Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Itt az idő, hogy újraépítsük az országot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap a Kossuth tér, valamint az Alkotmány utca sarkán felhúzott Agóra színpadán ünnepélyes keretek között aláírt egy megállapodást 8 ellenzéki párt képviselője. A Gulyás Márton vezetésével indított Közös Ország Mozgalom elérte azt, ami egyetlen pártnak, politikusnak, vagy mozgalomnak sem sikerült korábban. Nem csupán egy asztalhoz ültette az egymás ellenfelének számító pártokat, de még konszenzusra is jutottak abban, hogy egy új választási rendszerre van szükség azért, hogy valóban változás történjen az országban. Gulyás Márton nem csak pofázott bele a nagyvilágba, hanem valóban tett is azért, hogy javuljon a hazai helyzet.

A parlament mögött felállított fémkocka szeptember elseje óta ad otthont a 8 párt egyeztetéseinek. Beszédek, közös foglalkozások és megbeszélések helyszínévé vált ez az egyszerű, fémből épült közösségi tér. Az ember azt gondolta volna, hogy a bejelentésre százak, ne adj isten akár még ezrek is megjelennek a helyszínen, hogy közösen ünnepeljék egy haladó gondolat megszületését. Hogy végre a messiásvárást felváltották a tettek, a sült galamb pedig – melyre oly sokan vártak – megérkezett.

Az Agóra ugyan megtelt, de ez nem igazán jelent többet 100 embernél. Jó, talán kicsivel többet, de nem sokkal. A netes közvetítésbe jó 150-en kapcsolódtak be, ami tökéletesen mutatja, hogy továbbra is várunk. Ugyan a videofelvételeken sajtósok tucatjait, kamerákat, fotósokat lehetett felfedezni, mégis most, a cikk írásának pillanatában az ország vezető lapjai közül egy volt az, amelyik érdemben is foglalkozott a tegnapi eseményekkel. Valamiért mindenki úgy hiszi, ez a megegyezés semmit sem ér, jelentéktelen az egész. Azzal pedig, hogy hírt sem ad róla, nagyban asszisztál is ehhez.

Nekünk soha semmi nem elég, noha mindig siránkozunk, hogy ordítozás és sajnálkozás helyett nyújtsunk alternatívát. Amikor pedig itt egy alternatíva, úgy szarjuk le ahogy van. Egy olyan csodára várunk, mely nem fog eljönni egyik napról a másikra. Ilyen felfogással biztosan nem léteznek csodák. Ha valaki nézte a tegnapi bejelentésről készült videót, látta, hogy ugyan a régebbi politika képviselői is jelen voltak, azonban a változást, a friss vért a fiatalok jelentették. Már maga az ötlet is egy fiatal, 31 éves aktivistától származik.

Gulyás Márton, akit a kormány minden fronton megpróbál ellehetetleníteni, nem adta fel. Egyszerűen elege van a hazai helyzetből, amibe ő nem törődött bele. Élve állampolgári jogaival véleményt nyilvánít, felszólal, tiltakozik. Olyat tesz, amiről idehaza sokan megfeledkeztünk, talán le is mondtunk. Ugyanis mit ér az a jog, melynek használatától megrettenünk? Gulyás Márton csak azt teszi, amit a hozzá hasonló százezreknek is tenniük kellene, ha valóban nincsenek megelégedve a hazai rendszerrel. A demokrácia erről szól, a véleményünk szabad kinyilvánításáról.

Az viszont, hogy a sajtó nem talál hírértéket a tegnap esti eseményekben, pontosan megmutatja hol is tartunk. Igény csakis a gyűlöletre, a megbotránkozásra van, legalábbis a hazai lapok szerint. Az ma Magyarországon nem hír, hogy 8 párt képes volt megegyezni egy közös ügyben. Bezzeg ha Berki Krisztián vasalt heréjéről, vagy Hajdú Péter válásáról lenne szó. A teljes társadalom egy emberként kerülne izgalomba.

Pedig nagyon elég volt a messiásvárásból. Elég volt az állandó kérdésekből és követelésekből. Itt van egy lehetőség, a változás ígérete. Beszéljünk róla, mert igenis van hírértéke. Igenis fontos az, amit tegnap a 8 párt megfogalmazott az Agórában. Ne legyintsünk erre is, mint oly sokszor korábban, különben a kormány maradása mellett voksolunk. Amivel nincs semmi gond, ha valóban abban hiszünk, hogy amit a Fidesz művel, az nem az ország rombolásához vezet. Azonban ha változást akarunk, akkor elég volt az apolitikus viselkedésből, elég volt abból hogy semmi sem elég jó. Soha nem lesz sem olyan párt, sem olyan mozgalom, mely minden problémára megoldást nyújt. A politika nem ilyen, tökéletes nem létezik. Ha ezt elfogadjuk, akkor a változás valóban elérhető. Itt az idő, hogy újraépítsük az országot.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.