Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Elég volt már az ajtók közé ugró fakockákból!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A BKV felújított metrószerelvényei szinte naponta hibásodnak meg, egyszer nem csukódnak, máskor pedig nem nyílnak a szerelvények ajtajai. Fakockák tömkelege, rosszul bekötött kábelek, és elavult szoftverek okoztak eddig hibákat, ezrek életét megnehezítve a 3-as metrón vonalán. Nem elég, hogy a felújítás többe került, mintha vadonatúj szerelvényeket vett volna a BKV, de még csak nem is működnek megfelelően. A felelős pedig a BKV szerint nem a metrószerelvényeket felújító cég, még csak nem is a BKV. A hibás egy vagy több szabotőr, aki(k) galád módon, félelmet nem ismerve akadályozzák meg az ajtónyitások és zárások tucatjait.

Továbbra is idegenkezűségre gyanakszik a BKV a 3-as metró felújított orosz szerelvényeinek ajtómeghibásodásainál, a fedélzeti térfigyelő kamerák felvételeit elemzik a szakemberek, hogy kiderítsék, »babrálta-e valaki a vésznyitót«.

A BKV, a kormányhoz hasonlóan képtelen elismerni hibáit, inkább megpróbál ellenségképet kreálni. Felelősökre van szükség, akik nem ők. Az mégiscsak ciki lenne, ha kiderülne, egyszerűen hibásak a felújított szerelvények. A másikra mutogatás, terelés, hazudozás már megkezdődött, talán egyszer az is kiderül, ki a titokzatos fakockás rém.

Mint ismeretes, a héten ejtették a BKK jegyrendszert meghackelő srác ügyét, mivel kiderült, hogy nem követett el semmi jogelleneset. Azután hogy meghurcolták, talán itt lenne az ideje egy bocsánatkérésnek. Ami kétlem, hogy be fog következni, de reménykedni talán még lehet.

Az, hogy a fizetésekhez képest magas jegyárakat kérő BKK-BKV szolgáltatása színvonalon aluli, már évek óta köztudott. A folyamatosan füstölő, sínpályán ugráló, néha ki is gyulladó szerelvények miatt katasztrófa közeli állapotok uralkodnak Budapest felszíne alatt. Az hogy még nem történt tragédia, csupán a szerencsének köszönhető. Szakértők tucatjai figyelmeztették a céget, mire megkezdték a felújításokat. Azonban ha hasonló színvonalon sikerül felújítani a szerelvények mellett a sínpályákat is, akkor nem lesz ok fellélegezni.

Az hogy a budapesti tömegközlekedés jónak mondható, nem a mostani, még csak nem is az előző kormány érdeme. Évtizedekkel ezelőtt épült ki az a rendszer, amely a mai napig üzemel, anélkül, hogy érdemi járműcsere vagy pályafelújítás történt volna. Akár 30-40 éves buszok, vonatok és metrószerelvények közlekednek Budapest utcáin. Na, nem mintha országos szinten bármivel is jobb lenne a helyzet. Sem a Volánbusz, sem a MÁV nem igazán tesz azért, hogy érdemben fejlessze az utazási körülményeket. Noha vezetőik milliós bónuszokat kapnak, a rendszer napról napra romlik, a jegyárak emelkedése mellett. Az utasok másodlagosak ebben a történetben, őket nem kiszolgálják, hanem kihasználják ezek a cégek, véleményükre pedig a legkisebb mértékben sem kíváncsiak.

Nem volt még olyan szervezet itthon, amely elismerte volna felelősségét, és elgondolkodott volna azon, hogyan is tehetné jobbá utasok tízezreinek utazását. Ha egy szolgáltatás ára növekszik, azért cserébe magasabb színvonalat várnánk el, nyugaton legalábbis így mennek a dolgok. Jó lenne, ha szólnának a honi kollégáknak is, ha esetleg ők erről nem tudnának. Ugyanis a hazai vonatok egyre több pénzért, egyre lassabbak, buszok és metrószerelvények füstölnek el 30-40 éves szolgálat után.

Itt a gondot nem holmi fakockák, hanem vezetésbeli problémák, hibás döntések és a korrupció okozzák. Nem egy hacker hibája az, hogy az újonnan milliókért fejlesztett BKK online jegyrendszer egy hulladék. Elég volt már az ajtók közé ugró fakockákból. Egy dolgot szeretnénk mindannyian, az pedig egy működőképes, fejlett közlekedési hálózat. Ha már európai jegyárakat kérnek el, ezért cserébe jogos lenne az is, hogy európai szolgáltatást kapjunk.

Addig is, ameddig Budapest a felszínen sokszor Európa nagyvárosainak színvonalát képviseli, a felszín alá érkezve egy másik világba csöppenünk. A mocsok, a tolvajok és a működésképtelen metrószerelvények világa, egy világ melynek jobbá tétele – úgy tűnik – kevesek érdeke.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.