Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A kisvasutat pedig meghosszabbítják Felcsúttól – az üveghídon át, Gyulaházát is érintve – Pusztaottlakáig

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Folytassuk hát a kishalak etetéséről szóló eszmefuttatást – immár az 57. korrupcióinfót követően, amit Hadházy Ákos rendületlenül, heti rendszerességgel megtart – az összefoglaló táblázat további korrupciógyanús eseteivel és amit ismételten ajánlok megtekinteni… imitt-amott, kinek mihez szottyan kedve. Van abban minden! (Az első rész ITT olvasható.)

Előbb valamit azért pontosítanék – az én értelmezésemben a kishalak: országgyűlési képviselők, polgármesterek, önkormányzati képviselők – természetesen mind elsődlegesen kormánypártiak,  aztán érdekeltségeikbe tartozó vállalkozók, vagy vállalkozásaikban tulajdonostársak, és nem utolsósorban párthűségüknek köszönhetően jól beágyazott hivatalnokok (tisztelet a kivételnek: ők lehetnek esetleg – mármint a kivétel(es)ek – a jövőbeni munkanélküliek vagy közmunkások).

Tehát ők azok, akik a nagyhalakhoz képest aprópénzekért is igazán „megdolgoznak” – néhány millió, szerencsés esetben pár tíz-, vagy százmillió forintocskáért. 

Nem jártam még Pusztaottlakán, no de majd. Mert bizony ez már, kérem szépen, maga az Európai Falu, a maga 474 lakosával együtt (2015-ös adat szerint), a Magyarországgal párhuzamosan és karöltve erősödő Viharsarokban.

Számos portál cikkezett már Simonka nem éppen kis volumenű ügyeiről, a legfrissebb viszont, ami ma jelent meg a 24.hu-n már ad némi okot a bizakodásra, hogy mégsem lehet talán a végtelenségig lopni, büntetlenül. Reménykedjünk.

No meg azért van még neki pár fontos más pozíciója, illetve érdekeltsége is, úgy mint számos vállalkozás, amiben tulajdonosként járul hozzá a magyar GDP növekedéséhez, széles családi körével egyetemben. Az összefonódások kiterjednek  az uniós közbeszerzéseket lebonyolító  Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványra, valamint a nem éppen jó hírű szociális szövetkezetekre is.Ilyen, több száz milliót, de rossz nyelvek szerint akár egymilliárdot is érő sanyarú sors jutott például Simonka Györgynek, akinek nem kevés köze lehet Pusztaottlakához (beszédes ez a honlap amúgy, mit mondjak…), mivel hogy polgármestere volt 2014-ig. Most már csak Békés megye IV. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője őméltósága.

Mivel a korrupciógyanús eseteket összefoglaló táblázat mostani folytatásában minimum három esetben merül fel Simonka György neve, érdemes megnézni, mennyire szívén viseli ez az áldott jó ember ennek a környéknek, és ezzel együtt a neves Pusztaottlaka település, valamint lakosai sorsát.

Csak néhány, a Pusztaottlakai számottevő népesség hangulatát javító nagyon fontos intézkedésből, uniós forrásokból finanszírozva:

  1. Családi életvitelt támogató életvezetési és tanácsadási szolgáltatások 21.626.400 forintért.

Ebből az összegből jutott:

– A családok kiegyensúlyozott fejlődését segítő gyakorlati szolgáltatásokra 13.916.000 Ft, ezen belül ezekre:

– Babaőrző program
– Kötelező gyermekfelügyelet
– Mobil Gyermekfelügyeleti Szolgálat
– Bababörze Szívességcsere Központ
– Családi Információs Pont
– Baba-Mama Akadémia

– A családi élet fontossága, a házasság és gyermekvállalás témájú szemléletformáló programokra 7.006.400 Ft, nevesítve az alábbiakban:

– Családi, párkapcsolati mediáció
– Szemléletformáló foglalkozások fiataloknak a férfi-nő kapcsolat fontosságáról
– Szülőakadémia I. – Legfőbb értékünk a gyermek
– Szülőakadémia tréning II. – Az egészséges életvitel műhelysorozat

– Projekt-támogató szolgáltatásra, éspedig  disszeminációra  704.000 Ft.

