senki sem számított. Arra, hogy békés fiatalokat és időseket, válogatás nélkül üssék a spanyol rendőrök. Arra, hogy a két felet kibékíteni kívánó tűzoltóságra is súlyos ütéseket mér az ország rendőrsége. Fiatalok, idősek, férfiak és nők egyaránt esnek áldozatául a rendőrség mérték nélküli brutalitásának. Videók tucatjai járták és járják be most is a világsajtót, ahol feltett kézzel, békésen éneklő tömegeket kezd el teljes erővel püfölni az ő védelmükre felesküdött rendőrség.

Egy olyan nap ez Spanyolország történetében, mely Franko tábornok diktatúrája óta nem volt. Mondjon bármit a kormányon lévő párt, erre a rendőri agresszióra semmilyen magyarázat nem létezik és nem is létezhet. Ahol nagymamák és nagypapák betört, vérző fejjel kell, hogy hazatérjenek, csak azért, mert szavazni szerettek volna, az sehol, semmilyen európai országban nem megengedhető. Egy ország, mely az elmúlt évtizedekben összetartásáról, egymás iránti tiszteletéről tett tanúbizonyságot, a mai napon mindent félresöpörve az emberek jogait tiporta sárba.

Itt ülök Spanyolországban, a lakásunk nappalijában és – egy kivétellel-, nem találok olyan, mindenki számára szabadon fogható csatornát, mely közvetítené az eseményeket. Az éppen aktuális szappanopera sorozat sokkal fontosabb, mint egy országot megosztó politikai döntés. Sokkal fontosabb mint az, hogy megmutassák a spanyol kormány brutális fellépését a függetlenségi törekvések ellen. Fontosabb, mint hogy lássák, mit tesznek a kivezényelt rendőrök a szavazók védelmére kelő tűzoltókkal. Az újságok hasábjain sem más a helyzet, az ország két legnagyobb lapja ugyan kiemelten foglalkozik a katalóniai szavazással, mégsem mutatja be mindkét oldalát a történetnek. Nincsenek spanyol rendőrség által bevert arcok, nincsenek gumilövedéktől bevérzett hátak és karok.

A katalán rendőrség – a madridi utasítás ellenére – megtagadta, hogy fellépjen a katalán szavazók ellen. Ezt a tényt a spanyol rendőrség nem vette jó néven és twitter üzenetekben próbálják meg alázni kollégáikat. Ettől borzasztóbb dolog nem is történhet egy nemzettel, mint amikor saját polgárai ellen fordul. Tegye azt parancsra, vagy önként. Történelmük során nem először és talán nem is utoljára történt hasonló eset, mégis minden alkalommal borzasztó ilyet látni. Borzasztó azt látni, hogy békés civileket az ő védelmükre felesküdött rendőrség ver agyba főbe.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Jelen pillanatban félezer sebesültje van a rendőri brutalitásnak, mely még messze van a végleges számoktól. Ahogy telnek az órák, úgy emelkedik a sebesültek száma. Egy biztos: még nincs vége a mai napnak és egyre többen vannak azok, akiknek elég volt abból, hogy sajátjaikat parancsra verjék agyba főbe. Az agresszió soha nem lehet megoldás, sem itt, sem máshol.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.