Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Ezt akartad, Jancsi? És mi ezt akarjuk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A helyzet a következő: ha nem változik, így marad. Márpedig, ha látványosan nem is változik, a valami felé haladás jelei igencsak megmutatkoznak. Amerre a szem ellát. Már ha egyáltalán veszi a fáradságot az a szem. Vagy ha az ostobaság, esetenként szervilis meghunyászkodás nem köti gúzsba az intellektust. És most nem sértegetni szándékozom a megsértődésre hajlamosakat, még mielőtt félreértenénk egymást.

Úgy hallom, Áder János köztársasági elnöknek (használjam a még mindig hivatalos megnevezést a Bajszosszar helyett, nehogy Kövér portás gránátvető muskétája levigye a fejemet) azt adták utasításba, hogy látogasson már el az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba és tartson rendhagyó órát a diákoknak, ki tudja miről.

A tegnapi hír már csak azért is érdekes (hacsak nem ez a hivatalos összefüggés és magyarázat ennek a látogatásnak a miértjére), mert három nappal ezelőtt az intézmény 40 tanára (a tantestület körülbelül fele) az iskola honlapján állásfoglalást tett közzé az Lex CEU-val kapcsolatban, amelyben tiltakoznak annak tartalma és szellemisége ellen. Amely törvény aláírása természetesen az állam fejét, Ádert dícséri.

Ezzel párhuzamosan 170 diák petíciót írt alá, amelyben tiltakoznak a látogatás ellen, és amelyben világossá teszik, a törvény aláírásával Áder olyan álláspontot képvisel, amely ellentétes iskolájuk érdekeivel, értékeivel. Éppen ezért a gimnazisták párbeszédet kezdeményeztek az ügyben a tanárokkal, az iskola vezetésével: el szerették volna érni, hogy az illetékesek konzultáljanak velük erről a pofavizitről, amelyet alapvetően elleneznek.

Marginális kérdésnek tűnik ez ahhoz képest, hogy az összes eddigi pusztítás mellett miben sántikál éppen a kormány és külön Semjén Zsolt, de ahhoz képest, amit az oktatásban terveznek a színfalak mögött és azok előtt, egyáltalán nem az. Meg ahhoz képest sem az, hogy ma már CEU-s kitűző viseléséért is érhet atrocitás embereket, ha nincs szerencséjük és szembejön velük a kormány frusztrációkat tápláló gyűlöletkeltő, megbélyegző politikájának eredménye.

Áder János szimbolikus szereplője a Fidesz talán legagyatlanabb intézkedésének, a Közép-Európai Egyetem beszántása irányába tett izzadásának. Amely az utóbbi hetekben bebizonyította, hogy repedezik a Nemzeti Együttelhülyülési Rendszer, recseg és ropog a sosem volt gránitszilárdságú konstrukció, és íme: a Trefort diákjai sem tudnak mit kezdeni azzal, hogy konkrétan mit ábrázolna az úgynevezett rendhagyó óra keretében Áder?

Szögezzük le: ennek az embernek a szembrebbenés nélküli aláírása kellett ahhoz, hogy az egyébként az alkotmányellenesség gyanúját vastagon magán hordozó törvény elfogadása elleni tiltakozásul ennyi ember megmozduljon, hogy magukat elkötelezett fideszeseknek nevező értelmiségiek megrökönyödésüknek hangot adjanak (ki így, ki úgy). Ezzel a baromsággal a Fidesz először késztette saját táborának (rajongók/szurkolók/szimpatizánsok) illusztris tagjait arra, hogy szembeforduljanak az egyetlen igaznak vélt csapásiránnyal.

