És megcsinálják, rohadjak meg, tényleg megcsinálják

Fotó forrása: Teknős Miklós / Népszabadság Fotó forrása: Teknős Miklós / Népszabadság

Miután az utóbbi időben az úgynevezett politikai elit, egyre inkább egy elmegyógyintézet főállású bentlakóira emlékeztető két markáns alakja – Matolcsy Gyugyó és Orbán Viktorovics – más közepes képességű tányérnyalók társaságában megveregették egymás harácsolástól púpos hátát a versenyképességi fordulat előtt álló, a közepesen fejlett országok kitörési csapdájába esett, unortodoxul majdhogynem kiválóan teljesítő magyar gazdaság teljesítménye kapcsán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján, jelentem az országos szanatóriumnak álcázott kísérleti laboratóriumból:

  • a magyar kormány akaratából és 3 milliárd adófizetői forintból, a Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztési programjának részeként ŰR-KÖZ-PONT (magyarul: „space-központ”) létesül egy alig kétezres lélekszámú szabolcsi faluban. A Nyíregyházától legalább 40, de inkább 50 percre fekvő, az ország vérkeringéséből meglehetősen kieső Gyulaházán, Farkas Bertalan szülőfalujában, ahol van már Gagarin-szobor és űrkiállítás, az olimpia visszavonása utáni kormányzati bosszú egy űrközpontban ölt testet. Hogy ez pontosan mi a kurva életet jelent és hogy kell elképzelni, arról a Magyar Közlöny nem nyújt felvilágosítást.
  • a magyar kormány akaratából és további  2,5 milliárd adófizetői forintból, szintén a Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztési programjának részeként állítólag a világ leghosszabb, 700 méteres hídja épül Sátoraljaújhelyen. Üvegből lesz, b*zmeg, de tuti, hogy mágnesként vonzza majd a turistákat.
  • a magyar kormány istentelen akaratából és további 2 milliárd adófizetői forintból megújul a tokaji Rákóczi-vár, nem tudom hány adófizetői csilliárdból Makovecz-pavilon épül ugyanitt és Seszták sötét miniszter Kisvárdájának fürdője még további 2,3 milliárdból újul meg.

Ha ezeket a bizsergető számokat így szépen összeadogatjuk, akkor kiderül, hogy ez majdnem pontosan annyi (9,8 milliárd), amennyit az ország összes, 3000-20000 lélekszámú települése között megpályáztat a Farkas Flórián által megkárosított embertelen minisztérium annak érdekében, hogy a fiatalok vidéken találjanak otthonra. Miután a tudatom kényszeredetten bár, de átfogta az űrközpont és az üveghíd szavak jelentését, az a bizonyosság kerített hatalmába, hogy hamarabb fogok én megtébolyodni, mint hogy ezt a frusztrált, bosszúálló bűnbandát a nép egyre késő, de elmaradhatatlan haragja elsöpörje a picsába.

Szóval elsősorban többet a büdös életben nem akarom hallani, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az ország viccpártja. Ilyen a világon nincs, de itt a szürke hétköznapok legtermészetesebb velejárói ezek a kretén, valóságtól elrugaszkodott ötletelések, amelyekben nyomtalanul tűnik el a zsibbadt országlakók keserves, de legalább sehova nem vezető munkájának éretlen gyümölcse.

Dögöljek meg, ha ezek nem mattrészegen ülnek a marhapörkölt fölött és brainstormingolnak, hogy ki tud nagyobb faszságot kitalálni, amiből másnapra kormányhatározat lesz. Szerintem harsányan csapkodják a térdüket a röhögéstől, hogy figyeld meg, baszki, az űrállomás-központ-kikötő sem fogja kicsapni a biztosítékot. És megcsinálják, rohadjak meg, tényleg megcsinálják. És ha holnap benyögik a röjtökmuzsaji Disneyland-et, akkor sem lesz semmi. Ha 83 milliárdba kerülne, még harsányabban röhögnének a lelki nyomorultak.

