Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hányan álmodtunk már arról, hogy egy szép napon fogjuk magunkat és egy óceánjáró fedélzetén átszeljük a fél világot? Elfeledve a mindennapi problémákat és gondokat, csak a nyaralásra koncentrálva.  Ez az álom azonban nem minden esetben végződik happy enddel, ugyanis 2000 óta nem kevesebb, mint 200 ember tűnt el nyomtalanul az óceánjárók fedélzetéről. Minden ok, vagy magyarázat nélkül, maguk mögött hagyva családjuk keserű könnyeit. Többségük eltűnésének körülményei a mai napig ismeretlenek. Egy közös van az esetek többségében, az éjszaka sötétjében veszett nyomuk.

Sokan nem tudják ugyan, de ha egy óceánjáró a partot legalább 12 tengeri mérfölddel elhagyta, onnantól már nemzetközi vizeken hajózik és ez egy esetleges bűncselekménynél igen bonyolult helyzetet eredményez. A nagyobb tengerjárók többsége bahamai zászló alatt hajózik, így egy gyilkosság, eltűnés, vagy baleset esetén a bahamai rendőrség kap elsőként értesítést. A nagyobb hajótársaságok választása azért esik épp a Bahamákra, mert megkönnyíti cégeik adózását, emellett pedig kevesebb szabályozásnak és biztonsági intézkedésnek kell megfelelniük.

Nem egy, és nem is két olyan eset történt 2000 óta, ahol valószínűsíthetően gyilkosságot és nemi erőszakot tussolt el az óceánjáró legénysége. Balesetek és azzal járó halálesetek tucatjai várnak a mai napig megoldásra. Gondoljunk csak bele, Európa és az Egyesült Államok között félúton, az éjszaka közepén eltűnik egy utas. Jó esetben órákkal később, rosszabb esetben csak másnap tűnik fel valakinek, hogy egy utasnak nyoma veszett. A hajó fedélzetén – ahol akár 8000 ember is utazhat – nem tartózkodnak rendőri szervek. Nincs egy illető sem felhatalmazva arra, hogy esetleges szemtanúkat kérdezzen ki, sem hogy megindítson egy nyomozást. A bizonyítékokat bármikor el lehet tüntetni, és még egy alibi megkreálására is van idő bőven.

Példaként fel lehet hozni Rebecca Coriam esetét, aki 2011-ben tűnt el nyomtalanul, az éjszaka közepén. A Disney által üzemeltetett hajó a Bahamákon volt bejegyezve, így az ország rendőrsége kapott elsőként értesítést a 24 éves lány eltűnéséről. A szigetország pedig nem vitte túlzásba az ügy kinyomozását, ugyanis egy darab nyomozót küldött azért, hogy kikérdezze a legénységet, és megindítsa a nyomozást. Gondolhatjuk, milyen mélyreható, komoly nyomozást végzett. Pár napos vizsgálat után arra a következtetésre jutott, hogy nagy valószínűséggel egy hullám sodorhatta vízbe a fiatal lányt. A nyomozó feltételezését pedig nagy egyetértésben elfogadta a Disney vállalata is. Ezzel számukra lezárult az ügy. Baleset történt, senki nem felelős a lány haláláért.

Rebecca Coriam.

Rebecca Coriam

Rebecca testét soha nem találták meg, sem a valódi okát annak, miért kellett meghalnia ennek a fiatal lánynak azon az éjszakán. A legborzasztóbb mégis az, ahogy ezek a cégek, és az általuk felfogadott nyomozók eltussolják az ügyeket. Számukra a legfontosabb a cég bevétele, mely nagyban csökkenne, ha kiderülne, hogy gyilkosság, vagy nemi erőszak történt egy általuk tulajdonolt hajón. A rossz hírnév rontja az üzletet, így hát a hajó tulajdonosának nem célja az, hogy kiderüljön, mi is történt a fedélzeten. Nem célja ez a hajót jegyző országnak sem, mivel igen szép bevételük van minden egyes hajóút után. Az a tény pedig, hogy ezek az esetek nagy többségben nemzetközi vizeken történnek, csak megkönnyíti a dolgukat.

Merrian Carver 2004-ben tűnt el, egy Alaszka irányába tartó hajó fedélzetéről. Eltűnését jelentették a hajó tulajdonosának 5 napon keresztül, végül brutális válasz érkezett: „Csak tedd a dolgod és felejtsd el, ami történt”. Az út végén összeszedték Merrian holmiját és felajánlották jótékonysági célokra, ami pedig megmaradt, azt nemes egyszerűséggel megsemmisítették. A társaság nem értesítette a hatóságokat, sem Merrian hozzátartozóit. Egészen elképesztő módon, mindössze 26 nappal később ismerték el Merrian eltűnését, lehetetlenné téve ezzel egy esetleges nyomozást. A hajó fedélzetén egy kamerarendszer működött, mely 30 napon keresztül megőrzi a felvételeket. Azonban mire a nyomozás egyáltalán megindulhatott volna, ezek a felvételek törlésre kerültek, megsemmisítve ezzel egy kulcsfontosságú bizonyítékot.

Merrian Carver apja soha nem törődött bele abba, hogy lánya halála a feledés homályába merüljön, így 2006-ban létrehozott egy – hasonló esetekkel foglalkozó – egyesületet. Több, mint 10 éves működése során családok tucatjainak nyújtott segítséget, felhívta a figyelmet ezekre az esetekre. Az évek során sikerült elérnie, hogy az FBI-nak hatásköre legyen az esetek kivizsgálásában, amennyiben az eltűnt személy amerikai állampolgár.

Fiatalok, idősek, anyák és apák tűntek el nyomtalanul óceánjárók fedélzetéről. A felelősséget senki nem vállalva, többször az eseteket teljes mértékben letagadva, vagy eltussolva próbálják meg védeni a több millió dollárt érő bizniszt. Teljes családok tucatjai várnak a mai napig arra, hogy egy nap kiderüljön; mi is történt a szeretteikkel és végre képesek legyenek meggyászolni halottaikat.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.