És akkor most mindenki szégyellje el magát – nem csak Pusztaottlakán – aki nem tudja, hogy ez mi – mármint a disszemináció.

Őszintén bevallom, én is ezt tettem – vagyis nagyon elszégyelltem magam -, különösen azért, mert én valami teljesen másra gondoltam, pedig a meztelen igazság így néz ki:

A disszemináció a projektek eredményeinek terjesztése annak érdekében, hogy a projekt által kiváltott hatás és a megvalósítására fordított források hasznosulása a lehető legnagyobb lehessen.

Komolyan mondom: mindjárt eldobom az agyam… mert minek is az?!

No de… van mááásik! Mármint pusztaottlakai fejlődés.

  1. Szabadidős közösségi tér szintén Pusztaottlakán, Külterület 026/139 hrsz. címen, 28.300.825 forintért. Ez egy 239,25 négyzetméteres pavilon létrehozására kiírt közbeszerzés, mert kell az a közösségi tér a népes falunak.
  1. Lóistálló, pontosabban a pusztaottlakai lovastanya kialakítása című színdarab 29.652.187 forintba fájt az európai uniós adózóknak. Ezt a közbeszerzést a Simonkához köze-sincs Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány írta ki, megvalósítás helye: Pusztaottlaka 026/138 hrsz.
  1. Kültéri hangosítási rendszer és 3 db laptop beszerzése 8.452.000 forintért, Pusztaottlakán  – a külterület 026/134 hrsz. címen, ami szintén gyakran felbukkanni látszik Simonka György vállalkozásainak vagy egyéb érdekeltségi köreiben.

Számos ilyen jellegű, semmi hasznot, semmilyen felzárkóztatást, fenntartható fejlődést nem hozó, hozzáadott értéket valójában nem teremtő pénzszórást lehet még találni Békésen innen és túl is. Igen, még azon túl is, ahol Románia kezdődik.

Pár gondolat, ami kiolvasható Hadházy Ákos kutatásaiból, ami jellemző ezekre a nesze-semmi-fogdmeg-jól, zömében uniós pénzekből finanszírozott projektekre:

– a közbeszerzések során gyakran nem kompetens, köze-sincs-hozzá cégektől kérnek árajánlatot;

– olykor újonnan alakult, talán csak egy adott projekt miatt megalakult alibi cégek nyernek;

– azt, hogy a „közbeszerzés” előre lezsírozott módon történhet az igazolja, hogy egymástól több száz kilométerre lévő falvakban olykor ugyanazokat a cégeket hívják meg adott témában (lévén, hogy merő véletlenségből a körzeti képviselők egymás mellett ülnek a parlamentben);

– közbeszerzéseken gyakran ugyanazokat a vállalkozásokat hívják meg, a menetrend pedig az, hogy ahol egyik nyer, ott a másik veszít, és aztán fordítva – előre lejátszott meccsek;

– olykor alapítványok, civil egyesületek mögött megbújó, felbukkanó vállalkozás látható;

– rendkívül rövid időintervallumok vannak a szerződéskötés és a projekt zárása között, ami megkérdőjelezi akár azt is, hogy történhet-e bármilyen teljesítés;

– számos cég a projekt lezárása után, vagy már menet közben felszámolás alá kerül;

– előfordul, hogy a projektből szinte semmi nem valósul meg, de készre jelentik, ellenőrzésen átmegy és kifizetik;

– gyakoriak a kamu honlapok, programok, az újrahasznosított áltanulmányok több száz milliókért (az újrahasznosítás itt is menetrendszerűen működik, mint a halszagú Magyarország nóta esetében – apropó, lehet már tudni, hogy kinek és mire fizették ki az ingyen ötvenmilliót?);

– gyakoriak a nem-tudjuk-mire-is-jó tréningek, rendezvények, képzések, oktatás szintén százmilliókért (mennyi hátrányos helyzetű gyereket, diákot lehetett volna támogatni ezekből a pénzekből?).

