Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vagy számolni kellene megtanulni, vagy ügyesebben hazudni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap merült fel bennem az űr. Vagyis nyilván régebben felmerült, csak tegnap jutott el a tudatomig, hogy hónapok óta nem találkoztam egyik legkedvencebb független szerzőm, Lánczi Tamás nevével. Figyelőt nem olvasok, máshol meg nem jött szembe. Nem voltam rest, ma megmotoztam a világhálót és kapásom volt.

A Mozgástér című blogján sikoltja bele a világba, hogy SOROSGYÖRGY! Lánczit az a jogos kérdés aggasztja nagy erőkkel, hogy miért és mire költött el Soros György 4,6 milliárd forintot működési költség+bérköltség címén. Uramatyám, tényleg, mire? Idézek:

„De a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány 2015-ös évre vonatkozó beszámolója szerint a számok stimmelnek. Valóban 22,3 milliárd forintot kaptak, és valóban 4,6 milliárd forintot költöttek anyag- és személyi jellegű ráfordításokra. 

A beszámolóból nem derül ki, hogy tételesen mire ment el ez a pénz. De a nagyságrend érzékeltetése végett szögezzük le, hogy egy vállalkozásnak 2015-ben ekkora működési költség elegendő volt 800 átlagbéren foglalkoztatott munkavállaló egész éves bérköltségének fedezésére, úgy, hogy marad bő egymilliárd az anyagjellegű kiadásokra.

Természetesen a közpénzből fenntartott kormánypárti bloggertől (havi bruttó 380 ezer forintot + a posztokért egyedi díjazás – ez 2015-ös adat, az MTVA azóta eltüntette a dokumentumokat, de a forrás ITT található), aki a szintén közpénzen muzsikáló Századvég munkatársa és Schmidt Mária nevére vett Figyelő című független lap főszerkesztője is, nem várható el, hogy saját két kezével túrjon az adatok után, pláne, hogy számoljon. Nem baj, segítek én örömmel a kissé túlfizetett bloggernek.

Először is halkan megsúgom, hogy nem szép dolog ilyen ordenáré módon hazudni. Még akkor sem, ha Lánczinak hívják az embert. A nyilvánosan, ingyenesen, bárki számára hozzáférhető és letölthető beszámolóból és az ahhoz kapcsolt könyvvizsgálói jelentésből rohadtul pontosan kiderül, mire ment el ez a pénz. ITT érhető el. De – hogy a nagyon elfoglalt bloggernek ne kelljen keresgélnie – ide másolom az általa feszegetett kérdésre a megoldást.anyagber

Segítek számolni is, mert látom, azzal is gondok vannak.

1 495 511 + 1 738 300 + 560 580 + 166 549 + 675 265 = 4 636 205 (ezer forint), tehát 4 milliárd 636 millió 205 ezer forint. Nini, megvan a keresett 4,6 milliárd, mégpedig tételesen. Lendüljünk tovább. Megint idézek:

„Ehhez képest a nyilvánosan bevallott, TASZ-nak és társainak juttatott pénz csak néhány itt-ott elhullajtott tízmilliócska – a magyarországi támogatottaknak összességében alig több mint egymilliárd forint jutott. Azt azonban nem tudni, hogy Soros György – egyébként az átláthatóságért és elszámoltathatóságért síkra szálló – alapítványa hogyan, milyen célokra költötte el a neki juttatott támogatásból fennmaradó további több mint 21 milliárd forintot”. 

Először is a Lánczi Tamás művébe belinkelt beszámoló végösszege valóban kicsit több, mint egymilliárd, de a bevallásban szereplő, könyvvizsgáló által igazolt összeg viszont közel 16,5 milliárd forint. Nini, ez is ott van a nyilvános adatok között.kapottadott

Összefoglalom. A kormány bloggere, a Figyelő főszerkesztője és egyben a Századvég vezető elemzője nem érezte fontosnak, hogy ellenőrizze, amit leír. Vagy ellenőrizte és hazudik, mint a huzat. A harmadik lehetőséget nem írom ide. Mindenesetre az egész Szalonna nevében kifejezem örömünket, amiért segítségére lehettünk ennek a bonyolult és felettébb gyanús ügynek a felgöngyölítésében. Éppen ennyire lelkesen fogjuk olvasgatni a Századvég tételes elszámolásait is, ugyanis – szemben Soros Györggyel, aki a a saját pénzéből ad (akár helyeseljük ezt az adakozást, akár nem) – a Századvég a köz, a mindenki pénzéből gazdálkodik és így számot tarthat a köz érdeklődésére.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.