Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Babérkoszorús ánuszrózsa-simogatók, szevasztok!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Háttal nem kezdünk mondatot, azt írta a kedves felhasználó, amikor másba nem tudott belekötni, úgyhogy csak egyszerűen szép jó reggelt kívánok mindenkinek. Ha nem is ünnepélyesen és melldöngetve, de beköszöntött a szeptember. Némiképp árnyalja a tragédiát, hogy legalább péntek van. Ami a melldöngetést illeti, az nem csak foltokban és nyomokban fideszes képviselők évnyitó beszédeiben lelhető fel, azonban demokratikusan megszavaztattam magammal, hogy ezekről nem fogok hosszasan szót ejteni. Igaz, hogy röviden sem, úgyhogy lendülök is tovább.

Sikerült a bravúr. Vagy ez a papírforma volt inkább? Nem tudom, és férfiasan bevallom, hogy bele is aludtam a meccs végébe, de Magyarország futballcsapata 3-1-re legyőzte Lettország válogatottját egy olyan vébé selejtezőn, amelynek tétje nem igazán volt. Már amennyiben kizárólag matematikai esélyei voltak a világbajnokságra való kijutásnak. Nem baj, Andorra után kellett az önbizalom, az megvan, érdemes vele jól sáfárkodni, vagy ahogy a kedves vezető mondaná: most van mire szerénynek lenni. Vagy valami hasonló. Gólszerzők: Kádár, Szalai, Dzsudzsák.

Apropó fényestekintet: miközben megoldódott a miniszterelnök úr Facebook-oldalára minden kommentár nélkül kiposztolt tűzoltóautót ábrázoló fotográfia rejtélye (Bakondi György közölte az MTI-vel, hogy a Hargita megyei Homoródalmás község kapja ajiba a felújított járgányt, mert a magyar kormány ilyen módon is kíván szavazatokat vásárolni tenni kíván a határon túli magyarokért), előkerült az a kurtafarkú levélke is, amelyben Orbán nem szégyell 135 milliárd forintot követelni az Európai Bizottságtól. Én ugyan nem olvastam a levélkét az erről szóló cikkem megírása előtt, de nem is nagyon hibáztam rá a diagnózissal, tényleg ez áll benne:

 Nem túlzás azt állítani, hogy Európa biztonságát a magyar adófizetők finanszírozták.

Na, ugye? Azt egy percig nem gondolhatta senki komolyan, hogy nem a magyar adófizetőkkel fog takarózni, és mögéjük bújni. Ez már csak egy ilyen szánalmas és kiszámítható figura. De legalább a magyar adófizetők megtudhatták, hogy 270 milliárd forintjukba fájt nekik az a mesterséges szabadságharc, amely az egyélőistent Európa egyszemélyes megmentőjének szerepébe röpítette. (Ez elvileg annál is több, mint amennyinek Matolcsy megváltoztatta a jellegét.) Persze ezt senki más nem gondolja így rajta meg a hívein kívül, senki nem kérte a kerítését és az egész bohóckodást, de legalább jó drága volt. Én is bebasznék Juncker helyében, de bárki helyében, aki olvassa ezt a levelet. Ez kicsit több és súlyosabb annál, mint hogy odaszarunk a küszöbre, becsengetünk vécépapírért, és csapkodjuk az asztalt, hogy hol a vacsora. Kétségtelen ugyanakkor, hogy remek politikai kommunikációs húzás ez a halálból is propagandát kreáló gátlástalanság kormányának, ugyanis a visszautasítás újabb muníciót szolgáltat majd a választásokig. Szerintem nem fog bejönni, de várjuk ki a végét.

Egyébiránt ma prédikálni fog a miniszterelnök úr, Pécsett lesz jelenése neki, ám egy nappal a látogatás előtt – úgy tűnik – párttársai megmerényelték Páva Zsolt polgármestert. A Csizi Péter nevű egyén, akit szerdán este választott elnökévé a pécsi Fidesz-KDNP frakciószövetsége, bejelentette, hogy egy stratégiai irányító testületet hoznak létre (=„stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség”) azért, hogy

a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen”. 