Tény, hogy mindaddig, míg betartható és szigorúan betartandó, kiskapuk nélküli törvények (persze, olyan nincs) nem tiltják és büntetik kőkeményen az ilyen jellegű összefonódásokat az országgyűlési képviselők  és környezetük, családjaik, vállalkozásaik között, addig nem lesz átláthatóság.

Mindaddig, míg nem lesznek visszahívhatók, számonkérhetők és büntethetők az általunk megválasztott képviselők ilyen jellegű disznóságok napvilágra kerülése után, nem fognak megszűnni a visszaélések és a korrupció Magyarországon.

És addig netán még megérjük azt is, hogy a kisvasutat meghosszabbítják Felcsúttól az üveghídon át, Gyulaházát is érintve, Pusztaottlakáig.

Na nem! Ezt határozottan már nem szeretném megérni, inkább gyalog megyek Pusztaottlakáig.

És akkor íme, a táblázat:

Dátum Téma és a rámutató hivatkozás a korrupcioinfo.hu-n A projektek rövid leírása Feltárt gyanús összegek
Mindösszesen 1-57. 379,620,662,697
1-27. korrupcióinfó összesen 195,247,000,000
28-57. korrupcióinfó összesen 184,373,662,697
2016-08-05 KorrupcióInfo Extra: Voldemort nagyúr varázslóiskolája Az ügy valójában nem kivétel, hanem maga a rendszer. A brüsszeli pénzek elszórásának mechanizmusa: a pénzeket úgy osztják el, hogy megjelenik egy tanácsadó cég, aki elintézi, hogy nyerjél, cserébe annyit kér, hogy ő legyen kivitelező. Itt legalább 20 eset van felsorolva és összesítve. 366,762,189
2016-08-11 Kutatni tudni kell – vagy annyira nem is? Az oktatásra, egészségügyre, szegények, romák felzárkóztatására szánt pénzek ellopása a leggyomorforgatóbb:  pl. honlapja szerint SEMMILYEN biológiai tudományokkal nem foglalkozik a cég, hanem üzleti tanácsadás, tréningek tartása a profilja. Azonban egyszer csak a cég gondolt egy nagyot és elhatározta, hogy megoldja a rákot. 45,000,000,000
2016-08-17 Flóriánnak nem lesz farkasa? Most „csak” egy 10 milliós tételre hívjuk fel a figyelmet, de kevés szemtelenebb elszórt pénz van annál, mint amikor egy semmit nem dolgozó, de 1,6 milliárd ellopása miatt bukott politikus semmit nem dolgozó alapítványa kapja az összeget. 1,600,000,000
2016-08-25 Nesze semmi, fogd meg jól – Voldemort szolgái Békésben is A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért „Közhasznú Alapítvány” közbeszerzéseiről üvölt, hogy senki nem gondolta őket komolyan: nem kompetens cégtől kér ajánlatot, mindig ugyanattól a cégtől kér ajánlatot, amitől ugyanebben a projektben több száz km-re másik falvakban is, illetve a rendkívül rövid időintervallumok a szerződéskötés és a projektzárása között objektívan is valószínűtlenné teszik, hogy történt-e bármilyen teljesítés. 2,522,376,706
2016-09-01 Iskolakezdés: elégtelen! „Köznevelés az Iskolában” projekt: tragikus felismerni, hogy ezektől a gyalázatos „reformtermékektől” azért nem szabadulhatunk meg, mert akkor vissza kellene fizetni a „fejlesztésükre” költött milliárdokat. 16,900,000,000
2016-09-08 Mire is szövetkeznek a „szociális szövetkezetek”? Sok tucat olyan „szociális szövetkezet” projektet találunk, amelyekről ordít, hogy semmi köze a hátrányos helyzetű emberek önsegítő munkahelyteremtéséhez, hanem csak a szövetkezeti formára hivatkozva a 15-50 milliós uniós támogatás és a jelentős adókedvezmény lenyúlására találták ki őket – itt csak néhány a kb. 300-ból 584,000,000
