Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendég: Reszelgetem a körmöm és közben hülyeségeket beszélek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy érdekes törvénymódosításból kiindulva keresem a választ arra a kérdésre, hogy vajon lehet-e esetleg Orbán Viktor a Mészáros Lőrinc vagyonának a kezelője. Igen, ez nem elírás. Így, és nem fordítva értem, vagyis nem úgy, ahogy látszik és gyanakszunk, mármint hogy Mészáros Lőrinc lenne Orbán Viktor vagyonkezelője.

Történt ugyanis, hogy nem is annyira régen, az 1959. évi Ptk.-t (régi volt már az is, mint az Alkotmány) felváltotta egy új Polgári Törvénykönyv. Ebben az új Ptk.-ban (2013. évi V. törvény 6. könyv XLIII. fejezet) megjelentek olyan fogalmak, mint bizalmi vagyonkezelő, vagyonrendelő, valamint kedvezményezett. A bizalmi vagyonkezelésről viszonylag érthetően a Wikipédián (is) olvasható (én onnan puskáztam, mivel nem vagyok jogász, pedig anyukám nagyon bölcsen javasolta, hogy az legyek, de komolyan! – szófogadatlan voltam, de most már késő bánat).

Van aztán még egy 2014. évi, a Bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló XV. törvény is, ami az üzletszerű tevékenységet végző bizalmi vagyonkezelőkről szól. Nekünk talán most elég a Ptk.-nál maradni, hiszen Orbán Viktor biztosan nem üzletszerű vagyonkezelést végez.

Aztán, innen, egy jogi fórumról is érdemes még csemegézni, például ilyeneket:

– „Számos olyan élethelyzet adódhat, amikor kifejezetten indokolt lehet a bizalmi vagyonkezelő bevonása a vagyon védelme érdekében. Gazdasági társaságok esetében, meghatározott cégméret felett a szakmai hozzáértés hiánya hátrány lehet a tagi jogosítványok gyakorlása során is.”

– „A kedvezményezett a szerződés szerint igényelheti a vagyonkezelőtől a kezelt vagyon és annak hasznai kiadását”.

– „A vagyonkezelő a szerződésben foglalt feltételek szerint és korlátok között rendelkezhet a kezelt vagyonba tartozó vagyontárgyakkal”.

Lényegében a legfontosabb kérdés ebben a háromszereplős történetben, az hogy ki a vagyonkezelő és ki a kedvezményezett.

De nézzük a Ptk. szerinti fogalmakat, azért hogy lássuk, ki kicsoda lehet… esetleg. A Ptk. fent említett XLIII. fejezete szinte minden mondatán érdemes azonban elgondolkozni, ha valakinek van hozzá affinitása és ráér.

Tehát:

  1. Vagyonrendelő (kivételesen és csak most hívjuk őt Mészáros Lőrincnek) gyakorlatilag az, akinek eredetileg a tulajdonában van a vagyon (hogy került oda, azt most hagyjuk, de ami mostanság ugye már olyan 120 milliárd forint fölött lehet), aminek mérete és a szakmai hozzáértés hiánya indokolttá teheti egy bizalmi vagyonkezelő bevonását.

A vagyonrendelő szabadon állapíthatja meg a kedvezményezettek személyét. A Ptk. szerint, a bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján a vagyonrendelő díj fizetésére, költségek megtérítésére is kötelezhető. Lehet ez esetleg a Nárcisz-kutya hatvanpusztai rezidenciájáért fizetett 15 milliós díj is akár?

Aztán a vagyonrendelő rendelkezhet úgy, hogy meghatározott körülmények bekövetkezése esetén vagy meghatározott idő elteltével a kezelt vagyon részben vagy egészben rá, jogutódaira vagy meghatározott harmadik személyre száll.

  1. Vagyonkezelő az, aki a bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján jogosult az átvett vagyon kezelésére, saját nevében, de a kedvezményezett javára – vagyis a vagyonrendelő, értsd Lörke (Felcsúton így szeretik) által a vagyonkezelő tulajdonába adott dolgok, ráruházott jogok és követelések. Úgy gondolom az Orbán-családban és környékén többen és jobban is érthetnek az ilyen vagyonok kezeléséhez, mint Mészáros Lőrinc.

(És csak úgy jut eszembe megint egy kérdés: milyen alapon is váltotta ki vajon egy Mészároshoz köthető cég 3,2 milliárd forintért a zorbán családhoz kötődő Cider Alma Kft Magyar Nemzeti Kereskedőházzal szembeni tartozását – vagy nincs itt semmiféle összefüggés?)

  1. Kedvezményezett lehet az, akit a vagyonrendelő (Lörke), vagy akár a szerződés szerint feljogosított vagyonkezelő (akárki az Orbán család környékéről) megnevez. És innentől kezdve lehet itt szó bárkiről: Orbán Viktor, Tiborcz István és saját lábú neje, Lévai Anikó, Róza, Sára, Gáspár, Menyhért vagy Boldizsár… tehát ők lehetnek akár kedvezményezetti, akár vagyonkezelői szerepben.

Gondolkozom én ezeken egy ideje, a joghoz kevésbé értőként. Mégis anyukámra kellett volna hallgatnom, akkor talán most semmi kétségem nem lenne. Így meg csak reszelgetem a körmömet és hülyeségeket beszélek.

 Róza néni

Ui.

Nyuszika ül a szakadék szélén és reszelgeti a körmét.
Arra jön a farkas és megkérdezi:
– Mit csinálsz, nyuszika?
– Á, semmit, csak ülök és reszelgetem a körmöm, hogy ha erre jön a medve széttéphessem.
Arra jön a róka:
– Mit csinálsz nyuszika?
– Á, semmit, csak ülök és reszelgetem a körmöm, hogy ha erre jön a medve széttéphessem!
Arra jön a medve:
– Mit csinálsz, nyuszika?
– Á, semmit csak ülök itt, reszelgetem a körmöm és közben hülyeségeket beszélek.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.