Ez fasza. Azt már egy ideje lehet sejteni, hogy a méretes szarba lavírozott várost érdemben nem Páva irányítja, de nyilván nem lehet félretenni, mert a Fidesz imázsán rontana a balhé. Ám ez a stratégiai lófasz így is érthetetlen. Mit keres ebben az egyenletben egy olyan Csizi Péter, aki egyszer csak bejelenti, hogy egy mindenféle közjogi funkciót nélkülöző testület tagjaként döntéseket többeddmagával ezután döntéseket fog hozni? Mi a franc ez? Na, majd Orbán Viktor ma bejelent valami nagyot és akkor tisztábban fogunk látnyi a fideszes görénységek susnyásában.

Vajna András kaszinócsászár és hithű nemzeti tőkés közben jó étvággyal zabálja fel a magyar rádiós piacot és ebben a köztudottan független Médiatanács minden támogatást megad neki. A Rádió 1 három darab, most induló hajdúsági rádiófrekvencián is hálózatba kapcsolódhat: Hajdúnánásról, Hajdúszoboszlóról és Hajdúböszörményről van szó, és mintegy 70 ezer hallgatóról, aki Vajna menüjével táplálkozhat ezután. Ezzel a nagyszerű mozdulattal – a Magyar Nemzet szerint – már 23 vidéki városban lesz hallható a Rádió 1 adása, és ezzel több mint 2,2 millió embert érhetnek el. Az igazán jó hír, hogy itt még nincs vége: egy veszprémi és egy tatabányai frekvenciáért is folyik a verseny, amelyeknek minden valószínűség szerint ugyanez lesz a sorsuk. Csak az a fránya baloldali médiatúlsúly, csak az ne volna!

A végére egy igazi ínyencfalatot tartogattam, ez pedig Szőcs Géza babérkoszorús költő seggnyaló nevéhez kapcsolódik. Aki a kormányról és annak üléséről írt, kínos és bárgyú rímekbe borított verset, aminek minden sora egy vödör jeges vízzel ér fel. A helikopterező Tóniról és lézer-szemű Lázárról olvasni annyira ciki, hogy el sem hiszem, hogy van ilyen. Az Index vette észre, hogy az Irodalmi Jelen oldalán tegnap tették közzé a kulturális tanácsadó és sámándob-szakértő naplójának részleteit (érdemes beleolvasni, a szervilis talpnyaló lelkületéről sokat elmond), de azok a strófák… édesjóistenem. Najó, a legdurvábbakat ideteszem, nem feltétlenül abban a sorrendben, ahogyan a költőóriás megálmodta. Cím: Régebbi strófavázlatok, keltezés nélkül  – MINISZTEREK ÉRKEZNEK A KORMÁNYÜLÉSRE

Forgószárny zúg: helikopter.
Abból lép ki Rogán Tóni.
Biztonságos aláírást
senki nem tud jobbat róni.
Kezében márkás telóval
rád köszön könnyed helóval.
*
Lódobogás? vágta hangja?
füstfelleggel fapipáján
megérkezik paripáján
Kézdivásárhelyre menvén
duplacsövűt rázva Semjén.
*
Kísérik protestáns angyalok:
kilép a liftből, jő Balog.
Miniszterek, imádkozzatok.
Az ima-kassza kimerült,
úgyhogy sok imát hozzatok.
*
És a miniszterelnök,
persze hogy ő is eljött.
És úgy néz ez az Orbán:
valahogy kobra-formán!
Valahogy furcsa csönd lesz,
s ez a csenevész
dal is elenyész.
Csenevész, Géza? Ez egy penetráns katasztrófa. El is süllyedek szégyenemben, pedig megint nem nekem kéne. Najó, keresek valami üvöltő, keményebb muzsikát, amivel le lehet öblíteni ezt a kulturális gyalázatot, aztán jövünk vissza. Kellemesszép szeptembert mindenkinek!

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.