2016-09-15 Korrupció, nem középiskolás fokon Pálinkás József akadémikus nyíltan arra biztatja a kutatókat, hogy úgy adják be a kutatási pályázatokat, hogy a személyes költségek a teljes pályázati összeg több, mint 60 százalékát jelentsék.  A dolgozóval aláíratják a megbízási szerződést, azonban azokat nem kapják meg és természetesen a pénzt sem. 72,600,000
2016-09-22 Számítástechnika vagy elszámolástechnika? Hogyan lopják az informatikai fejlesztésekre szánt forrásokat és miért szenvednek a tanárok a gyalázatos adminisztrációs rendszerekkel és a gyalázatos „tananyagokkal”. ÁMÍTÁSTECHNIKA! 3,288,000,000
2016-09-29 Menekültekkel a helyből felszálló merevszárnyú repülők ellen „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” fantázianéven futó program egyik témája: HELYBŐL FELSZÁLLÓ ULTRAKÖNNYŰ REPÜLŐGÉP PROTOTÍPUST alkotott egy felszámolás alatt álló villanyszerelő Kft. Két lehetőség van: VAGY EGY VILÁGSZENZÁCIÓ JÖTT LÉTRE, VAGY EGY ORSZÁGOS SVINDLI 43,000,000,000
2016-10-07 A trafikos tanodák A „Várunk” Alapítvány 79 milliót kapott a „komplex telepi rehabilitációra”, azonban ő maga semmit nem tett, hanem az alábbi közbeszerzéseken kiszórta a pénzt úgy, hogy még véletlenül sem sikerült olyan céget találnia, akinek bármi köze lenne a hátrányos helyzetű gyerekekhez. Kivéve az első esetet, ahol egy alapítvány nyert, de annak kurátora szintén Furár Zoltán. 107,790,400
2016.1013 Úszunk a rekreációban! 1. A pénzt kifizették (118 millió Ft, 50%-ban uniós pénz), a „rekreációs központ” helyén azonban csak a nagy semmit látjuk. A történet ráadásul azért egészen szürreális, mert több hatóság állítja, hogy ott igenis van valami.  2. Egy szintén nem működő rekreációs központ létesítése 46 millióért egy „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység”, valamint kutatás-fejlesztéssel foglalkozó gyanús cég által     3. Ugyanez a cég „munka és a magánélet összehangolása” témában is nyert 17 milliót 181,000,000
2016-10-20 Simonka, a dél-békési dinnyemágus újabb kalandjai Adott körzet orzsággyűlési képviselői kézivezérlik még a pár milliós uniós pénzek költését is, ők irányítják az önkormányzatok közbeszerzésein a meghívott ajánlattevők kilétét.  Ily módon a Simonkához és családjához köthető cégek legalább tíz alkalommal a Simonkához és családjához köthető cégeket bíztak meg kamu közbeszerzésen, EU-s pénzből. A legszebb a kétszer húszmilliós dinnyekóstoltatás 4,320,000,000
2016-10-27 A legszegényebbek lenyúlása Egy 164 milliós szegényfelemelő álprogramban 78 mélyszegény családot vontak be 10 településen, ehhez 30 (!!!) szakembert foglalkoztattak, 15 önsegítő hálózat jött létre és ezzel a mélyszegénységben élő családok 30 százalékánál (tehát 26 családnál) „pozitív eredményt tudtak elérni”, TEHÁT 164 millió forintból!!!  Ebből a pénzből a 78 család kaphatott volna 2 millió forintot, 78 hátrányos helyzetű fiatal tanulhatott volna tovább. 164,292,977
2016-11-03 Ózd, a csodák csodája Market Kft, Garancsi cége Ózdi „Digitális Erőmű” és „Filmes Élménypark”: a 3,7 mrd elköltött forint ellenére nincs ott semmi: se nemzeti filmarchívum, se élmények, se filmek. Csak a rengeteg ellopott uniós pénz hűlt helye. 3,700,000,000
2016-11-10 A munka titkos világa Fiatalok vállalkozóvá válása támogatás megállapításához a pályázó fiatalok kompetencia alapú felmérése, kiválasztása Pest megyében, egy nyíregyházi autósiskola által. Reklámcég tréningel 2000 embert, irattározás 24 milliórét megszűnt kis cégnek, szintén 24 millióért 2000 intrrnetes hirdetés 1 éven át, stb. 9,500,000,000
