Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Róza néni Farkas Flórián nyomába eredt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Én már csak ilyen kíváncsi vagyok. Szeretek mindent megérteni. És amit megértek, azt akár el is tudom fogadni. Ezért, megértés és elfogadás végett én is nyomába eredtem Farkas Flóriánnak. Nem így szó szerint (hisz az úgysem járna eredménnyel), hanem annak a bizonyos ügynek.

És hát rájöttem, hogy bizony sok bába közt elvész a gyerek, ahogy szokták mondani.

És tényleg. No de menjünk sorjában, mutassuk be előbb a gyereket.

Lánykori nevén úgy hívják őt, hogy „TÁMOP 2.4.3.D-3-13/1 – Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába” projekt, aminek van ugye pénzben mérhető értéke is, nem kevesebb mint 4.995.000.000 forint.

Magyarra fordítva: ez közel 5 milliárd forint, amit a sokat szidott Európai Unió vágott hozzánk hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztathatóságának elősegítése céljából. És ami végül lett vagy megmaradt belőle, nem éppen három évet megélt nem-működése során: egy Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezetnek nevezett valami. Ennek a felszámolásáról döntött a minap az ORÖ.

Ez egyszerűen fog menni – mármint a felszámolás – mivel a szövetkezet összes vagyona 2015 végén mindössze 877.000 Ft volt, pénzben őrizve, feltehetően bankszámlán (mondjuk itt: MKB Bank Zrt., amihez nem is tudom, hogy van, vagy volt-e valamilyen köze az összeborzolt tekintetű hősszerelmes Romeónknak, és amit – enyhén szólva is – gyanús körülmények között privatizáltak).  

A foglalkoztatási szövetkezetet 2014. március 9-én, egy millió forintos jegyzett tőkével hozta létre az Országos Roma Önkormányzat, számos bejegyzett mezőgazdasági, erdészeti, bányászati, építőipari (gázszerelés is!) tevékenység mellett (szám szerint közel 60), a főtevékenysége a munkaerőkölcsönzés.

És hogy mindenki értse, hogy pontosan miről is van szó, még az is aki nem – a szövetkezet cégkivonat szerinti nevei még:

Bridge to the World of Work Labour Organizer National Employment Cooperative”, illetve

„Nationale Beschaftigungsgenossenschaft für Arbeitskrafteorganisation Brücke in die Arbeitswelt” .

Ez is fontos lehetett – valakinek. Gondolom főleg annak, akinek busásan fizettek a fordításért – hisz csak nem dolgozott ingyen az a valaki. Hogy engem miért is nem hívnak Valakinek?! Apám-apám…

Aztán, szintén a nyilvános cégbírósági kivonat szerint: a szövetkezetet összesen hatan képviselik együttes aláíróként, aztán kilencen felügyelik, mint felügyelő bizottsági tagok. És van neki még egy bejegyzett könyvvizsgálója is, aki – attól eltekintve, hogy a szövetkezet 2014-2015 évi nem túl bonyolult mérlegeiben vannak hibás, vagy legalábbis számomra értelmezhetetlen sorok – végül is a dolgát jól elvégezte, vélhetően ingyen (?!). Legalábbis a szövetkezetnek semmilyen költsége a bankköltségeken kívül a két évet tekintve nem volt – tehát sem bevételei, sem anyag vagy bér jellegű kiadásai, eszközbeszerzései nem voltak. Így csökkent le a bejegyzett egymillió forintos tőke 877 ezerre.

Szóval ez egy nagyon egyszerű gyerek volt, és így látszólag nem is került sokba.

No, de íme a sok bába, akiket megbíztak azzal, hogy ugyan költsenek már el durván öt milliárd forintot valamire. A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének honlapjáról az alább felsoroltak élveztek ebben bizalmat:

  1. Országos Roma Önkormányzat (ORÖ -konzorciumvezető)
  2. Nemzeti Munkaügyi Hivatal (a Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alatt)
  3. Türr István Képző és Kutató Intézet (Balog atya emberminisztériumának időközben már megszűnt háttérintézménye)

A honlapról kiderül az is, hogy kire milyen komoly feladatok hárultak, illetve mondják még ugyancsak itt:

A projekt eredményeként létrejön a munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó iroda-hálózat, felépül a foglalkoztatási szövetkezet megalapítását és elindítását lehetővé tevő infrastruktúra; megalakul a foglalkoztatási szövetkezet. A tervek szerint közel 2 800 fő részesül képzésben és kerül foglalkoztatásba.