Mutassa magát az a bálványba szerelmes hazafi, aki szerint rendben van az, hogy miközben a füstölgő és életveszélyes 3-as metró felújítási tenderét éppen most vonták vissza újra, benyögik, hogy a puszta közepére, egy szabolcsi isten háta mögötti faluba felhúznak azért a biztonság kedvéért egy 3 milliárdos űrközpontot. Magyarázza el nekem egy megszállott, az olimpiai pályázat ürügyén emocionális bordatörést szenvedett igazi hazafi, hogy miközben recseg, ropog és füstöl az ország a versenyképességi futam hajtűkanyarjában egyre inkább kisodródva, mi a koncepció? Mekkora a munkanélküliség Sátoraljaújhelyen, hogy egy, a semmit a semmivel összekötő üveghídban látják érdemesnek megmintázni a nemzeti magyar jövőt? 266 ezer fővárosi magyar elbaszta a sértett tudatrepedés játékát, akkor most megmutatja, hogy hol a helyük?

Tényleg egy szájbakúrt űrközpont hiányzott már csak a magyar vidéknek? Minden más rendben van? Magyarázza el nekem valaki, aki ért hozzá és tudja, mi az a nemzeti ügy, hogy egy hátrányos helyzetű régióban, ahol nincs munka, nincs jelen és nincs jövő, ahol nincs infrastruktúra és ahol a remény nagy ívben elkerüli a mindennapokat, amellett, hogy 3 milliárdot ennyi erővel felgyújthatnának nyugodtan a települési kocsma előtt, ki és miből fogja fenntartani/karbantartani/működtetni egy ámokfutó idióta beteges álmának eme fizikai manifesztációját? Az ország némely pontján 2017 februárjában még ma sem ismert a vezetékes víz fogalma, a nem létező/rohadó infrastruktúra komplett régiókat zár el a civilizációtól, a munka világába vezető hidat a díszcigány ellopta. Kinek a lelkén fognak száradni ilyen körülmények között ezek az eszement rémálmok egy olyan helyen, ahol ipar nincs, de erőltetik az elmebeteg turisztikai beruázásokat?

Milyen előzetes vizsgálódások és tanulmányok történtek/készültek azzal kapcsolatban, hogy évente hány látogatót vonzanak ezek az aberrált turisztikai látványosságok? Van-e megfelelő infrastruktúra, ami miatt emberek érdemesnek tartják majd tömegesen ellátogatni Gyulaházára? Vagy ha már a 4-es főút úgysem jön közelebb, legyen egy űrközpont, hátha? Ja, és a kórházak, óvodák, iskolák már mind rendbe vannak téve a környéken? Egymást verik le a befektetők, akik munkahelyeket teremtenek a régióban, kirobbant az általános jólét és az emberek könyörögve kérték a polgármestert, hogy csak egy űrközpontot még, léccilécci?

Már azt is borzasztónak tartottam, hogy elindították a vidék versus főváros ocsmányul gusztustalan feszültségkeltését, de hogy ezt a napot is megérem, azt még én sem gondoltam volna. Űrközpont, az. Üveghíd a nyomor fölött, az. Nehéz eldönteni, hogy ezek ennyire gonosz seggfejek, hogy szándékosan akarnak tönkrevágni mindent maguk körül, vagy mi a franc van. De ha már feltétlenül meg kell leckéztetni Budapestet, lehetne értelmes dolgokra is költeni a csilliárdokat, csak ahhoz az kellene, hogy ne dühöngő elmebetegek, kalandor gazemberek és dilettáns tolvajok álljanak az ország élén. Akkor lehetne átgondolt, valóban elengedhetetlen beruházásokra fordítani a pénzt, és senki nem érezné úgy, hogy pazarolják és égetik a közvagyont.

A helyzet már túl van az elkeserítő legsötétebb árnyalatán és már most borítékba teszem, hogy Magyarország elrettentő példaként fog szerepelni a történelem fekete lapjain, ahol a turulszarba fulladt nyomorúság fölé üveghidakat és űrközpontokat projektált egy mániás, küldetéstudatos, paranoiás, hataloméhes kisember és cinkos, morális hulla talpnyalóinak egész serege.  adomany-1