2016-11-17 $zociális $zövetkezetek – mire is szövetkeznek?  A szociális szövetkezetek megszűntetéséről szóló törvény indoklása szerint „sok ellenőrzésnél az derült ki, hogy olyan dologgal foglalkoztak, amihez nem kellene szociális szövetkezet”, Minden jel arra mutat, hogy a csalásgyár nem leállt az előző uniós kifizetési ciklus 2015-ös lezárásakor, hanem éppenhogy felpörög a biznisz, újból begyújtják a rakétákat. Ráadásul a tömegesen, szervezetten létrehozott alibi cégek nem csak uniós, hanem hazai milliárdokra is pályázhatnak 9,000,000,000
2016-11-24 Önkormányzati szegénységbiznisz Egy vadonatúj 350 milliós „gyerekszegénység elleni” projekt egy Nógrád megyei faluban, Varsányban. Továbbá itt még: beszámoló egyes feljelentések sorsáról is – mint részsikerek. 350,000,000
2016-12-01 Fogyatékkal élők pénzének elherdálása A pénz nagy része horribilis pénzekért elvégzett tanulmányokra, nyilvántartó szoftverekre, minőségbiztosításra, „szervezetfejlesztésre” ment, a megbízott kivitelezők között sok a kormányközeli „üzleti tanácsadó” cég, akiknek egyébként semmi közük a rehabilitációhoz, több nyertes cég alkalmazásban áll a kormánynál az uniós pénzek „ellenőrzése” feladattal 19,000,000,000
2016-12-08 Szellemszálloda a kisteleki rónán  Elvileg a Szegedhez közeli Kistelek külterületén egy „komplementer gyógyszállodának” kellene állnia, de csak egy félkész épület van ott és egy csődöt jelentett Royal Casa nevű vállalkozás 882 milliót (!!!) fizettek ki egy félkész épületért, ami a hivatalos dokumentum és az NGM „ellenőrei” szerint 2015 október 10-re elkészült. 822,400,200
2016-12-15 Lezárták a NAV „nyomozást” – P. Péter ismét segített! Horváth Andrásnak igaza volt abban, amikor azt állította, hogy nagy nemzetközi végek adóvizsgálatát felső vezetők elállították, vagy a vizsgálat elkezdését megakadályozták. Évi 1000 milliárdnyi magyar GDP vész el az ÁFA-csalások miatt, egy amerikai elemző szerint (friss hír a magyarnarancs.hu-n). 1,000,000,000
2016-12-22 Ingyen vadhúst mindenkinek Dr. Simon Attila István ma NGM helyettes államtitkár, korábban  a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, ezt megelőzően a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára számára – 2013. dec. 22-én, közvetlenül karácsony előtt engedélyezték, hogy 20 kg vaddisznóhúst (értéke 40.000 Ft) térítésmentesen kiadjanak  a Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolából 40,000
2016-12-29 Szekszárdon már áll a bál „A minap -elég hosszú idő után- hivatalos ügyben jártam a Szekszárdi Polgármesteri Hivatalban. Azaz mégsem ott, hanem annak egy „ideiglenes” változatában. Elképedve láttam, hogy – bár egy éve befejeződött a külső szigeteléssel és nyílászárók cseréjével járó felújítása – még mindig egy ideiglenes épületben, egy RÉGI NAGY BÁLTEREMBEN ÖSSZEZSÚFOLVA MŰKÖDIK A TELJES POLGÁRMESTERI HIVATALI APPARÁTUS.” 450,000,000
2017-01-05 Kéz kezet mos… de autót ki? Egy Simonka György fideszes képviselő környezetében elveszett vagy inkább teleportált autómosóról van szó. A hivatalos nyilvántartás szerint a 70 milliós beruházás 50 millió uniós pénzt kapott, elvileg tavaly novemberben elkészült Tótkomlóson. Én odautaztam, de a kormány hivatalos adatbázisában megjelölt Tótkomlósi címen nem találtam semmit, csak egy mezőgazdasági telepet… 49,400,225