Indikátormutatók: 

Mutató neve Mértékegység Minimálisan elvárt célérték
Képzésben résztvevő célcsoporttagok száma 1 000
Képzést sikeresen befejező célcsoporttagok száma % 60
Szociális gazdaság működésével összefüggő kompetenciafejlesztésben részt vett célcsoporttagok száma 1 800
Létrejött foglakoztatási szövetkezetek száma db 1


Kezdődött minden ezzel a közel öt milliárdot érő  
1741/2013 (X.14.) Korm.határozattal.

Vagyis, ha jól értelmezem, akkor 4.995.000.000 forintból lehetett volna létrehozni 2.800 munkahelyet, hátrányos helyzetűek bizonyos szintű képzésével egyidejűleg.

Ez fejenként megközelíti az 1.800.000 forintot. Nem tudom, hogy ez sok vagy kevés egy munkahely létrehozására, csak abban vagyok biztos, hogy nulla forint – amennyi jutott végül is – jóval kevesebb, mint az elegendő.

No, de amikor „még csak” kb. 1,6 milliárd forint elköltése után valahogy kiderült, hogy visszaélések vannak a rendszerben, az emberminisztérium (Emmi) leállította a projekt további finanszírozását. Az elrendelt belső vizsgálat szabálytalanságokat tárt fel, ezért leállították a további 2,4-2,5 milliárd forint kifizetését az eltapsikoló triónak.

Az ORÖ által kiírt közbeszerzések értéke, nyertesei, illetve a RomNet által megszerzett dokumentumok szerinti egyes kifizetések a kiemelt uniós projekt, illetve az eltűnt 1,6 milliárd forint keretében – a teljesség igénye nélkül – valahogy így néztek ki :

    • Pályázati, szakmai projektmenedzsment tevékenység szakértői támogatása, valamint a foglalkoztatási szövetkezet működésének megalapozását támogató EU pályázati tanácsadói tevékenység, Synergy Capital System Kft: 23.850.000 Ft
    • Alsó és középkategóriás gépjárművek (összesen 17 db) bérlete és kapcsolódó flottakezelési szolgáltatás, Rentpont Kft: 22.606.452 Ft
    • Projektirányítási kézikönyv háttértanulmánya, Advocata Kft: 7.620.000 Ft
    • Székház vásárlás Budapesten (Gellérthegy): 224.000.000 Ft
    • További gödöllői, pécsi, salgótarjáni. zalaegerszegi ingatlanok az irodahálózat kialakításához
    • Tanulmányok, esetenként oldalankénti 300.000 forintos áron
    • Bérek és megbízási díjak:

Projektvezető, négy órás munkaviszonyban: havi 1.200.000 Ft

Pénzügyi vezető: havi 1.400.000 Ft

Szakmai vezető:  havi 900.000 Ft

Gazdasági vezető asszisztense: havi 500.000 Ft

Projektasszisztens megbízási szerződéssel: havi 450.000 Ft

Hálózatüzemeltetési vezető, 4 órás munkaviszonyban: havi 600.000 Ft

Farkas Flórián személyi sofőrje is innen fizetve: havi 350.000 Ft

Párhuzamos alkalmazások  (ORÖ és projekt):  az ORÖ hivatalvezetője és lánya, gazdasági vezetője, valamint Farkas Flórián elnöki titkárságvezetője.

A 2. és 3. számú szereplőknek is jutottak százmilliók a projekt értékéből, azoknak a sorsáról nem nagyon hallani. Tény, hogy az egyik szereplő a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (vagy éppen maga a NGM), míg a másik az Emberi Erőforrások Minisztériumához köthető. Ez utóbbihoz kapcsolódóan: a Türr István Képző és Kutató Intézet 2016-os megszüntetése sem volt véletlen, ahogy azzal már Hadházy Ákos, illetve az atlatszo.hu is foglalkozott. Az atlatszo.hu  más ügy, illetve személy kapcsán is foglakozott ezzel az elképesztő témával itt.

Messziről bűzlik, hogy minden zűrös-zavaros, minden botrányos és ezzel szemben csak lassan nyomozgatnak, meg mellébeszélnek, rejtegetnek (bűnösöket), eltüntetgetnek (intézményeket, szövetkezeteket), stb. míg csak-csak  feledésbe merül minden.

És akkor nem esett még szó arról, hogy az elcsalt, bűncselekmény-gyanús 1,6 milliárd forint visszafizetése helyett, a kormány még további 1,3 milliárd speciális támogatást ítélt meg a roma önkormányzatnak. No de hiszen volt miből – maradt még a teljes 5 milliárdos keretből, muszáj azt is elkölteni (és ehhez megint az Uniónak vagy az OLAF-nak nincs egy szava sem?).

És nap mint nap bebizonyítják, hogy amit és amennyit akarnak, azt el is fogják költeni. Ha kell, ha nem – üveghegyen innen és túl.

De ez már sajnos nem mese, ez a szomorú valóság. Meddig hagyjuk még?
Róza néniadomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.