Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ahol a józan ész győz a politikai prostitúció felett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Debreceni Egyetem kabinetfőnöke, Mészáros József a tegnapi napon irodájába rendelte „megbeszélésre” a Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozó oktatókat. Már maga a tény, hogy egy diktatórikus eszközöket használó, emberek meggyilkolását elrendelő államelnök ma Magyarországon díszpolgári címet kaphat, leírhatatlanul szomorú. Erre más szavak nem is igen vannak, itt a káromkodás sem lenne képes kifejezni azt, amit erről gondolok. A Debreceni Egyetem esete pontosan megmutatja, miért is kell minden erőnkkel az ellen tiltakozni, hogy politikai döntés alapján kerüljön valaki egy iskola, egyetem élére.

A Debreceni Egyetem egykor világhírű volt, külföldi diákok százai érkeztek az alföldi városba. Ez a nívó – a magyar oktatási rendszer lerombolásával párhuzamosan – évről évre romlott, elérve a mai színvonalát. Egykor még büszkeséggel töltötte el az ott tanuló diákokat, ha elmondhatták, a Debreceni Egyetemen végeztek. Mára ez az érzés elmúlt, helyét a szégyen vette át. Ki akarna azonosulni egy olyan egyetemmel, mely díszpolgári címet adományozott egy diktátornak?

Szerencsére nem teljesen reménytelen az egyetem helyzete, ugyanis legyen akármilyen is a vezetése, ha az ott dolgozók rendelkeznek saját véleménnyel, és azt nem félnek kinyilatkoztatni, akkor még bizakodhatunk. Ugyanis Putyin díszpolgári címének hírére oktatók tucatjai határolódtak el az egyetem döntésétől, többen professzori titulusuk visszaadásával tiltakoztak a döntés ellen. Ők ugyanis tudják, hova vezet az, ha némán tűrik az egyetem vezetésének politikai diktatúráját. Az asztalra csaptak, elegük van.

Ezt az egyetem vezetése nem nézte jó szemmel, ugyanis mi az, hogy megkérdőjelezik döntésüket? Nem számoltak vele, hogy vannak még olyanok az egyetem falai között, akik nem félnek véleményt nyilvánítani, nem kussolnak. Ez az 50-60 renitens oktató – a természettudományi kar kérésére – reggel nyolckor megjelent az egyetem egyik irodájánál. A jelenlévőknek kiosztottak egy 5 kérdésből álló kérdőivet, melynek kitöltése után egyenként szerettek volna elbeszélgetni az oktatókkal.

Nem tudni mit képzelt Mészáros József, kik ezek az oktatók, hogy ő csak úgy kikérdezgesse őket. Ez nem egy középiskola, ahol az igazgató kénye és kedve szerint utasítja rendre a korábban csínytevésen ért diákokat. Ez egy egyetem, neves oktatókkal és professzorokkal. Annak rendje és mójda szerint az ott összegyűltek megtagadták mind a kérdőív kitöltését, mind az egyenkénti elbeszélgetést.

Az egyetem rektora, Szilvássy Zoltán állásfoglalása szerint, az aki nem ért egyet Putyin díszpolgári kinevezésével az  egy „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán”. Az, hogy egy ilyen kijelentés után nem kényszerült lemondásra, mindent elárul a mai helyzetről. A kormány szisztematikusan tölti fel káderekkel a fontosabb magyarországi pozíciókat, így átvéve az irányitást a különböző hivatalok, bankok és egyetemek felett. Mindenből politikai harcot kreálva, nem megriadva a legundorítóbb módszerektől sem, betuszkolja a párt katonáit a kívánt posztokba. A Fidesz-KDNP addig nem nyugszik, ameddig nem teszi rá a kezét minden fontos hazai pozícióra, legyen annak bármi is az ára.

A reményt az olyan napok adhatják, mint a tegnapi, amikor bebizonyosodik, hogy vannak még ellenállók, vannak még olyanok, akik elég tökösek ahhoz, hogy a maguk módján, de megálljt parancsoljanak a kormány mindenhova befurakodni akaró politikájának. A Debreceni Egyetem oktatói egy lehetésges irányt mutatnak a kétkedőknek, egy olyan utat, ahol a józan ész győz a politikai prostitúció felett. Egy út, mely mindenki számára járható, egy út melyre csak rá kell(ene) lépni.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!