2017-01-12 Polipok a közgyűlésen! Nyílt önkormányzati ülésen, jegyzőkönyvben rögzítetten, mindjárt két klasszikus módszert is bemutatnak a közbeszerzés végeredményének biztosítására: összejátszáson alapuló feladatleírást (egyetlen pályázó felel meg a feltételeknek), és a részekre bontott, így a közbeszerzést elkerülő beszerzést. A DFT Hungaria Kft. cégháló mintegy 80 közbeszerzése bizonyítja, hogy a látszatra cseppet sem adva egyszerűen nem tudtak hibázni, szinte mindig az egészen közel álló cégekkel (legtöbbször saját alkalmazott cége volt az „ellenfél” ) íratták a kamu „ellenajánlatokat”.
2017-01-18 A pénz ment, a mentő nem jön A MIR – mentésirányítási rendszerhez: hardverek (tabletek 239 millióért), szoftverek beszerzése, minőségirányítás (55 millió), PR-feladatok és rendezvényszervezés (13 millió) 3,139,000,000
2017-01-31 Tiborcz első milliárdja A csatolt hangfelvétel az elmúlt évtizedekből az első olyan döntő és egyértelmű bizonyíték, amely megmutat egy olyan esetet, ahol országgyűlési képviselő már a projekt előkészítése előtt a későbbi nyertessel tárgyal a majdani projekt részleteiről. Teszi ezt úgy, hogy tudatában van annak, hogy a nyertes Magyarország miniszterelnökének vejének cége lesz. A hangfelvétel egyértelmű és cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy politikusok hogyan manipulálták tudatosan a közbeszerzéseket úgy, hogy azon az ország legfontosabb vezetőjének veje gazdagodjon. 800,000,000
2017-02-08 Korunk olajozása, a tanulmányozás – a sportban is Rengeteg példa van már arra is, hogy a sportra hivatkozva hogyan lopnak el irgalmatlan mennyiségű pénzt. Persze ennek a betetőzése az olimpia lett volna, amihez jó sok sportmenedzser is kellett volna, akik jó sok tanulmányt írtak volna, mint: jógagyakorlatok feltérképezése, kríziskommunikációs kézikönyv, „jó kormányzás a sportban”, stb. 376,000,000
2017-02-16 Copy-Paste projektek Most egy olyan dél-békési adatsort találtunk, amelyik egyértelműen bizonyítja, hogy ami eddig elfolyt, kismiska az új ciklus lopásaihoz képest. Simonkáék ugyanis folytatják. Az összes mutyi Dél-alföldi projektet „meghosszabbították Bicskéig”, azaz minimum kiterjesztették Békés Megyére, de van ahol három megyére szól (ott mindháromnál elszámolják külön-külön a közös költségeket is) és van országos kiterjesztés is. 16,800,000,000
2017-02-23 Utazzon az Iparkamarával! Nemrégiben  volt a sajtóban téma a Budapesti Iparkamara, a belső ellenőrzés a hírek szerint számos hiányosságot tárt fel.  Az oktatásra, szakmák oktatására szánt pénzt szórakozták el: bécsi „tanulmányút” 500 ezer Ft/főért, 500 ezer Ft/oldalas tanulmány a gyerekek kompetenciájáról, az alelnök saját cégének megbízása szerinti „kompetenciamérés” „csak” 300 ezer forintba oldalanként. Itt is roma gyerekeknek (is) szánt pénzek, ösztöndíjak folytak el. 1,280,000,000
2017-03-02 Ördögi terv a véradásban A miniszterelnök veje körüli üzleti kör úgy tűnik, minden „fillérért” lehajol. A LED-es lámpaizzók cseréje és tömény ingatlanbizniszek mellett az egészség bizniszbe, a gyógyszeriparba is belépett. Megjelent ugyanis a vérplazma gyűjtő cégek között egy Plazma Expert Kft nevű cég, melynek alapítója azonban nem valamely egészségügyi nagyágyú, hanem a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. Azért, hogy sok kispénzű ember számára kevesebbet kelljen fizetni a Tiborczhoz közeli vállalkozásnak, a minisztérium csendben kiadott egy masszívan versenyt korlátozó rendeletet (7-8000 Ft helyett csak 3500 Ft/alkalom.

Szerző: Róza néni

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.