És akkor itt vannak most ezek a diákok. Akiknek a Fidesz valamiért (ne tartsuk Ádert autonóm közjogi méltóságnak, ha az lenne sehova nem dugná oda a képét jószántából) le akarja nyomni a torkukon Ádert. Azt az Ádert, akinek tudomása volt arról, hogy egy alkotmányellenes, jogbiztonsági szempontból aggályos szarkupacot ír alá. Akinek a lánya ugyanolyan egyetemre jár, mint amit most a kollégiumi szobatárs elmebaja alapján döngölnek a földbe. Aki – nem tudom ezek után, és ettől teljesen függetlenül is – ugyanbiza miről tudna mesélni nekik (bár ha Schmitt Pál tudott, akkor bárki tud)? Rendhagyó biológia óra a puhatestűek/papucsállatkák osztódással szaporodásáról? A polgári erkölcstan alapvetéseiről? Netán a horgászat gyönyörűségéről különös tekintettel a klímavédelemre? Vagy miről mégis? És mennyire kell ehhez gazembernek lenni?

Ameddig valamelyik ügyeletes, alternatív valóságban vegetáló szorgos katona elkezd Soros-jugendezni, hangos kisebbségezni és a patásördög mindenhova elérő csápjairól lázálmodni a pártutasításnak megfelelően, írjuk le újra: Áder János kesztyűbáb nem köztársasági elnök. Áder János nem testesíti meg a nemzet egységét. Áder János személye teljesen összefonódott azzal a politikai klientúrával, amelyik saját céljaira sajátította ki – minden máshoz hasonlóan – a köztársasági elnöki intézményt is. A trefortos diákok kiállásában pedig az a legfontosabb, hogy akár odamegy rendhagyni, akár nem, ez így is, úgy is bukta.

Áder János, akinek megvolt rá a páratlan lehetősége, hogy közönséges politikai prostituáltból legalább egy középszerű államférfi imidzsének halovány utánzatát alulról súrolva maradjon meg a kollektív emlékezetben, a pártkáder dicstelen pályáját választotta. Ebben pedig az a csodálatos, hogy az ember, aki soha nem volt ott sehol, ahol az országot két kézzel zúzták bele a turulfosba, már sehova nem fog tudni úgy odamenni, hogy ne azt lássák benne, mi lényege: a szürke senkiből bajszos szarrá züllött, köztársasági elnök jellegétől véglegesen megszabadult papucsállatkát.

Ezeknek a diákoknak egy része pedig jövőre már valószínűleg választásra lesz jogosult. Ezeket a diákokat még nem sikerült végérvényesen elhülyíteni a fideszes oktatási reform oltárán, ezektől a diákoktól egyáltalán nem idegen a kritikus gondolkodás, ők bizonyítják, hogy nem reménytelen teljesen a helyzet. Ezek a diákok már most sem kérnek Áder Jánosból és az általa képviselt hatalom disznóságaiból, ezek a fiatalok elvesztek a Fidesz számára. Ezek a diákok Áderrel ellentétben, aki a holtáig alanyi jogon járó habzsidőzsi ellenére sem merte felvállalni, hogy legalább a jogállam látszatát őrizve szembemenjen az eszelős maffiózókból álló kormánnyal, pontosan érzik a súlyát mindannak, ami körülöttük történik.

A repedések megjelentek a NER falán, most kellene odállni diákoknak, tanároknak, szülőknek – de azoknak is, akik úgy érzik őket nem érinti az, ami az oktatásban történik – tömött sorokban egymás mellé. Hogy a közoktatási törvény legújabb fércmunkáját és az abban rejlő épületes gazemberségeket (ITT és ITT és ITT) ne lehessen úgy lenyomni az érintettek torkán, mint ahogy Áder próbálja ráerőszakolni magát a trefortos diákokra.

Szégyen ez az ember is, úgy ahogy van. Nem hiszem, hogy van olyan oktatási intézmény, amelynek dicsőségére válna, ha színpadot biztosítana az ő unott, mindent megúszni akaró hasbeszélésének. Ami van legalább annyira gyomorforgató, mint a félig írástudatlan Schmitt Pál szívbemarkoló zongorázása.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.