Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendég: Nincs olyan, hogy kommunizmus versus nácizmus

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A minap olvastam először arról a berlini asszonyról, akire akkora hatással volt egy koncentrációs tábor, hogy a látogatása után, immáron 30 éve Berlin utcáit járva tünteti el a különböző neonáci feliratokat. Az idős nővel gyakran nem bántak túl kesztyűs kézzel, volt hogy megütötték, de tevékenységéért már díjat is kapott.

Tipikusan ez az a hír, aminek láttán nem gondolná az ember, hogy hozzászólások formájában bárminemű egyet nem értés előfordulhatna. Hiszen adott egy nemes célért küzdő hölgy, akinek akciójával csak egyetérteni lehet. Gondoltam én, a naiv.

Sajnos már nem tudnám szó szerint idézni a kommenteket, de lényegében arról beszélt a többség, hogy nagyon kíváncsiak lennének, a nő vajon a kommunista feliratokat is ugyanolyan boldogsággal tüntetné-e el, mint a neonácikat. Magyarán: aki nem náci, csak kommunista lehet.

Amikor ilyen és ehhez hasonló eseteket mesélek az ismerőseimnek, mindig azzal próbálnak nyugtatni, hogy biztos trollok voltak, vagy csak szórakoztak. A szomorú viszont az, hogy még csak kamuprofilokról sem beszélhetünk, szinte mindenki egytől-egyig arccal, névvel, politikai hovatartozással együtt vállalja azt, amit mond.

Ami így még egy fokkal gerincesebb, mint egy „Regős Bendegúz” vagy egy „Spiderman122” nicknév mögé bújni, de komolyan elgondolkodtatott ez a néhány véleménymorzsa arról, hogy a szélsőjobbos tömegek miért nem képesek szembenézi a tényekkel és a valósággal?

Finoman utalgatni arra, hogy a nő kommunista csak azért, mert háborús bűnösöket és emberellenes ideológiákat támogató feliratokat, matricákat szed le a falakról, az enyhén szólva undorító dolog. De reálisan nézve ezek a megnyilvánulások nem is igazán őszinte gondolatok, csak valamiért az az érzése a szélsőjobboldallal szimpatizáló embereknek, hogy ilyenkor kell egy visszavágás, egy revans, hiszen hogy néz az ki, hogy a kommunizmusról még nem is szóltunk egy szót sem.

Miért kellene 2017-ben, a XXI. században az embereknek listát felállítaniuk arról, hogy a nácizmust vagy a kommunizmust tartja a kisebbik rossznak? Miért ne lehetne azt mondani civilizált emberek módjára, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus egyaránt az emberiség történetének mélypontjai voltak? Ááá, nekünk ez nem elfogadható álláspont. Ha egy cikk születik Sztálin bűneiről, akkor előbb-utóbb Hitler is elő fog kerülni, mint a „rosszabbik”, ahogy fordítva is igaz. Valami miatt ebben a témában nem szeretünk tényszerűek lenni.

Számomra az sem elfogadható álláspont, amikor valaki történelmi adatokkal, számokkal dobálózik és az alapján állít rangsort. Hitler nevéhez közvetlenül (tehát nem a világháború áldozatairól, hanem a katonái által lemészárolt és a koncentrációs táborokban elpusztított civil áldozatok számáról van szó) 1933 és 1945 között 17 millió becsült halott fűződik, Sztálinnál ez a szám 1922 és 1953 között 23 millió. Ezek szerint Sztálin rendszere rosszabb volt, Hitleré meg jobb?

Az újnácik, újkommunisták számára bizony fájó dolog a holokauszt és a munkatáborok témaköre. A mai napig ebben hívő emberek talán az utolsó mentsvárként gondolnak magukra, akiknek kötelessége nem elhinni azt, amit a saját szemükkel láthatnak és a kezükkel foghatnak.

Ám nehogy azt higgyük, hogy az emberi butaságot ölbe tett kézzel kellene néznünk, és amolyan „Aki hülye, haljon meg!” gondolkodásmód szerint vakként viselkedni egy ilyen helyzetben. Beszélni kell róla, tudni kell róla és elsősorban segíteni azoknak, akiket megtévesztett valami, valaki. Ez a mi feladatunk is.

F. A.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.