Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kövér László nem fogja tudni teleszülni az országot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép hosszú cikket olvastam az Origón a szúnyogokról. Tudom, hogy megvan a biológiai hasznossága ennek a kis rovarnak, mert sok állatnak nyújt táplálékot, de én attól még nem vagyok képes megkedvelni és nem is ismerek olyan embert, aki viszont igen.

Azon túl, hogy idegesítő, pofátlan és kellemetlen, amikor összecsipkedi az embert, veszélyes is. Kutyatartóként tudom, hogy a kedvenceimre kimondottan életveszélyes. Néhány évvel ezelőtt még jóformán ismeretlen volt a szívférgesség, mára viszont nagyon komoly problémát jelent. Ezt a betegséget szúnyogok terjesztik (több, mint 70 szúnyogfajról derült ki, hogy képes terjeszteni a kórt). Ez egyfajta fonálféreg, melynek petéi a fertőzött szúnyog közvetítésével kerülnek a véráramba. Ott kifejlődnek a férgek és eljuthatnak a tüdő, a szív, vagy más létfontosságú szervekhez, az állat pusztulását okozva ezzel. A már kifejlett szívférget jó esetben műtéti úton lehet eltávolítani – ez a szükséges vizsgálatokkal együtt nagyon komoly összegbe kerül -, vagy úgy sem, ha a féreg olyan helyen van. Gyógyszerrel a kifejlett férget nem lehet elpusztítani, mert a véráramban sodródva szintén az állat pusztulását okozza.

Az egyetlen megoldás a megelőzés. A szükséges vérvizsgálatot követően – ellenőrizni kell, hogy nincs-e kifejlett féreg a cica, kutya szervezetében – speciális féreghajtó gyógyszer és a szúnyogok távoltartására is alkalmas nyakörv, vagy bőrre csepegtethető riasztószer szükséges. Bár a cicákban kifejezett szívférgességként nem jelenik meg a betegség – mivel nem közvetlen gazdaállatok – rájuk nézve is életveszélyes, mert már lárva formában is károsítja a belső szerveket. Két kutya esetében nagyjából havi 10 000 forint körüli összeget jelent a megelőzés.

Ezt mind nem az Origón olvastam, csak eszembe jutott, hogy sok cica-kutya gazdi talán nincs tisztában a dologgal, ezért írtam le.

Ami a cikkből kiderült: emberekre is veszélyes új, nálunk eddig ismeretlen betegségeket is terjesztenek a szúnyogok. Mégpedig azért, mert egyre több olyan szúnyog jelenik meg hazánkban, amilyen eddig nem fordult elő. Az influenza-szerű tüneteket okozó, enyhe lefolyású fertőzésektől kezdve a vérzéses lázig és a csecsemők agykárosodását okozó Zika vírusig minden előfordul.

És itt kezdődik az értetlenségem. Nyilván sem a szúnyogokat, sem a fertőzéseket nem lehet megállítani a határon, ilyen kerítés még nincsen. Azonban a lakosság megfelelő tájékoztatását nem ártana megkezdeni és esetleg néhány nemzeti konzultáció helyett – vagy akár mellett, csatolt anyagként – ideje lenne felhívni a figyelmet a veszélyre és mindjárt le is lehetne írni, hogy mit tehet mindenki a járványok megelőzése érdekében, illetve a szúnyogok élőhelyeinek leredukálásában.

Másrészt a központi szúnyoggyérítést is jó lenne ellenőrizni. Három éve – ez a negyedik év – ezt a feladatot a katasztrófavédelem végzi. A Belügyminisztériumhoz tartozó szervezet honlapja szerint évről évre nő a gyérítésbe bevont terület mérete. Ennek ellenére nálunk az idén egyetlen egyszer, június közepén volt gyérítés. Eddig minden évben 3-4, vagy ennél is több alkalommal végeztek repülőgépes irtást, az idén egyetlen egyszer. Elhiszem, hogy nagyon szakemberek figyelik a szúnyogpopulációt valahol és a csapadékmennyiség is befolyásolja a gyérítés szükségességét, de vagy rossz helyen nézik a szúnyogokat, vagy a mi környékünk kiesett a pixisből, mert itt tavasz óta sok a szúnyog, pedig ez évek óta nem fordult elő. Arról nem beszélve, hogy a terjedőben lévő, több betegséget terjesztő új szúnyogfajok remekül elvannak szárazabb körülmények között is.

Miután ellenőrizni a civil lakosság már semmit nem tud – a gyérítésre elkülönített és elméletben arra költött pénz útját sem -, időszerű lenne a szakembereknek elkezdeni jelezni, mert megint beletrappolunk valamibe, amit idejében még bőven lehetne kezelni. A nagyon szép melldöngető plakátok helyett célszerűbb lenne erre költeni, mert Kövér László nem fogja tudni teleszülni az országot, ha a mostaninál is nagyobb ütemben pusztulunk.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.